Wygląda może skomplikowanie ale jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, dużo smaczniejsza od kupowanych wafli, polecam Składniki: 1 opakowanie wafli 1 galaretka-u mnie
Z Majeczką w kuchnitarta to moje ostatnie odkrycie i jednocześnie ciasto, które piekę kilka razy w miesiącu. Jest nie tylko pyszne, mega proste i szybkie do zrobienia, ale przede wszystkim zdrowe: nie zawiera ani cukru, ani nabiału, ani glutenu oraz ma dobry bilans makroskładników — to praktycznie samo białko i dobre tłuszcze. Spód upiekłem z mąki kokosowej z dodatkiem jajek, a panna cottę(...)odstaw na 5 minut. Powinna stać się po tym czasie bardzo gęsta i plastyczna. Foremkę na tartę o średnicy 20 cm posmaruj olejem kokosowym, a następnie wyłóż na nią ciasto. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-25 minut, aż wierzch delikatnie się zarumieni. Następnie wyjmij i wystudź. *W wersji wegańskiej jajka można zastąpić siemieniem
Food SquareQuiche z ciasta francuskiego z pieczonymi pomidorami w sosie z pesto i ricotty to bardzo aromatyczne danie, proste a zarazem szybkie w przygotowaniu. Smacznego :) **** La quiche di pasta sfoglia con pomodori al forno e sugo di pesto e ricotta e' un piatto molto aromatico e gustoso, semplice e veloce da realizzare. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego
La grande e la piccola cuocacoś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały człowiek w domu też(...)m.in. zamoczyć korzonki w białku i obtoczyć :) tych posypek użyłam celowo - po pierwsze, by nieco urozmaicić wygląd "brudnego korzonka", a po drugie, by całość była słodsza (w końcu w cieście nie ma ani grama cukru i jedyna słodycz to krem i polewa). Przy okazji sporo posypek zostało wyjedzonych - w końcu Dziecko ;))) i rozniesionych na rączkach i ubraniu też po pokoju
Kolorowy PrzepisownikTen hummus nie mieści się w kanonie zrób szybko, zjedz jeszcze szybciej. To hummus idealny, o aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto wiśniowe Ciasto to jest świetnym połączeniem wiśni i śmietanki z kokosem, po schłodzeniu smakiem przypomina serniczek czym bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. W wykonaniu jest naprawdę proste i szybkie , w smaku pyszne i wilgotne, więc na pewno znajdzie się w moim zeszycie z przepisami. Podaję przepis oryginalny al.rossia2009 a w nawiasach moje zmiany na większą foremkę. Czas pieczenia(...)około 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Na ciasto: 3 jajka ( 4 jajka) 100 g masła lub margaryny ( 120g) ¾ szkl cukru pudru 150 g kwaśnej śmietany ( 2 łyżki z górką) 1 proszek do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaGalette to bardzo proste ciasto. Przygotujecie je ze wszystkimi sezonowymi owocami. Piękne w swojej prostocie, podkreśla smak i fakturę owoców. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a znika ze stołu szybciej niż się je robi. Z mąki wymieszanej z solą i cukrem z dodatkiem lodowatego masła, a na koniec zimnej wody, zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot
Karo in the KitchenCiasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje
Mechanik w kuchnienergicznie mieszamy. Dodajemy resztę sypkich składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie wykładamy boków, ani nie smarujemy ich masłem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy z formy i już całkiem zimne ciasto przecinamy na pół wzdłuż, na dwa krążki. Składniki na masę(...)cista układamy na talerzu do tortów lub podkładzie cukierniczym do tortów. Najlepiej spiąć ciasto obręczą aby w czasie układania warstw tort pozostał prosty. Na cieście rozprowadzamy połowę czekolady. Układamy na to sernik. Trzeba to zrobić szybkim i zdecydowanym ruchem aby sernik się nie rozpadł. Na serniku rozprowadzamy resztę czekolady i przykrywamy pozostałym krążkiem ciasta. 200 ml kremówki ubijamy
Przysmaki Karolkiotwieramy piekarnika . Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę(...)smak sera idealnie podkreśla przyprawa do sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu jak chmurka sernikowi dodają głębi i kolejnego wymiaru. Lekko, szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało
Karo in the KitchenSezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i
Mała w garnku mieszadeser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, bo po zagnieceniu ciasta trzeba je jeszcze rozwałkować i powykrawać kółka (lub dowolne inne kształty). Efekt jednak jest warty(...)lubię za proste, ale ciekawe receptury i apetyczne zdjęcia. Wersja jeżynowo-jabłkowa bardzo przypadła mi do gustu. Do ciasta dodaje się przyprawę do piernika, deser więc pachnie już trochę jesiennie i wspaniale rozgrzewa. Idealny comfort food . Razem ze mną cobbler przygotowały Lejdi i Mirabelka . Cobbler jeżynowo-jabłkowy Składniki: (na formę 20x25 cm) ciasto: 250 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach. Taki prosty i szybki w przygotowaniu. Tak wdzięcznie wygląda Składniki(...)wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata.-u mnie wszystko w mikserze wymieszane. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką).. Ciasto podzielić
w mojej kuchninich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku od samego początku są mięciutkie, więc można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie
Okiem Blondynki by McBlondiukładać dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając z niego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI
My Culinary Art