proste ciasta - 17526 przepisów (strona:499/1169)

Prosty chleb szklankowy 208

mojprzepisna.pl | Prosty chleb szklankowy Prosty chlebek na śniadanko, zdrowy, z mąki z pełnego przemiału, na drożdżach. Składniki na 1 keksówkę 35 na 12 cm: 1 szklanka mąki pszennej (typ 650) 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000) 25 gr świeżych drożdży 2 szklanki ciepłej wody(...)łyżeczki soli Do misy miksera wsypać sypkie składniki, wymieszać. W wodzie rozpuścić drożdże. Do sypkich składników dodać mokre, wyrabiać, tak długo aż ciasto dobrze się połączy i będzie się rozciągać jak pajęczyna, ok 10 min intensywnego wyrabiania. Ciasto na chleb ma być gęste, ale nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość, może

moj przepis na
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 194

naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna(...)zostawiamy sobie do wykorzystania tylko całe, zdrowe i twarde owoce. W rondelku zagotowujemy wodę ze 150g cukru i z wybranym aromatem – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i gotujemy taki prosty syrop przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Ściągamy rondelek z ognia, dajemy syropowi cukrowemu 2-3 minuty przestygnąć i wrzucamy do niego naszykowaną wcześniej żurawinę (jeśli musicie umyć swoją

Karo in the Kitchen
Strucla z powidłami 168

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Co prawda trzeba być cierpliwym i czekać, aż ciasto wyrośnie, ale później jesteśmy smakowicie wynagradzani :)   Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do zakasania rękawów i zrobienia tej prostej, pięknie pachnącej, mięciutkiej, rozpływającej się w ustach strucli. Składniki: 30 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 300 g mąki 4 żółtka(...)cieple.  2. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.  3. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodajemy utarte żółtka, cukier waniliowy, 2 łyżki mleka i letnie stopione masło oraz pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką (lub mikserem z hakiem).  4. Gdy zacznie odchodzić od łyżki/ haka, rozwałkujemy na grubość 1 cm, formując prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy równomiernie powidłami, uważając, żeby

Domowa Cookierenka Agi
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 147

drzewa szykując się do zimy zrzucają mocno już pożółkłe odzienie, tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała i ducha, to czas kiedy kubek gorącej herbaty z malinami i kawałek domowego ciasta smakuje niebiańsko. Jesień kojarzy mi się również bardzo mocno z dzieciństwem, z ogródkiem dziadków, ze starą gruszą w której

Słodki Kompromis
Babka majonezowa 149

tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!Babka majonezowaSkładniki: (w temperaturze pokojowej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 134

godziny. Ciasto właściwe po wyrobieniu, zanim włożyłam do foremki, odpoczywało około 30 minut. Foremkę i wierzch ciasta wyłożyłam liśćmi pokrzywy, ale to już bardziej zabieg wizualny bez wpływu na jakość chleba. Bardzo polecam ten przepis, bo chleb jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Poza tym mąka orkiszowa jest o wiele zdrowsza od zwykłej pszennej. Przepis podaję z moimi niewielkimi(...)210g wody, ·         165g mąki orkiszowej jasnej. Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 12-24 godzin. Ja ciasto właściwe przygotowałam w 15 godzinie fermentacji. Ciasto właściwe ·         Cały zaczyn, ·         110g wody, ·         1 szklanka ugotowanej

Leśny Zakątek
ŚMIETANOWIEC 117

Ciasto z którego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :) BISZKOPT : 3 jajka 3/4  szklanki cukru i mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 szklanki mleka 3,2 % duży kubek jogurtu greckiego(...)zacznie tężeć na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego :) MAŁA RADA : Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach

