Naleśniki dla zakochanych i nie tylko ;-) Idealny, prosty przepis na Walentynki, rocznicę lub Dzień Chłopaka . Składniki Mleko 1 szklanka Mąka 1 szklanka Jajko 1 Masło rozpuszczone, 1 łyżka Cukier pół szklanki Sól szczypta Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Odstawić ciasto na ok. 30 min., aby lekko zgęstniało. Przelać do rękawa cukierniczego […] The post Koronkowe naleśniki appeared first
Kulinarne Przebojesię zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :) Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis na ciasto Monte znajduje się tu : kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutego mają odjechane nazwy (naszego autorstwa:). Cukiatelle (czyli tagliatelle z cukinii) z kurczakiem w delikatnym sosie, rzephetti (czyli spaghetti z rzepy) z polędwiczką i groszkiem, tarta z kalafiorowym ciastem, chińska zupa z noodlami z cukinii i spaghetti squash, czyli makaron z dyni:) Polecamy! Makaron bez grama mąki Po włoskim tygodniu, kiedy jedliśmy pyszną pizzę diavolo, makarony, zupę z czerstwym pieczywem(...)warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne dni tygodnia będziemy publikować przepisy
Niedzielny kucharzzamówienia w Łodzi „Ciasta od R” . Ciasto na pierniczki musi trochę poleżakować w zamrażalniku tak co najmniej 2-3 tygodnie. Pierniczki ładnie się pieką, są równe, dobrze trzymają kształt. Bardzo polecam… W przyszłym tygodniu postaram się przygotować nowy post z dekorowania pierniczków. Na razie jak udekorować pierniczki można zobaczyć tutaj: „Proste Dekorowanie Pierniczków – Przepis na Lukier(...)ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier wanilinowy i przyprawy, wymieszać łyżką. Dodać ostygniętą masę z miodem, jajka i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie trzymało kształtu należy dodać jeszcze trochę mąki ( patrz FILM ). 3. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić
Mała Cukierenkadomowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat(...)pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn
Leśny Zakątekdomowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie jej do pieczenia jest niezbyt zdrowe. Chleb za bardzo się wysusza. Próbowałam już piec tego typu chleb kilk i rezultat(...)pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn • 1,5 dag drożdży, • 250 ml ciepłej wody, • 4 łyżki mąki pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn
Leśny Zakątekmnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego sera(...)grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek oraz
Di gotujerolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka (ok 350g) 2 jajka 1/4 szklanki majonezu 300g pieczarek 200g żółtego(...)startego na grubych oczkach tarki) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek, pomidor, bekon Jajka roztrzepać, dodać majonez, ser i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec około 20 minut w 200 stopniach. Piersi pokroić w drobną kostkę, delikatnie doprawić do smaku i wyłożyć na masę serową. Kolejno ułożyć warstwę przesmażonych (z solą i pieprzem) pieczarek
Di gotujePizza na cieście z mąki kokosowejMnóstwo osób pyta o sprawdzony przepis na ciasto do pizzy. Pokażę więc wam, jak powstaje w 40 minut pizza na cieście z mąki kokosowej. Mąka kokosowa coraz częściej zagląda do polskiej kuchni. Choć kokosy na drzewach nie rosną w naszym kraju to coraz więcej produktów z tych orzechów trafia do naszych spiżarni. Najpierw były wiórki(...)pizzę na chlebku naan . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach kanapkę Sloppy Joe . Obie potrawy wam zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania pizzy Składniki – Pizza na cieście z mąki kokosowej Ciasto do pizzy: 1/3 szklanki mąki kokosowej pół szklanki sera tartego łyżeczka granulowanego czosnku łyżeczka granulowanej cebuli pół łyżeczki soli 4 jajka Sos do pizzy: 3 łyżeczki koncentratu
Kuchennyviral.plmiędzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy je do foremek, wygładzamy zwilżoną w wodzie łyżką, a następnie odstawiamy na kolejnych 15–20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Po wyrośnięciu(...)zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się. Powyższy przepis ma setki możliwości konfiguracyjnych. Mąka (pszenna lub mieszana), woda, sól, drożdże i cukier są bazą, a co dodacie do ciasta – to już Wasza inicjatywa. Pestki słonecznika? Otręby
Proste-przepisy.plwysokie, puszyste, wilgotne i mało słodkie. Ważne jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej – to ona pozwala zachować mu wilgotność oraz strukturę. Do wykonania sernika nadaje się tylko idealnie zmielony, gęsty i naturalny ser. Ja użyłam twarożku sernikowo-kanapkowego Mój Ulubiony, ponieważ ma idealną, kremową konsystencję do tego przepisu, prosty skład i serniki na nim zawsze smakują świetnie. Do sernika(...)pieczenia – zarówno spód i boki (moja tortownica miała 21 cm). Boki warto wysmarować masłem i przyczepić dwa podłużne kawałki papieru – tak, aby wystawały ponad formę, bo ciasto bardzo rośnie. Tortownicę owijamy bardzo dokładnie folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda. Umieszczamy ją w większej blaszce. Do formy wlewamy masę serową, a do dużej blaszki wlewamy wrzątek
Poezja smakuheight: 1em;" /> ) wbijamy jajka, dodajemy śmietanę , wlewamy drożdże , mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy zimny smalec ( musi być prosto z lodówki ) i włączamy automat ,żeby zagniótł i wyrobił ciasto , można także ręcznie jak ktoś jest bardziej , pracowity ode mnie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm . Przy brzegu
Ogrodnik w podróżynarodził się tort, który jest nie tylko BANALNIE PROSTY, ale też szybki, NIEZAWODNY i przepyszny! A do tego do swych narodzin potrzebuje tylko kilku ogólnie dostępnych składników... Czy kiedykolwiek słyszeliście takie słowa opisujące tort..? Tak czy siak, OTO JEST. TORT WIOSENNO-LETNI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: CIASTO: 4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
Gotowanie to kochanieprzygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych. Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna. Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać
Kuchnia w oparachwlejcie połowę – i farsz dokładnie mieszamy. Jeśli kurczak potrzebuje więcej nawilżenia, dodajcie więcej rosołu – nadzienie musi być mocno wilgotne, kurczak powinien wchłonąć cały płyn – u mnie to 150ml rosołu. Ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy, wycinamy i lepimy pierogi. Zawsze najpierw szykuję wszystkie pierogi, rozkładam je na posypanych lekko mąką deskach i przykrywam ścierkami lnianymi żeby nie wysychały, a później zajmuję(...)wody) i partiami, po 8-10sztuk gotuję pierogi przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Patent na to, żeby po ugotowaniu pierogi się ze sobą nie zlepiały, jest prosty – naszykujcie sobie blachę do pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu
Karo in the Kitchen