Pierwszym wpisem w nowym roku miał być właśnie ten podsumowujący, ale stwierdziłam, że wcześniej muszę Was czymś poczęstować, byście na puste brzuchy nie czytali :) Ale nie
Kuchnia w czekoladzieStek z rostbefu z sosem z Katarzynkami Czy Wy też tak macie, że chodzi za Wami pewien smak ? Za mną chodził stek .. no tak już raz
Kuchnia na wzgórzuJeśli masz delikatną skórę pod pachami, doceniasz naturalne i tanie kosmetyki, to jest produkt właśnie dla ciebie! Delikatny, naturalny i bezpieczny dezodorant. Ten Naturalny Krem ma
IzaGotujeBardzo lubię kuchnię włoską. Stanowi dla mnie niekończące się źródło inspiracji. Szczególnie lubię proste, bazujące na jednym, góra dwóch składnikach makarony. Dzisiejszy przepis jest właśnie taki
Ratunku obiadPropozycja na obiad? To z pewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła(...)przypalić od dna. Po ugotowaniu doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ziemniakami. Smacznego! Dajcie znać, czy lubicie takie połączenia? A może już robiliście? A może macie jakieś pomysły co chcielibyście w kolejnym poście
Gotuj z Mąkąodpowiednim czasie. Co ciekawe, restauracja jest dość sporych rozmiarów, a gości hotelowych widać nie było. Do dyspozycji było zarówno wnętrze restauracji, jak i ogródek przed lokalem - my wybraliśmy konsumpcję obiadu na zewnątrz. Po otrzymaniu kart zabraliśmy się do wybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam(...)nasze dania główne. Jeśli o mnie chodzi to byłam zadowolona z filetu, który został fajnie przyrządzony (chociaż trochę zraziła mnie przyprawa), ale już dodatek mrożonych brokułów to zdecydowanie zły pomysł. Risotto także nie było wykonane tak jak trzeba, bardziej zasłużyło na miano ryżu wymieszanego z warzywami - zabrakło mi odpowiedniej konsystencji dania. Nie mogę nie wspomnieć też o uszczerbionym talerzu, warto
Pasja Smakubastalenowe różowe okulary ustąpiły miejsca marchewkom. Nie sądziłam, że kiedyś to nastąpi, chyba się starzeję. Na blogu zaś witam mielonymi kulkami. Super! A gdzie przepisy na
bastalenasól i pieprz Mirabelki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Dodajemy pieprz i listki tymianku cytrynowego. Można dodać brązowego cukru dla złamania kwaśności mirabelek (wg. mnie to dobry pomysł bo nadzienie jest mocno kwaśne, konQbek jednak woli kwaśność:)) Mięso myjemy, dzielimy na pół i okrawamy z niepotrzebnych skrawków. W każdej piersi wycinamy dość dużą kieszonkę i nadziewamy mirabelkami. Kurczaka(...)domu ok. 2 tygodnie podlewając własną wodą i nie dodając żadnej chemii. Sałatę z dodatkami skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy do smaku. I co ja myślę o takim obiedzie? Myślę, że mirabelki są kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi
les mirabellescieszyć swoje podniebienie piernikowym smakiem w te wyjątkowe dni.A w czym tkwi tajemnica ich miękkości ???Otóż zapewniają to nasze pospolite ziemniaki :)Wystarczy ,że zostanie Wam kilka sztuk po obiedzie a już możecie się zabierać za pierniczenie ;)A przy okazji tego wypieku jeszcze taka moja antyreklama . Nie polecam zdecydowanie przyprawy do piernika firmy "Gellwe" Niestety przyprawa ta nawet(...)cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'CUpieczone pierniki polać czekolada , lukrem lub udekorować wg własnego pomysłu.Smacznego :)Polecam
Malinowa KawiarenkaKasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi orzechami i stanowi świetny podkład do soczystego mięsa. Idealne na lunch do pracy. Czas: 40 minut Poziom trudności
Niedzielny kucharzTydzień leśny dobiega końca a ja nie upolowałem ani dzika, ani nawet porządnego borowika. Marzenka to jednak zna życie (albo mnie) ;) Przyniosłem za to koszyk jagód
zadanie-gotowanieTo już trzecia odsłona Lubelskiego Kociołka tym razem burak ćwikłowy w roli głównej!!! Przyznam, że gdy dziewczyny zaproponowały buraka pomyślałam ,,I co ja zrobię?! - Chyba tylko
sierotka maRysia w kuchniposiłku. Warto też nawet wydać większą sumę pieniędzy, by zadbać o swój organizm. Największym rozczarowaniem okazał się więc… czas przygotowywania tych potraw. Zawierzyłam autorce, że skupi się na „przetwarzaniu obiadów”, tymczasem nie ma takich przepisów dużo, a te, które są, dotyczą wykorzystania jednego z mniej czaso- czy pracochłonnych składników (np. ryżu). Sporej części z nich nie można też przygotować dzień(...)nawet o nich myśląc, robię się głodna. Jako inspiracja „Pyszne do pudełka” wypadają fantastycznie, udowadniając, że hasło „na wynos” wcale nie musi ograniczać naszej kulinarnej wyobraźni. Jako zestaw gotowych pomysłów, jest już nieco gorzej, ale wciąż znaleźć można kilka ciekawych jedzeniowych konceptów. Czy polecam? Oczywiście! Nawet jeżeli nie podążę za Grażyną Bober-Bruijn punkt w punkt, to zgodnie
Życie zamknięte w smakupasem. Na blogach i w serwisach kulinarnych zaczynają się pojawiać wigilijne przepisy. U nas też będzie się działo, już myślimy o wigilijnych i bożonarodzeniowych daniach i mamy kilka pomysłów, którymi podzielimy się z Wami za tydzień. Do świąt jednak jeszcze kawałek czasu i trzeba do nich jakoś dożyć Menu, które pokażemy Wam w tym tygodniu to idealny zestaw obiadowy(...)składników macie w domu. Pobierz listę zakupów Wszystkie dania z tego menu są bardzo proste i nie wymagają specjalnie dużych nakładów sił. I środków. 107 zł za sześć obiadów dla dwóch (choć jedzenia spokojnie starczy dla trzech) to chyba nasz najniższy rachunek tygodniowy za jedzenie. Zdecydowaną większość dań zrobiliśmy w niedzielę: cztery w całości, do dwóch pozostałych przygotowaliśmy półprodukty
Niedzielny kucharz