Jestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuJestem fanką pierogów, szczególnie tych domowej roboty. Jednak ich lepienie zajmuje sporo czasu co często jest mocno zniechęcające. Zaczęłam je lepić metodą seryjną - jednocześnie
Ze smakiem bez glutenuWariacja na temat szarlotki. Smaczna, o lekko egzotycznym smaku i w miarę szybka do zrobienia. Składniki na półkruche ciasto: 300 g mąki bezglutenowej - użyłam własnej
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam takie szybkie ciasta z dużą ilością owoców. Połączenie kwaskowatego rabarbaru ze słodkim cukrem pudrem sprawia, że ciężko skończyć jedzenie na jednym kawałku ;) Mamy jeszcze jakiś
Corner With RecipesDelikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w ustach, a ciasteczka znikają w mgnieniu oka :D Składniki: 300 g herbatników (wszystko zależy od wielkości blaszki, tak żeby starczyło na 2 warstwy) 300 ml śmietany kremówki (30%) 1 kg serka (u mnie(...)Rozpuść 2 galaretki w 200 ml wody i odstaw do wystudzenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (najlepiej jeśli masz blachę z odpinanymi bokami, bo lepiej wyciągnąć i pociąć całe ciasto). Na spodzie ułóż warstwę herbatników. W misie miksera krótko zmiksuj serek, wlej śmietanę 30% i miksuj na średnich obrotach do uzyskania gęstej masy. Następnie wlewaj zimną, ale nadal płynną galaretkę
Kulinarna (nie)codziennośćPyszne ciasto składające się z 6 miodowych spodów i każde przełożone kremem budyniowo -krówkowym a na górze posypane orzechami.Co tu dużo mówić :) trzeba spróbować. SKŁADNIKI miodowe
Mała w garnku mieszaBył już Kubuś , był Shrek to teraz czas na Fionę. Świetne ciasto na moje imieniny. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, mimo że składa się z kilku warstw. Ja przygotowałam aż dwie blaszki i powiem, że znikało to ciacho bardzo szybko. Nie należy o najsłodszych, ale w taki upał sprawdziło się idealnie. Składniki : Biszkopt : * 4 jajka * szklanka mąki(...)kremówki po 200ml * łyżka cukru pudru * 2 galaretki malinowe dodatkowo : galaretka malinowa Przygotowanie : Kremówkę ubić razem z cukrem, dodać rozpuszczone galaretki w 300ml wrzątku. Masę wylać na ciasto. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku,przestudzić. Tężejącą wylać na ciasto. Ciasto schłodzić, kroić w kostkę
Magiczne Życie MartyPyszne babeczki z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą to wyśmienity pomysł na prosty i szybki podwieczorek do popołudniowej kawy, idealny dla miłośników kokosu. Kokos i biała czekolada doskonale się ze sobą komponują tworząc bardzo przyjemne doznania smakowe. Przepis na muffinki można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: owoce, bakalie lub czekoladę. składniki na 12 muffinek 2 i 1/2 szklanki(...)jednolitej konsystencji. Do masy maślano – jajecznej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą na przemian ze śmietaną, wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na końcu ciasto łączymy z wiórkami kokosowymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do połowy wysokości, w środku każdej muffinki umieszczamy kostkę czekolady i dopełniamy ją resztą ciasta
Smakowite Daniajakiegoś czasu łaziły za mną jakieś słodkie, domowe drożdżówki. Ciasto drożdżowe jednakże - dość wymagające, zwłaszcza w kwestii czasu, ciągle pozostawało poza moim zasięgiem. Kiedy znalazłam ten przepis w starym numerze gazetki Przyślij Przepis postanowiłam spróbować. Jak zwykle trochę go sobie zmodyfikowałam. Rogaliki są proste do przygotowania, dość szybkie i strasznie pyszne! Użyłam maleńkich śliwek węgierek, więc pozostawiłam
6niebowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Ciasto jest niezwykle aromatyczne i mięciutkie. Dzięki orzechom - długo zachowuje świeżość, a korzenny zapach kusi już podczas pieczenia. Co prawda jest proste i dość szybkie, ale ma jedną wadę - znika ekspresowo! Idealnie sprawdzi się w chłodne dni oraz jako ekspresowy wypiek świąteczny. (Tortownica o średnicy 21 cm) 300g mąki pszennej 200g masła/margaryny 200g(...)masę. Miksując - dodawać po 1 jajku i odrobinie zmielonych orzechów. Wsypać przyprawę korzenną i kakao. Ciągle mieszając - dodawać (na przemian) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i rum. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60-70 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować (lekko) miodem i posypać bakaliami
Di gotujetaki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić
Magiczne Życie MartyZbierałam się do tej szarlotki już dawno i zawsze coś mnie powstrzymywało :-( a jak ją już zrobiłam, to okazało się, że jest wręcz dziecinnie prosta, a do tego znika tak samo szybko, jak szybko się ją robi :-) Prawdę mówiąc to gdyby nie moja córka, która wczoraj stwierdziła, że zjadłaby szarlotkę, to pewnie nadal bym się nie zdecydowała na wypiek(...)jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy drugą część suchych składników, drugą część jabłek i ostatnią część suchych
Czary - gary w kuchniprzepis na super szybki piernik, na który wystarczy tylko zamieszać składniki i upiec. Bajecznie prosty i naprawdę smaczny. Piernik idealny nie tylko na Święta, ale też do niedzielnej kawki. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki) 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki poza bakaliami umieścić w misce. Zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. 2. Ciasto przełożyć do keksówki (10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 3. Gotowy piernik można polać polewą i posypać
Kuchnia domowa AniMuffiny pomarańczowe :) z plasterkiem pomarańczy, sokiem pomarańczowym i miodem. Rozpływające się w ustach, niesamowite, najlepsze jakie jadłam.Proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z kuchni żydowskiej. Koniecznie spróbujcie!!! Potrzebujemy: na 12 sztuk:- 2 jajka 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 4 łyżki stopionego masła 1,5 szklanki maki 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)przesianą mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz sola. Formę do muffinek smarujemy masłem. Na dno każdego dołka wlewamy po łyżeczce miodu i układamy plasterek pomarańczy. Na pomarańcze rozkładamy ciasto. Pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy muffinki z formy i podajemy plasterkiem pomarańczy u góry. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAZapiekane morele z jogurtem i miodem – Pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu i szybki deser z aromatycznymi morelami. Do deseru radzę użyć miękkich, słodkich moreli w
Mała Cukierenka