proste ciasta - 17526 przepisów (strona:821/1169)

Muffinki orkiszowe z cynamonem 112

Wykonanie banalnie proste, a smak zaskakująco dobry. Zapraszam do wykonania pysznych  i zdrowych muffinek orkiszowych! Cudownie pachną, znikają w oka mgnieniu, najlepsze oczywiście cieplutkie z chrupiącą i słodziutką skórką ;-)  SKŁADNIKI: - 250 gram mąki orkiszowej - 70 gram mąki pszennej * - 1 łyżeczka otrębów (można pominąć) - 3/4 szklanki oleju - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku(...)orkiszowej, smak będzie wówczas bardziej zdecydowany i konkretniejszy Jaja ubijam trzepaczką z cukrem i szczyptą soli, dodaję mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia i otręby. Dokładnie łączę ze sobą. Ciasto wlewam do foremek na muffinki i posypuję mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Piekę ok. 35 minut w temp. 170'C (grzałki góra/ dół). Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 muffinek

Wielopokoleniowo
Bułki pszenne 160

Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie.  Składniki na 6 bułek: 300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 90 ml letniego mleka 130 ml letniej wody Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać(...)ciepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą".  Do mąki dodać rozczyn oraz ciepłą wodę i wymieszać. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części

Przepisy na domowy ser i chleb
Borówki i inne owoce w cukrze 193

Powoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce. Można użyć takich, jakie akurat mamy: maliny, truskawki, jagody… Ja użyłem moich ulubionych borówek. Owoce zasypujemy cukrem. Najlepiej dodawać cukier już w trakcie nakładania owoców, warstwami. Ile cukru? Ja na mały słoik daję(...)może być mniej. Zakręcamy i pasteryzujemy do momentu, aż rozpuści się cały cukier. Gotowe słoiki ustawiamy do góry dnem, by szczelnie się zamknęły. Tak przygotowane owoce będą doskonałym składnikiem ciast i deserów lub jako dodatek do herbaty. Smacznego

MarcinChef
Tort ombre z różyczkami 1215

Z okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To

Ciastkozercy
Placuszki dyniowo-jogurtowe ( pancakes ) 191

Propozycja w sam raz na leniwie sobotnio-niedzielne poranki. Proste składniki + szybkie wykonanie = pyszny efekt. Lubimy dynię zarówno w słodkiej jak i wytrawnej postaci. W placuszkach jej smak nie jest dominujący, natomiast jej dodatek powoduje, że są one miękkie, wilgotne i puszyste w środku. Proporcja na 4 bardzo głodne osoby ( ok 18 sztuk ) - 1 szklanka* jogurtu naturalnego - 1 szklanka(...)szklanki cukru - szczypta soli * szklanka o pojemności 250 ml Do miski przełożyć jogurt, puree dyniowe, olej i jajka - roztrzepać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wymieszać - ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Patelnię mocno rozgrzać, nakładać po 2 łyżki ciasta na suchą patelnię zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszyć moc ognia o połowę. Jak na powierzchni placuszków zaczynają pojawiać

kawawszklance
babeczki z serkiem i owocami lasu 133

nawiązaniu do trwającego na blogu konkursu z marką Almette (szczegóły tu- klik ) dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na kruche babeczki wypełnione serkiem i owocami leśnymi. Mimo swojej prostoty babeczki są niebanalne w smaku a ich wygląd sprawia, że bez wyrzutów sumienia sięgamy po kolejną. Serek Almette Fruit (jagoda-malina) doskonale się tu sprawdził nie tylko przez dobór smaku(...)wciskać go szprycą. A delikatny smak sprawia, że babeczki nie są przesłodzone. Po prostu idealne na lato.  *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki z borówkami 107

