Bardzo czekoladowa i puszysta masa.Prosta do zrobienia, tu nic się zważy i czas pracy minimalny.Przepis jest na duże ciasto lub tort. Do zrobienia tego rozpływającego
Pasje Jolkiciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde . Ale czy to ważne?:) Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą . Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis! Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik
Chilli Czosnek i OliwaChoć to ciasto sprawia wrażenie złożonego przekładańca, jest bardzo proste do przygotowania. Fakt, pieczemy dwa biszkopty – jeden zwykły, a jeden z makiem. Mamy też dwie masy – budyniową i śmietanową. Ale całość na prawdę nie jest trudna ani skomplikowana. Ciasto jest delikatne w smaku, nie przesłodzone. Wysokie. Z pewnością nada się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt
Smaki Na TalerzuWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przygotowanie róż karnawałowych z ciasta na faworki, róże są bardzo ładne i efektownie wyglądają no i są bardzo pyszne:). Przygotowanie ciasta jaki wykonanie róż karnawałowych jest bardzo proste więc polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 200 g śmietany 12% lub 18% 6 żółtek 2 łyżki spirytusu szczypta soli białko(...)łączenia ciasta dżem lub marmolada do dekoracji cukier puder do posypania gotowych róż trzy foremki różnej wielkości tłuszcz do smażenia olej lub smalec w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1 w sumie około 1L tłuszczu. Link do filmu z przygotowania: Róże karnawałowe https://www.youtube.com/watch?v=crL04RgYxTY Przygotowanie: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka
Uwaga Babcia Gotujewody na 1 całe jajko. Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie suszymy ! Prawda że proste ? Stosując się do tych wskazówek nasze ciasta będą pięknie wyglądać ! Gorąco pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarnesię pomysł jak je wykorzystać. Dodajmy, że mam w domu wybrednych łasuchów. Ciastka są boskie. Połączenie nutelli i słodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki.- opakowanie gotowego ciasta francuskiego,- 250 g serka mascarpone- kilka łyżek nutelli do smaku- maliny do dekoracjiCiasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami
Malinowe Pocałunkipewnie jeszcze nie raz, również na co dzień. Was również zachęcam do jego wypróbowania wcześniej niż dopiero za rok, ponieważ wśród moich bliskich zrobiło furorę. Dlaczego? Powód jest prosty. Jest pyszne. Ciasto jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach, a masa jest bardzo kremowa i smakuje trochę jak nugat. Krem przygotowałam bowiem na bazie mojego wcześniejszego pomysłu
Ratunku obiadpomysł przyszedł bardzo szybko, kiedy z 10 jabłek które miałam 8 zużyłam do Szarlotki , zostały 2 więc kiedy ciasto się piekło zabrałam się za robienie ciasta na racuchy. Przepis jest bardzo prosty. A pulchne racuchy znikną ze stołu w bardzo szybkim tempie. :) Przepis: Składniki: (20 racuchów) 400 g mąki 300 ml ciepłego mleka 1 jajko(...)minut. 2. Po 10 minutach, kiedy rozczyn jest już gotowy, dodać resztę mleka, wbić jedno jajko dodać cynamon i cukier waniliowy i mikserem wyrobić gęste ciasto. Przekryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godziny. 3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Uwaga : nie wyrzucaj skórek z jabłek. 4. Gdy ciasto
Mój pomysł naprzygotowania, a do tego bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Smak ciasta Snikers przypomina smak popularnych batoników, jednak jest o wiele mniej słodkie. Taki prosty deser przypadnie do gustu osobom, które nie lubią piec ciast, a lubią je jeść. Dlaczego warto zrobić ciasto Snikers na deser? Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt, że nie musimy piec
Kuchcik gotujePachnie nieziemsko... smakuje tak samo! Zdrowe, pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie
maniapieczeniaprzepis na ciasto ze śliwkami wymyśliłam specjalnie pod moją mamę, która nie przepada za ciastami zagniatanymi ręcznie. Ciasto można wyrobić widelcem lub przy pomocy miksera. Jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, poza tym nie wymaga żadnych wyszukanych składników. Mamie ciasto tak się spodobało, że praktycznie piecze go cały czas na okrągło, a więc śliwki królują :) Składniki: 250g margaryny
Smakowy Rajznam osoby, która z chęcią nie sięgnełaby po pyszny, zgrabny kawałek "Kopca Kreta". Zachęcam zatem do przygotowania domowej wersji tego ciasta, które nie odbiega smakiem od oryginału, przy czym jest proste w wykonaniu i przede wszystkim mamy gwarancje, że wiemy co jemy. Polecam. Ciasto "Kopiec Kreta" - Składniki: Ciasto:4 jajka (osobno żółtka
Słodka StronaSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconarozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak. Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche
Mia Cucina Sofietatylko w ogródku pojawiły się maliny, wykorzystałam je do babeczek, które u nas ostatnio są bardzo "chodliwe". Tym razem nie jako dodatek do ciasta ale jako składnik kremu serowego. Prosty, podstawowy przepis na babeczki można modyfikować na wiele sposobów, na pewno pojawi się tu mnóstwo nowych wariantów babeczkowych, bo te zniknęły w mgnieniu oka. *na 12 sztuk Składniki(...)proszek do pieczenia wymieszać. W osobnej misce wymieszać jajka, kefir i masło. Zawartość obu misek połączyć rózgą krótko do połączenia składników. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 180*C około 25-30 minut. Po wystudzeniu nasączyć herbatą. Kilka malin odłożyć do dekoracji, resztę zasypać cukrem i poddusić chwilkę, żeby puściły sok. Następnie przetrzeć przez sitko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia