stolnicę podsypaną mąką, rozklepać, złożyć do środka "na cztery" i włożyć z powrotem do miski. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą(...)Kamila Ogrody Babilonu Magda Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Ruskie raz Mysia Pieczarkamysia.pl Renata S forksncanvas Tosia smakowitychleb.pl Urszula Proste potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving Źródło: Leśny Zakątek
Z miłości do słodkościprzygotować. Były naprawdę pyszne i jak zawsze znikły w błyskawicznym tempie. Każdy po nie sięgał Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem na faworki trydenckie. Spróbujecie. Jak to zawsze przy przygotowaniu faworków bywa (zwłaszcza w pośpiechu) później jest troszkę sprzątania. Blat z mąki, czasem coś nakapie z oleju. Ale od czasu(...)olej do smażenia i cukier puder do oprószenia faworków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Następnie dodajemy resztę składników i zaczynamy ciasto wyrabiać ręką. W przypadku gdyby ciasto się za mocno kleiło sypiemy na rękę (, którą wyrabiamy ciasto) odrobinę mąki (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie przesadzić z jej ilością
Słodkie okruszkimiseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie
Słodkie okruszkimikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec(...)Wyłożyć trzeci blat, wyłożyć resztę śmietany, wyrównać. Na śmietanie układać truskawki rozcięciami do góry i szerszą częścią do dołu, na środek ułożyć kilka listków świeżej mięty. Gotowe! Prawda, że proste i szybkie. Kroić nożem z piłką. Przechowywać w lodówce pod kloszem, spożyć do 3 dni od przełożenia. Smacznego! Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami Najprostszy
moj przepis nadietetyczny, ale na pewno rozkosznie słodki i raz na jakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam!Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem(...)masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości
Food SquareWorld of Tanks zna chyba każdy wielbiciel gier czerpiących z tematyki wojennej. Bitwy w pancernych wozach bojowych skradły serca wielu graczy, m.in. Walca z naszej ekipy
Nerds KitchenOd dawna chciałam dodać wpis o jakiejś szczecińskiej restauracji, ale zawsze mam dylemat czy wypada robić zdjęcia. Poza tym często szkoda czasu na fotografowanie, od razu
Corner With Recipesubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik(...)zależności ile blatów biszkoptu jest. Pierwszy blat biszkoptu położyć na talerzu lub tacce, na której będzie stał tort. Dla ułatwienia można użyć obręczy od tortownicy, by tort wyszedł prosty. Blat biszkoptu nasączyć kompotem z wiśni i posmarować kremem cytrynowym. Na krem cytrynowy nałożyć krem śmietanowy. Położyć drugi blat biszkoptu, docisnąć do masy. Biszkopt nasączyć kompotem, posmarować kremem cytrynowym, poukładać kilkanaście
W kuchni u Monikifamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Chwilę po uruchomieniu drukarki, zainstalowałam na smartfonie aplikację HP ePrint Prostą, nieskomplikowaną w obsłudze i bardzo intuicyjną. Można drukować prosto z telefonu (wybierając np. zdjęcia), a można również wpisać adres i z podanego linku wydrukować – w naszym przypadku przepis(...)Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy
bistro mamamiski, przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny do fermentowania. Po 60 minutach fermentowania należy ciasto złożyć na trzy, tak jak oficjalne pismo. Po upływie 2 godzin ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Koszyki do wyrastania posypujemy obficie mąką i układamy w nich bochenki. Pozostawiamy je tam pod przykryciem(...)przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb W poszukiwaniu slow life Zakalce mojego życia Z kartoflanego pola
Kulinarne przygody Gatityroku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po upieczeniu otworzyć całkiem piekarnik i pozostawić babkę na 3 do 5 minut aby gwałtownie nie zmieniać temperatury. Po wyjęciu
Ze smakiem i z pasjąDo bloku czekoladowego mam ogromny sentyment. I choć na sklepowych półkach można obecnie dostać wszystkie możliwe smaki czekolady, dla mnie ten smak z dzieciństwa chyba już
Smaki Na TalerzuTen przepis został zrobiony na Wasze specjalne życzenie – nie grywamy w Guild Wars 2, więc niestety nasza znajomość uniwersum jest na bardzo marnym poziomie. Jednakże z
Nerds KitchenLeniwe kluski uwielbiam od pierwszego kęsa. Jeszcze na studiach, w ramach czwartkowych obiadów w mlecznym barze Jacek i Agatka, zawsze były częścią mojego zamówienia. Porcja klusek
Karo in the Kitchen