Ostatnio miałam w lodówce jeszcze trochę borówek, postanowiłam  więc zaszaleć i przygotować muffinki. Skorzystałam z   przepisu ze strony moje wypieki . Przepis jest prosty i niezbyt wymagający, muffinki wyszły smaczne, choć nieco mało słodkie, no i oczywiście za mało mi urosły:( Chyba wkładam zbyt mało sera do moich wypieków. Mam nadzieję, że Wam wyjdą ładniejsze ;)  Składniki : 300g(...)wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: oliwę, jajko i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i szybko wymieszać widelcem, dodać borówki i delikatnie wymieszać z ciastem.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papilotki ułożyć w formie do muffinek i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dyniowo-serowe kluseczki z owocami i cynamonowym miodem 99

się trochę z leniwym czasem. Lubię schować się pod kocykiem, w ręku trzymając kawę z cynamonem i po prostu chwilę poleniuchować. O tej porze roku lubię też zjeść leniwe :) Proste w przygotowaniu kluseczki tym razem zrobiłam w wersji bezglutenowej o smaku dyniowo-serowym. Podałam je ze śliwkami w sosie malinowym oraz z miodem cynamonowym w którym ostatnio jestem zakochana(...)malin 50 ml wytrawnego wina   łyżeczka cynamonu miód cynamonowy Serek mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu 5-6 minut. Śliwki kroimy

Mienta blog
Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe 220

Wracam do bloga z przystawką pochodzącą ze słonecznej Italii. U mnie nieco zdrowsza wersja, z przeważającą mąką pełnoziarnistą. Możecie je zawijać w szynkę parmeńską lub przyrządzić

Corner With Recipes
Lawendowo- melisowe gnocchi z sosem jagodowym! 188

przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam! Zapraszam! Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni(...)łyżki mąki pszennej - 1 duże jajko  Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto.  Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki. Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj  2 - 3 minuty, w osolonej wodzie. sos jagodowy: - 200 g jagód - 2 łyżeczki

SMYKWKUCHNI
Świnki w kocykach 165

moja siostra maniak Hot Dogów. Nie muszę chyba mówić, że była wniebowzięta! A czy muszę mówić, że na wyjazd chciała drugą porcję? Świnki w kocykach są szybkie i proste, w końcu to przepis Nigelli Lawson. Zaczerpnięty z  Poezji smaku . Składniki: ok. 15 - 17 długich parówek,  400 g mąki,  3 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 łyżeczka(...)mieszamy. Następnie ścieramy ser, mieszamy z mąką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki - roztrzepane jajko, mleko i olej. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i zagniatamy miękkie ciasto - w razie potrzeby dosypując jeszcze trochę mąki. Wałkujemy ciasto i kroimy na kawałki. Parówki można pokroić na mniejsze części, aczkolwiek ja zawsze kroje na połówki i zawijamy dokładnie w ciasto

Plate of Joy
Zanim ugotujesz zupę. Kilka prostych wskazówek aby zawsze była idealna. Przepis na bulion warzywny, wywar z włoszczyzny podstawą 671

Przepis na bulion warzywny, wywar warzywny wywar z warzyw czyli po prostu sprawdzony sposób na bazę do zupy. Każdy z nas ma swój sprawdzony sposób na

IzaGotuje
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 398

Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.  Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)czarnego barwnika) Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki

Słodka Strona
CHLEB 3 ZIARNA 266

jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba?  Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża.  Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ... Polecam wypróbować! :)) Składniki(...)płatków owsianych Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy

Walijskie Pichcenie
Ekspresowa Babka Wielkanocna 195

Bardzo prosta dwukolorowa babka - może być ozdobą Wielkanocnego stołu. Robi się ją szybko i jest naprawdę smaczna :) Tak bardzo, że znika również ekspresowo :) SKŁADNIKI                5 jajek 1 szklanka cukru 200 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia    1 łyżeczka(...)Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy aromat pomarańczowy. Mieszamy. Foremkę do babki -z kominkiem- 26  cm - smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy około 2/3 ciasta. Do reszty dodajemy kakao i dobrze mieszamy, po czym wlewamy resztę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje