Składniki: (wystarczają na 3-4 porcje) -500g mielonego mięsa -3 średniej wielkości cebule -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy (opcjonalnie) -jeden kartonik (ok 200ml) przecieru pomidorowego -puszka krojonych pomidorów (można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki) -łyżeczka koncentratu pomidorowego (jak ktoś lubi mocno pomidorowe) -świeża papryczka chili, lub chili w proszku -dwie-trzy łyżki oleju do smażenia -sól, pieprz Przygotowanie(...)smażymy na sporym ogniu sporo mieszając aż całe mięsko się zetnie. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy kilka minut a następnie dodajemy po kolei przecier, pomidory i ewentualnie koncentrat (tak przygotowana potrawa ma bardzo mocny pomidorowy smak, jeśli komuś on nie odpowiada można zrezygnować z koncentratu lub użyć mniej pomidorów), dodajemy również fasolę, kukurydze (nie jest konieczna
Tanie przepisy studenckieproponuję omlet, pyszny, kremowy i delikatny. A już na sobotnie śniadanie mam zamówienie na jajka faszerowane wędzonym łososiem :) SKŁADNIKI: 2 jajka sól pieprz zioła prowansalskie 3-4 suszone pomidory 1/4 sera Camembert 3-4 zielone oliwki posiekany szczypiorek olej z zalewy suszonych pomidorów A jak to zrobić: Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu i ziół prowansalskich(...)powstanie piana. Im bardziej spieniona masa jajeczna, tym omlet będzie bardziej puszysty. Pomidory i ser kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną. Chwilę smażymy zagarniając masę z brzegów patelni do środka i dodajemy szczypiorek, pomidory i ser. Podczas smażenia ciągle zagarniamy widelcem masę jajeczną od brzegów patelni do środka, pomoże to w równomiernym usmażeniu się omleta
Kuchnia w opałachkomentarz, a może pochwalicie się zdjęciami ?? Curry z bakłażanem (4 osoby) Składniki : 2 bakłażany 1 średnia marchewka 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 duży pomidor 1 opakowanie passaty 500 g (przetarte pomidory) 1 mała chili 1 szklanka ryżu Basmati 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 średnie ząbki czosnku 3 duże(...)ciepłą wodą, kroimy w centymetrowe plastry i posypujemy solą. Odstawiamy na 20 min., aby wyszła z nich goryczka. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, cebule w grubą kostkę. Selera i pomidora myjemy pod ciepłą wodą, kroimy w średnią kostkę. Po ok. 20 min. obmywamy bakłażana zimną wodą, aby usunąć krople goryczki, które wyciągnęła sól. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy
vegetanielunch :) Co powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa z oliwek pieprz Rukolę myjemy i odcinamy(...)ogonki, jeśli są zbyt duże, pomidory kroimy w kostkę, cebulę w płatki (możemy delikatnie zeszklić na oliwie, jeśli lubicie miękką cebulę). Mieszamy razem i dodajemy oliwki, kukurydzę, kiełki i pokrojony w drobną kostkę ser bałkański. Polewamy oliwą oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy, ponieważ ser bałkański jest słony. Możecie dodać drobno posiekaną papryczkę chili, jeśli lubicie ostrzejsze dania
vegetanietworzeniu, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu, aby zasmakować tych pyszności. A wiec, żeby nie tracić czasu do roboty, jest trochę do zrobienia:) Brokułowe kąski z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorami. (4 osoby) Brokuły w cieście: 1 duży brokuł, ciasto naleśnikowe z ziołami (gęstości kwaśnej śmietany). Zioła dodajemy według uznania, my dodaliśmy tymianek, bazylię, pieprz i ostrą paprykę. Zaczynamy od obrania(...)ziemniaków. Polecamy Prymat, najlepsza mieszanka. Ziemniaki pieczemy 15-20 min. Kiedy ziemniaki pieką się w piekarniku możemy zabrać się za surówkę. My wymyśliliśmy sobie do tego dania mieszankę pomidorów czerwonych z czarnymi z dodatkiem płatków szalotki, kukurydzy i siekanych liści selera naciowego. Całość polewamy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Użyliśmy do tej surówki 2 pomidory
vegetanieokoło 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree: 0,5kg ziemniaków pół szklanki mleka 2 łyżki startego sera żółtego łyżka masła sól, pieprz(...)koperek Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz
Czerwona PorzeczkaPrzedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w moment mamy idealną pastę na np. chrupiący chlebek, do makaronu czy jako baza do aromatycznego gulaszu czy farszów. Ze swojej strony dodam suszone pomidory by dodać ich niesamowity aromat do już znanego połączenia smakowego(...)bakłażana i papryki. Zapraszam! Na ok 300-350ml pasty Czas przygotowania: ok. 30 minut Składniki: Pół dużego bakłażana 3/4 papryki zielonej (tak jak tu) lub czerwonej 5 suszonych pomidorów 1 duży ząbek czosnku Pół szklanki przecieru pomidorowego Sól himalajska Pieprz czarny Listki mięty na górę Ocet jabłkowy Olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Bakłażana i paprykę kroimy w duże kostki, układamy
