prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam(...)kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować
Grunt to przepis!nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą w drogę czy do pracy. Przedstawiamy Wam klasyczny i niezawodny przepis na murzynka, którego przygotowanie jest naprawdę szybkie i banalnie proste. Składniki: 2 szklanki mąki 250 g masła 3 czubate łyżki kakao(...)dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu. Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Do białek dodać szczyptę soli
Taste and Cookserów ale nie tylko. Przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i został gdzieś wyczochrany w odmętach internetu. Jak tylko odnajdę te odmęty, to podlinkuję. Chleb jest bardzo prosty, nie wymaga długiego wyrabiania. Jedyna niedogodność, że nastawiamy go dzień przed pieczeniem – na wieczór. Rano formujemy bochenek, odstawiamy jeszcze na godzinkę i pieczemy. Niestety, w tym wariancie, raczej nie jest(...)zaleta to przepis. Jest tak prosty, że raz upieczecie chleb i będziecie kolejne piec z pamięci. A gwarantuję, że będziecie Do odmierzania składników używam miarki, takiej jak niżej – o pojemności 1/2 szkl. (125 ml). Z takiej ilości wyszedł mi jeden bochenek. Jeśli jako miarki użyjecie szklanki, to potrzeba naprawdę solidnego garnka lub podzielenia ciasta na dwa bochenki. Na godzinkę
Mieszam w Garnkuposypka cukrowa Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować
Gotowanie-ukJest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 160 ml oleju 4-5 jajek Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki(...)waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki. Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut
VioletoweKucharzenieprzyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami
Ciastkozercyposzukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki(...)kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaJest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki
Kulinarne Inspiracjegreckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Składniki : Na spód(...)zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście. 5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy
vaniliowoczekoladowarazu miękkie. Przepis jest prosty szybki w wykonaniu. Pierniczki są kruche, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki: 400 g mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy
Blog z Apetytemdnia. Kusząca perspektywa, nieprawdaż...? I choć nie dokładnie to było moją motywacją, właśnie taki cel postanowiłam osiągnąć. Robić w życiu to, co kocham. Czyli po prostu uszczęśliwiać ludzi ciastami. Czy może być coś przyjemniejszego...? Okazuje się jednak, że stare powiedzenie, którego nie raz używała Babcia w stosunku do zjadanej przeze mnie ilości pączków, że co za dużo, to niezdrowo(...)zawdzięczam Babci. Najpierw tylko przekalkowywałam dla niej wzory na materiał, później sama zabrałam się za proste serwetki. Każda udana wprawiała mnie w prawdziwą euforię! Później jakoś straciłam zapał... Aż do teraz. W końcu dorosłam do tego, żeby otworzyć się przed Wami. Zamiast ciast, na blogu będę pokazywała teraz to, co wychodzi spod mojej igły. Mam nadzieję, że zostaniecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakie w sam raz na jeden raz :) Jak każde muffinki w przygotowaniu są bardzo proste i szybkie. Gdyby tak wziąć od razu podwójną, a nawet potrójną porcję to w czasie pieczenia każdej z nich możemy sobie robić coś innego - kroić warzywa na sałatkę, zagniatać ciasto na miodownik, czy... sprzątać :) i tylko pamiętać, żeby je z piekarnika w odpowiednim
Kolorowy Przepisownikczuja. Jest jednak bardzo prosty, smaczny a do tego wygląda jak tort nad, którym spędziliście pół dnia a nie pół godzinki 😎 Polecamy bardzo wspomnianą mąkę, ponieważ bardo fajnie sprawdza się w wypiekach bez glutenu a do tego posiada wiele właściwości . Składniki (śr: 18 cm): Ciasto z mąką teff -3/4 szkl. zmielonych płatków owsianych
Candy PandasWitam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną i bardzo puszystą drożdżówkę z kruszonką, przepis jest prosty a drożdżówka bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania z mlekiem, kakao lub do kawy. Jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiej drożdżówki to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: użyłam foremki o wymiarach spodu 22cm x 18cm 500 g mąki pszennej(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i rodzynek i mieszam łyżką – masło dodam gdy składniki wstępnie się połączą a rodzynki na sam koniec wyrabiania ciasta. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam
Uwaga Babcia Gotuje