proste ciasta - 17526 przepisów (strona:548/1169)

Czwartek: Zupa tortellini z pulpecikami Zoe 152

Dziecinnie prosty pomidorowy krem z pulpecikami i ravioli. Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 8 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże W książce są takie przepisy jak „Ciasto ze śmieciowego jedzenia Oskara”, „Gumowa Kaczka Pływa”, „Zielone ciastka Ciasteczkowego Potwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad(...)przygotowali zestaw przepisów o śmiesznych nazwach, które mają przekonać maluchy do jedzenia warzyw. Niektóre przypominają fast foody, ale są zrobione ze zdrowych składników. Książka ma też pomóc rodzicom przygotować proste i zdrowe dania, a także zachęcić do wspólnego gotowania z dziećmi. Dzisiaj my chcieliśmy Was zachęcić do ugotowania super łatwej zupy Zoe. Być może nie kojarzycie o kogo

Niedzielny kucharz
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 920

Witam Kochani jako,że sezon truskawkowy z pełni, dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym ciastem, które łączy w sobie wszystko to co lubię: truskawki, jogurt, biszkopt, i piękny wygląd :-) Mowa o jogurtowcu na zimno, który wygląda jak zebra. łączy w sobie wiele wspaniałych smaków, jest prosty, tani i rewelacyjny w smaku a do tego wygląda zabójczo :-) SKŁADNIKI przepis na małą(...)łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy i jednocześnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość przelewamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka z gruszkami 110

chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi szarlotki?! SZARLOTKA(...)robię. Próbuję do smaku. Studzę do temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki "ogony pawia" 140

czasie stopionym masłem wysmarować foremki do muffinek (nie mogą być silikonowe). Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną z powrotem schować do miski, drugą zaś rozwałkować na prostokąt wielkości 30x24 cm i grubości ok. 6 mm. Brzegi najlepiej równo dociąć prostym radełkiem (lub nożykiem do pizzy). Bok 30 cm podzielić na 6 pasków szerokości(...)złożyć na pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) - zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze

w mojej kuchni
Ciasto z truskawkami 122

przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek na kruszonkę zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2 1 część masła(...)Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki. Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto możemy posypać

Moja smaczna kuchnia
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 132

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Ciasto nosi nazwę "kubeczkowego", gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie. We Francji znane jest tak samo - jak w Polsce - szarlotka. Jest delikatne i puszyste - naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Możecie upiec je o każdej porze roku użyć dowolnych owoców. (Tortownica o średnicy 22 cm) 150-200g czereśni(...)cukier puder do posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Prosty chleb domowy 277

prosto, szybko i wygodnie. Hołduję więc przekonaniu, że im mniej czasu i pracy wymaga ode mnie przygotowanie ciasta chlebowego, a efekt końcowy nadal wychodzi smaczny, tym lepiej. Często przeszukuję przestworza netu polując na nowe, "chlebowe" inspiracje. Ostatnio trafiłam na ten rarytasik: Prosty przepis na chleb domowy . Przepis zawiera wszystko to co lubię: powszechnie dostępne składniki, prostota wykonania, szybkość przyrządzenia. Musiałam(...)kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.  Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować

Grunt to przepis!
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 152

serów ale nie tylko. Przepis na ten wypiek jest niezwykle prosty i został gdzieś wyczochrany w odmętach internetu. Jak tylko odnajdę te odmęty, to podlinkuję. Chleb jest bardzo prosty, nie wymaga długiego wyrabiania. Jedyna niedogodność, że nastawiamy go dzień przed pieczeniem – na wieczór. Rano formujemy bochenek, odstawiamy jeszcze na godzinkę i pieczemy. Niestety, w tym wariancie, raczej nie jest(...)zaleta to przepis. Jest tak prosty, że raz upieczecie chleb i będziecie kolejne piec z pamięci. A gwarantuję, że będziecie Do odmierzania składników używam miarki, takiej jak niżej – o pojemności 1/2 szkl. (125 ml). Z takiej ilości wyszedł mi jeden bochenek. Jeśli jako miarki użyjecie szklanki, to potrzeba naprawdę solidnego garnka lub podzielenia ciasta na dwa bochenki. Na godzinkę

Mieszam w Garnku
WALENTYNKOWE SERCA Z POSYPKĄ CUKROWĄ 238

posypka cukrowa   Przepis: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć, do otrzymania bardzo puszystej, jasnej masy. Dodać barwnik (ilość wedle potrzeby) i zmiksować do otrzymania jednolitego czerwonego ciasta. Następnie dodajemy po kolei jajko, ekstrakt z wanilii, sodę i mąkę i zmiksować do całkowitego połączenia. Uformować w kulę.:) Stolnicę oprószyć bardzo delikatnie mąką. Wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować

Gotowanie-uk
Babka marmurkowa 112

Jest to najprostsza dwukolorowa babka jaką piekłam, nie wymaga wielu składniku. Jak dla mnie najsmaczniejsza. Sądzę, że taka tradycyjna, prosta babka powinna stać na Wielkanocnym stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 160 ml oleju 4-5 jajek Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki(...)waniliowym. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Do ubitych jajek naprzemiennie dodajemy przesiana mąkę i olej. Na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylewamy większą połowę przygotowanego ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Wylewamy na jasną masę wokół blaszki. Ciasto pieczemy w 180*C przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Mini serniczki z jeżynami 397

przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie, ale był równie prosty jak obiecywały prawie wszystkie przepisy. Co więcej przy okazji wypróbowałam jeszcze jedną rzecz - spód z herbatników. Idealne rozwiązanie kiedy nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie bazy pod ciasto. Dzisiejsze mini serniczki to połączenie takich właśnie ekspresowych spodów z tradycyjną masą serową i jeżynami

Ciastkozercy
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 394

poszukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki(...)kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać  odrobinę soli i mąkę w takiej ilości, żeby powstało ciasto o konsystencji dość gęstej śmietany. Przyprawione kawałeczki kurczaka zanurzać w cieście naleśnikowym i wkładać na głęboki gorący tłuszcz. (Najwygodniej jest użyć głębszej patelni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec świąteczny 765

Jest bardzo prosty i chyba o to chodzi - proste połączenia smakują najlepiej. Moja mama do masy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki

Kulinarne Inspiracje
Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno) 179

greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!. W zasadzie to przepis powstał na potrzeby uczczenia mojej pierwszej rocznicy ślubu. Poszukujecie prostego przepisu na sernik bez pieczenia??? To zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.  Składniki :  Na spód(...)zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.  5. Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy  i mieszamy, a następnie całość dodajemy

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania