zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć
Słodkości i nie tylkodłuższego czasu to postanowiłam stawić jej czoło teraz ;) I wiecie co? To ciasto tylko wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne w przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta
chili & sugarLekko wilgotne ciasto z dżemem wiśniowym, rodzynkami i tartymi orzechami. Jeszcze gorące kroiliśmy i smakowaliśmy. Pyszne ciasto, które można polać polewą lub lukrem, udekorować bakaliami. Co tu dużo mówić, proste i szybkie smaczne ciasto, które uda się każdemu! Dziś szybkie ciasto z dżemem, rodzynkami i orzechami polecam na deser! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka
Zasmakuj Kuchnibardziej naturalnie bo ma różne odcienie zieleni :) Ja na wszelki wypadek zostawiłam sobie jedne i drugie kruszki, żeby mieć pewność, że nie zabraknie mi ich do posypania ciasta. Do przełożenia przygotowałam prosty krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z mascarpone i cukrami. Jeśli ciasto będzie długo czekało na gości lub jeśli nie możecie go przechować w zimnie, pod koniec
CiastkozercyWspaniałe w smaku i w swej prostocie ciasto. Szybkie i całkiem proste do przygotowania – wszystkie składniki mieszamy ze sobą i to bez pomocy miksera. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, pięknie pachnie cynamonem, a dodatek w postaci kawałków jabłka dodatkowo podnosi jakość tego wypieku. Zresztą nie mogło być inaczej, ponieważ jabłka plus cynamon to para idealna:) A dla wszystkich
Smaki Na TalerzuKruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej
Opowieści z piekarnikamozna je piec, gotowac, smazyc, a takze jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac i dochodzic do wprawy w prostych wypiekach, poniewaz to ciasto uwazam za bardzo udane:) Ciasto jest bardzo smaczne, aromatryczne i wilgotne i niezbyt slodkie. Bardzo wszystkim polecam poniewaz jest przepyszne;) Zobaczcie jak poradzili sobie z cukinia
Codzienne GotowanieKopiec kreta tradycyjnie powinien być z banami, ale że u nas festiwal truskawek i pojawiją się pod rożną postacią. Więc nie mogło ich zabraknąć w cieście :))) Ciacho jest bardzo proste w wykonaniu, nie sprawia trudności nawet najmłodszym milusińskim Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 masła 1/2 szklanki cukru 1 – 1 ½ szklanki maślanki
Delicious Titbitsciasto upatrzył sobie mój syn, a ja, jako dobra mama musiałam je upiec :) Proste, smaczne i efektowne ciasto, które poleca jedna z najlepszych kucharek, czyli siostra Anastazja :) Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka kakao Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1 kostka masła 5 żółtek 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasteczkowy Potwórczekoladę i tak powstał pyszny pomysł. Ciasteczka dzięki temu, że zrobione są z ciasta przeznaczone na paszteciki nie są bardzo słodkie, i naprawdę bardzo fajne, i proste do wykonania. Składniki:Ciasto:Kruche pasztecikiDodatkowo:mleczna czekoladaWykonanie:A więc tak z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy kwadraty.Czekoladę łamiemy na kostki (nie ścieramy i nie rozdrabniamy), taką jedną kostkę nakładamy
Moje pyszne gotowaniebrzoskwiniami i śliwkami. Oceny były przeróżne, jednak mi najbardziej smakowało z wiśniami i śliwkami. Możecie je przygotować z waszymi ulubionymi owocami. Ciasto nadaje się na deser, przekąskę, do kawy, do mleka i do pracy. Jest świetne, proste w przygotowaniu i całkiem fit :) Lubimy takie desery! A owoce mogą być mrożone, teraz trochę słabo ze świeżymi wiśniami, a mrożone dały(...)wyjątkiem wiśni. Odstawić na 10 minut. Naczynie przeznaczone do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Następnie wykładamy 2/3 masy do naczynia, układamy wiśnie i przykrywamy resztą ciasta. Przygotowanie jest naprawdę proste :) Pieczemy w 200 C przez 35-45 minut, aż wierzch się zarumieni. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Niezły MłynekMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany
Blog z ApetytemSezon truskawkowy już powoli się kończy, w związku z tym zachęcam do upieczenia ciasta jogurtowego wraz z dodatkiem kruszonki :) Wypiek jest prosty do przygotowania, a same ciasto jest bardzo smaczne. Nie pomijajcie kruszonki, ponieważ dodaje ona chrupkości i słodkości! Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 30 cm: ciasto 4 jajka (rozmiar l) 1 szklanka zwykłego
UgotowaćSezon na truskawki, a więc pojawiają się przepisy z tymi pysznymi owocami. Upiekłam murzynka, ale dodatkowo z truskawkami. Możecie do tego ciasta wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Proste do zrobienia, szybkie rewelacyjne w smaku ciacho. Ciasto, które zawsze się udaje. Może skusicie się i upieczecie takiego murzynka. Polecam!! Składniki 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1,5 szklanki
O kuchni z uczuciemCiasto snickers bez pieczenia Snickers na herbatnikach to proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić
Trzeci talerz