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI: 1 średniej wielkości cukinia ok. 30 dkg. mięsa mielonego 4 duże pomidory obrane ze skóry i pozbawione miąższu lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 6 plastrów sera (ja użyłam puławski-ego) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka KROK 1 cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką miąższ posolić i pozostawić na ok 15-20 minut(...)cukinia oddała nadmiar goryczy przepłukać pod wodą i dokładnie osuszyć KROK 2 cebulę oraz pomidory pokroić w drobną kostkę KROK 3 cebulę zeszklić na oleju dodać mięso mielone i smażyć dopóki mięso nie zmieni koloru na szary dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dopóki pomidory uzyskają jednolitą konsystencję i odparują nadmiar wody posolić, popieprzyć przyprawić słodką oraz ostrą papryką
smacznieinatematKotlety z zielonymi oliwkami, suszonymi pomidorami na sposób włoski jemy dość często na obiad lub kolację. Bardzo nam smakują, to chyba nasza ulubiona wersja mielonego. :-) Można smażyć je bez tłuszczu, na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. 500g mięsa mielonego 3 czubate łyżki bułki tartej 5-6 łyżek mleka 1 jajko 100g startego żółtego sera 10 zielonych oliwek 10 suszonych(...)pomidorów z oliwy 10 średniej wielkości listków świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej sól, pieprz, olej 1. Bułkę tartą zalewamy mlekiem tak by można było swobodnie zamieszać ją łyżką, ale by nie pływała. 2. Ser żółty tarkujemy, suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy. Kroimy również oliwki i bazylię. 3. Mieszamy ze sobą mięso, jajko, bułkę z mlekiem
Szefowa kuchnikiedy makaron jest już gotowy. Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z mięsa mielonego, boczku,marchewki, oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle (wstążki). Składniki: na 4 porcje 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego sól(...)pieprz odrobina oliwy z oliwek 1 mała cebula 500 ml przecieru pomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek
Luźna Kuchniafrancuskie z pastą rybną Drukuj przepis Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia listonic_name = "Ptysie francuskie z pastą rybną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content(...)opakowanie ciasta francuskiego 1 średnia wędzona makrela 1 serek typu almette np śmietankowy 4 łyżki pestek ze słonecznika 3 średnie suszone pomidory 6 średnich oliwek (czarne lub zielone) 5 pomidorków koktajlowych (do przyozdobienia ) przyprawy pieprz kolorowy, bazylia " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy kółka ringiem kulinarnym, bądź szklanką jeśli nie mamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku
CoolinarniePLserii dania z drobiu dziś FILETY Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI . Danie szybkie i proste w przygotowaniu, podaję z ziemniaczkami i sosem grzybowym,oczywiście z dodatkiem sałat. PIERSI Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi suszone pomidory (w słoiku) kulka mozzarelli ( duża ) cebula przyprawa do kurczaka knorr sos grzybowy knorra(...)sól pieprz bazylia WYKONANIE: Cebulę, pomidory, mozzarellę pociąć w kostkę dodać sól, pieprz bazylię wymieszać. W piersiach naciąć kieszonki posypać przyprawą knorra i odstawić na 2 godz. Po tym czasie kieszonki napełnić farszem , spiąć wykałaczkami i usmażyć z obu stron. Gdy będą zrumienione zalać sosem i podusić do miękkości
Kuchnia BeatyTapenada pomidorowa - suszone pomidory zmiksowane z kilkoma łyżeczkami zalewy olejowej, w której są trzymane. Z taką właśnie pastą pomidorową są szaszłyki, które znalazłam na kwestii smaku.com (modyfikując przepis) i które postanowiłam zrobić, ponieważ uwielbiam suszone pomidory. Ilość składników podaję na 1 szaszłyka, ponieważ miałam jednego kotleta schabowego :) Składniki: 1 kotlet schabowy bez kości 2 pomidory suszone i 3 łyżeczki(...)Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu i lekko podsmażamy plasterki boczku (dosłownie po 2 minuty z każdej strony). Tłuszczu, wytopnionego z boczku, nie wylewamu, ponieważ będziemy smażyć na nim szaszłyk 2 pomidory miksujemy z 3 łyżeczkami zalewy olejowej ze słoika, żeby powstała pasta pomidorowa Utworzoną tapenadą smarujemy kotlet Na pastę pomidorową układamy podsmażone plasterki boczku Następnie zwijamy całość w rulon Rulon kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPaprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki 1 puszka pomidorów (ew. 3-4 szt. pomidorów pokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski(...)kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy i kroimy w plasterki - siup do garnka:) Marchewkę obieramy kroimy na małe kawałki - hop do garnka:) Boczek podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Nie wylewamy tłuszczu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com