Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną Wyjątkowe ciasteczka, na specjalne zamówienie! Nikodemki - ciasteczka czekoladowo-bananowe z orzechami i wodą różaną to "prezent" z
Moje Qulinariatego zmusiły. Przepis, który wam prezentuję jest po prostu I D E A L N Y ! Znalazłam go na blogu pracowniawypiekow.blogspot.com delikatnie zmieniłam i voila! Chałka jest mięciutka, delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo długo zachowuje świeżość - robiłam ją 5 dni temu, a do tej pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne(...)początek roztapiamy masło i studzimy (nie może być ono gorące bo poparzymy sobie ręce przy zagniataniu). Drożdże wkładamy do miski (najlepiej do tej w której potem będziemy już robić ciasto) i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do czasu aż się rozpuszczą. Następnie dosypujemy 850 g mąki (CZYLI NIE CAŁĄ KTÓRA JEST NA TEN PRZEPIS PRZEZNACZONA), sól i cukier. Wszystko mieszamy
Jedzeniomania, ale w koncu i to nam sie udalo. Gdy juz pelne zadowolenia siedzialysmy na swoich miejscach i przegladalysmy karte dan okazalo sie, ze czeski wcale nie jest tak prostym jezykiem jak do tej pory sadzilysmy. Wiekszosc dan w karcie brzmiala dosc obco, do tego wszystko bylo napisane piekna, gotycka czcionka. No i w tym momencie nasz wybor padl(...)bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy dwa walki (knedliki) Gotujemy je pol godziny
Przysmaki KarolkiMuffiny są puchate i wilgotne, i jak zwykle bardzo szybkie w wykonaniu. Propozycja nie tylko na Halloween, choć w takiej odsłonie dziś je proponuję :) Normal
Słodkie zapomnieniePogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i
Pożeraczka, czyli raz adobrzektórymi przyjdzie nam się zetknąć będą dalsze. Do tego będziemy mocno ograniczeni ładownością. Dlatego potrzebujemy nowego rozwiązania. Ostatnio bardzo modne są koktajle z białka owsianego wzbogaconego zielonymi warzywami, cukrami prostymi, tłuszczami, witaminami i dodatkami smakowymi. Gość, który to wymyślił, zapewniał, że będzie to doskonały pokarm dla astronautów, bo mało zajmuje i dostarcza wszystkiego czego trzeba. Póki co, stał się(...)wrzenia, aby powstał nam gęsty sos. Dodajemy do niego przyprawy i trochę sosu sojowego, mieszamy wszystko z warzywami i wkładamy do słoików. Z wody i mąki robimy lejące się ciasto, z którego smażymy cienkie naleśniki. Kimchi kładziemy do naleśników, a te rolujemy. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy
Kryzysowa Książka KucharskaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieJak sie tak spōmna 1 , jake bōło 2 moje ulubiōne jedzynie za bajtla 3 , to na zicher 4 bōły to buchty u ōłmy 5 Albiny, a
Chop w kuchninajbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania posiłków. Sama z gotowych potraw sięgam po dobrej jakości sery. Bardzo cenię sobie markę Almette. Alemette to bardzo dobre jakościowo sery o prostym składzie i całkowicie naturalnych składnikach; produkowane są także z naszego polskiego mleka. Serki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam(...)łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem
Poezja Smaków - blog kulinarnyLetnie ,koperkowe placki z młodych ziemniaków i cukinii Oczywiście młode ziemniaki W końcu to wiosna , prawie lato więc najlepszy czas na wykorzystanie nowalijek , a czy jest
Ogrodnik w podróżySezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo i bardzo wykwintnie, można zatem w bardzo prosty sposób zachwycić i zaskoczyć swoich gości, niczym w prawdziwej, francuskiej restauracji. Istnieje kilka wersji historii powstania przepisu, jedna z nich mówi, że Crêpes Suzette są wynikiem błędu czternastoletniego pomocnika kuchennego(...)masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego
Przepysznik - BLW i nie tylkokolejne kilka miesięcy. Jakbym wyrzuciła, wtedy mąż wyrzuciłby mnie z domu :) To natchnęło mnie na zrobienie dodatku do mojej rolady drobiowej. Wszystko zrobione na parze, więc ZDROWO! :)) Bardzo proste, szybkie i pyszne! Roladę można zrobić z kilku rodzajów mięs. Ja dziś postawiłam na drób. Dodatki też mogą być różne. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 pierś indyka (200g(...)natkę z masłem dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobina gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na drobnej tarce i dodaje do masy. Dobrze mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z ciasta kuleczki o śr.ok. 5 cm Układam w parowarze i gotujemy ok 25 min. Kuleczki możemy podawać z różnymi sosami, masłem i parmezanem
Olikowa kuchnia