Pani na deser
Tort tęczowy 151

naradzie zdecydowałyśmy się upiec tort tęczowy. To był strzał w dziesiątkę. Dzieciaki były zachwycone. Dlatego też, jeśli potrzebujecie jakieś ciasto lub deser na przyjęcie z udziałem maluchów to będzie danie idealne dla Was. Zwłaszcza, że jego wykonanie jest bardzo proste i nawet laikom w temacie tortów nie powinno sprawić trudności. Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji: 12 Składniki: Biszkopty(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 porcji ( każda będzie miała około 120-125 g). Teraz czas na barwniki. Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji**. Kawałki ciasta pieczemy

Kolizje Smaków
Słoneczna tarta z budyniem i pomarańczami 145

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną słoneczną tartę z budyniem i pomarańczami. Prosta w wykonaniu i szybko znika z talerzyków : Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 290 g mąki + ewentualnie do podsypania 100 g cukru 100 ml oleju 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy  600 ml mleka(...)budynie waniliowe Winiary 1 łyżeczka mąki Wykonanie :   Jajka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i śmietaną, następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Blaszkę do tarty wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę, spód nakłuć widelcem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i podpiec ciasto około 10 minut. W połowie mleka rozmieszać mąkę i budynie, wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Rafaello jaglane 130

Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka wody 6-10 łyżek syropu z agawy 200 g wiórek kokosowych(...)zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Masę

Lamarida.pl
Chlebek bananowy z czereśniami - fit i wege 153

Chlebek bananowy, a właściwie najprostsze ciasto jakie można upiec. Bez miksera, bez ubijania, wystarczy łyżka lub szpatułka do wymieszania suchych składników z mokrymi. Bajecznie proste i bardzo smakowite, mięsiste i wilgotne. Najczęściej przypominam sobie o bananowym chlebku, gdy mam na stanie przejrzałe banany. To właśnie najlepszy przepis na wykorzystanie zapominanych, z czarnymi plamkami, bardzo dojrzałych bananów. Takie mają(...)miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie do suchych składników dodać mokre i wymieszać przygotowane ciasto przełożyć do  standartowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagi w cieście francuskim z szynką parmeńską 323

poczuć "odrobinę luksusu"- i świetnie gdy taka przekąska będzie wykwintna i robiąca wrażenie, a jednocześnie prosta w wykonaniu i mało czasochłonna.  Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa

Aromatyczne Podróże
Galette jesienne 240

ręki, tak jakby od niechcenia. Jego sposób wytworzenia jest na tyle prosty, że każdy z nas da radę przygotować je w mgnieniu oka. Dziś przygotowałam dla Was Galette jesienne z gruszkami, cynamonem i dodatkiem owoców egzotycznych - nektarynek i bananów. Jego prostota tkwi nie tylko w cieście, ale również w jego przygotowaniu i pieczeniu. Jego niebanalny wygląd łączy się ze znakomitym

Słodkie Przyjemności
Muffiny ze śliwkami węgierkami 186

height: 1em;" /> Połączenia smakowe też przychodzą mi do głowy coraz nowsze i tak w trakcie poszukiwań przepisu na ciasto ze śliwkami wymyśliłam sobie, że dodatkiem muszą być orzechy. I tak powstał przepis na muffiny ze śliwkami i orzechami. Proste, pyszne i... jak to muffiny... niezawodne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Muffiny ze śliwkami węgierkami(...)sól w jednej misce. W drugiej misce roztrzepujemy mleko, jajka i masło. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Dodajemy śliwki pokrojone w grube plasterki i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremki na muffiny wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę posypujemy posiekanymi orzechami delikatnie je dociskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Smacznego!!! Artykuł

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka z mąką ryżową 140

absolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu, w jaki formuje się kruche ciasto z marcepanową kuleczką w środku.  Druga praktykantka, troszkę tylko młodsza ode mnie, niedawno dostąpiła zaszczytu robienia ich po raz pierwszy. Moim zdaniem nie jest to specjalnie skomplikowane zajęcie(...)takich chwil warto się poświęcić. Ponieważ czasu wolnego u mnie jak na lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze