puszyste ciasto wręcz rozpływa się w ustach :) nie jest za słodkie, a dzięki soku z brzoskwiń można wyczuć delikatną kwaśną nutę słodyczy :D Serdecznie polecam przepis, gdyż ciasto jest proste w wykonaniu, bardzo lekkie, a do tego szybkie w wykonaniu :D Składniki: (na tortownicę 28 cm) Spód – biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru(...)białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Kulinarna (nie)codziennośćSezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka 18x25 cm 2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru(...)misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką . Wlewamy olej , znów mieszamy. Dosypujemy pozostałe składniki i łączymy całość . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy je na ciasto . Ciasto pieczemy ok 50 min (do godziny
Malinowa Kawiarenkawłasnie ciasto pokazywałam Wam niedawno na facebook'owym fanpage'u. Upiekłam je dla mojej serdecznej koleżanki Emilii z okazji urodzin. Ciasto jest proste i nie wymaga czasu czy specjalnych umiejętności. Może ktoś powiedzieć, że nie za bardzo nadaje się na prezent, ale uwierzcie mi, że smak i zapach zasługują na bycie prezentem urodzinowym :) no i zawsze jest to coś(...)łyżek dobrego gorzkiego kakao.Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko i olej - połączyć dokładnie, można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można
Codzienna kuchnia niecodziennatakże je bardzo lubię! Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia , które w smaku niesamowicie przypomina cukiereczki. Zresztą, ciasto smakuje nawet lepiej niż pralinki :D Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, robi się je naprawdę bardzo sprawnie, a do jego przygotowania potrzebujemy dosłownie kilku składników . W kremie jest dokładnie wyczuwalny smak kokosu , oraz białej czekolady co daje(...)idealne połączenie . Po spróbowaniu takiego ciasto pierwsza myśl, która strzela w głowę, to ,, niebo w gębie ". Gorąco je polecam, jest pyszne ! Przepisy na inne ciasta z kremem TUTAJ . Ciasto Raffaello bez pieczenia - przepis: Składniki na blachę o wymiarach 20x20 cm: Spód: 200 g herbatników 80 g masła 0,5 szklanki migdałów Krem Raffaello: 350 + 50 g śmietanki
Kuchnia Łukaszamożecie skorzystać z mojego ostatniego pomysłu. Wystarczą dwa blaty biszkoptu (typowego lub ciasta marchewkowego, czekoladowego etc), pół litra kremówki, trochę czekolady lub polewy - i odrobine czasu. A tak wyglada ciasto, które przygotowałam na jedno ze spotkań przedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe 500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny polewa(...)Polej stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Gdy przestygnie uformuj na górze bałwanka (jak na fotce) posyp kokosowym śniegiem, odstaw do schłodzenia. I to wszystko :) proste lekkie ciasto. A więc życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech rozbrzmiewają kolędy a dom Wasz pachnie igliwiem, wanilią, pomarańczami i korzennymi pierniczkami. Nie zapomnijcie zadumać się choć przez
Gotuj Sam!Jabłecznik z orzechami to ciasto banalnie proste, które nie potrzebuje wyrabiania, wystarczy pokroić i wrzucić do miski wszystkie składniki a następnie dokładnie wymieszać i upiec. Smakuje pysznie zwłaszcza zaraz po upieczeniu podane na podwieczorek. składniki na okrągłą tortownicę 23cm 50 dag kwaskowatych jabłek 200 g orzechów włoskich 4 jajka 2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu(...)jabłek i cukru wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane orzechy, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i żółtka, całość dokładnie mieszamy.Ciasto będzie dość suche i sypkie. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Ciasto pieczemy w nagrzanym
Smakowite Daniaprzepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy(...)masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną "kulę". Ciastem wylepiamy formę (rwiemy większe kawałki ciasta), lekko dociskając ręką. Robimy to sprawnie i w miarę szybko. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy
Słodkie okruszkiNajlepsze, bardzo zdrowe marchewkowe ciasto! Wspaniale wilgotne, z dużą zawartością marchewki, całkowicie bez użycia mąki, 100 % bez glutenu i choć jest przełożone puszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek(...)masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut). Wyjąć ciasto
maniapieczeniaDziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤ Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc czasu wypieku) co uważam, że jest wielkim plusem, w naszym zabieganym, zapracowanym świecie ... Babka jest pyszna: bardzo wilgotna i długo zachowuje swoją świeżość. Polecam gorąco! Składniki: 1 czubata szk. mąki(...)następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek. Chwilę miksujemy całość, a następnie przesypujemy do masy jajecznej suche składniki, i mieszamy całość łyżką, do momentu uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Ciasto wlewamy do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut (pieczemy do tzw. suchego patyczka
Walijskie PichcenieŚwięta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu pomarańczowego(...)mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową
Szefowa kuchnimaślany smak.Pamiętam, że miałam ochotę na mięciutkie, pachnące bułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy(...)letnie, nie gorące. Drożdże pokruszyć, zalać mlekiem, dokładnie rozmieszać.Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i cukrem. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto - może się odrobinę lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli lubicie truskawki i macie ochotę upiec z nimi ciasto to podaje prosty, wypróbowany przepis. Składników w przepisie też niewiele :) Składniki : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka gęstej śmietany tłuszcz do wysmarowania foremki Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem Do ubitych jaj dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem, potem(...)śmietanę po łyżce - cały czas ucierać, na końcu dodać olej i dokładnie połączyć składniki Do wysmarowanej tłuszczem foremki ( u mnie okrągła o średnicy 24 cm) przełożyć ciasto ( dość gęste), rozprowadzić równomiernie i ułożyć pokrojone na pół truskawki lekko je wciskając w ciasto Można zrobić na wierzch kruszonkę wg tego przepisu . Piec ok. 45-50 min. w temp
Proste Potrawymnie piękniejsze niż nie jeden bukiet z kwiaciarni za miliony monet. Czasem można, a nawet trzeba pokusić się upiec proste domowe ciasto. Słodka kanapka z domowymi powidłami które smażyłam w tamtym sezonie u schyłku lata z bezową pianką i kakaową kruszonką jest pyszna! Ten pomysł wpadł mi do głowy podczas spaceru, wiedziałam
Wanilia i KardamonDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)łyżki soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany
CiastkozercyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru(...)łyżki soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany
Ciastkozercy