kaloryczna: 120 kcal (88) Składniki: · 1 i ½ szklanki otrąb (230g) np: ü ½ owsianych (75g) ü ½ orkiszowych (50g)* ü ¼ gryczanych (55g) ü ¼ płatków jaglanych (50g) · garść (20g) jagód goji · garść
Bazując na smakulubię je jeść z różnego rodzaju owocami lub gorzką czekoladą. A jakie są Wasze ulubione dodatki? I Migdałowe placuszki Składniki - 15 g mąki owsianej - 5 g mąki kokosowej - szczypta sody oczyszczonej - jajko - odrobina wody - łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy jajko. Całość mieszamy i dolewamy wody tyle aby została nam dość gęsta masa. Na koniec(...)wsypujemy płatki migdałowe. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy małe placuszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Wartości odżywcze: 169 kcal w tym: B: 10 g; W: 10 g; T: 9 g. II Kakaowe placuszki z kokosem Składniki - 20 g mąki owsianej - jajko - odrobina wody - szczypta sody oczyszczonej - łyżeczka wiórek kokosowych - 1-2 łyżeczki kakao Wykonanie Do miseczki wsypujemy mąki i sodę. Wbijamy
Health-Fit-Lifemarcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Marcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane
Aga w kuchnipłatki migdałowe kilka kropli ekstraktu migdałowego Przygotowanie: Tapiokę gotujemy na mleku (może to być mleko roślinne np. kokosowe albo owsiane) aż zacznie się kleić i powstanie gęsty budyń. Budyń dosładzamy według uznania i dodajemy kilka kropli ekstraktu migdałowego. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Budyń przekładamy do miseczek, dodajemy drylowane wiśnie (ja użyłam z kompotu, ale w sezonie
Bon appetit mon amiełyżeczki cukru waniliowego 230g cukru (200g do utarcia z żółtkami i 30g do usztywnienia piany z białek) 2 budynie śmietankowe bez cukru szczypta soli Płatki migdałów/ wiórki czekoladowe do dekoracji * SPÓD I * 18 łyżek otrębów owsianych (ok. 50 g ) 4 żółtka 14 łyżek mleka 50 g ciemnego kakao Wszystkie składniki mieszamy (zagniatamy) i wykładamy masą wyłożoną papierem formę. * SPÓD(...)dodajemy 30 g cukru ). Zmielony ser miksujemy z jogurtem i budyniami i utartymi żółtkami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów/ wiórkami czekolady. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C ok. 30-35 min ( należy sprawdzać , bo czas pieczenia zależy od mocy piekarnika). Aby sernik nie opadł warto pozostawić
Marcepanowa kuchniakremem, domową granolą oraz słodkimi poziomkami prosto z mojego balkonowego ogródka. Składniki (3-4 porcje): świeże poziomki Granola kokosowa: 1/2 szklanki (120 g) płatów owsianych zwykłych 1/2 szklanki (50 g) wiórków kokosowych 2 łyżki płatków kokosowych 1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego w temperaturze pokojowej 1 łyżka płynnego miodu Krem (w wersji lekkiej krem można zastąpić jogurtem naturalnym): 1 opakowanie
Fitsweet.medomową granolą i oczywiście słodkimi poziomkami prosto z mojego balkonowego ogródka. Składniki (3-4 porcje): świeże poziomki Granola kokosowa: 1/2 szklanki (120 g) płatów owsianych zwykłych 1/2 szklanki (50 g) wiórków kokosowych 2 łyżki płatków kokosowych 1 czubata łyżka oleju kokosowego nierafinowanego w temperaturze pokojowej 1 łyżka płynnego miodu Krem (w wersji lekkiej krem można zastąpić jogurtem naturalnym): 1 opakowanie
Fitsweet.meTakie oszukane gołąbki robiłam już nie raz, były gołąbki z kaszą, płatkami ryżowymi, ryżem..tym razem dodałam i ryż i kaszę owsianą. 1 mała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny
Moje domowe kucharzeniedużą ilością czerniejących już bananów, których żal było nie kupić na promocji? – czas na ciasto bananowe , które będzie o niebo zdrowsze od sklepowych słodkości. Płatki owsiane/gryczane/jęczmienne – baza do wielu zdrowych wypieków i ciasteczek owsianych . Mogą przydać się w przypadku chęci wykorzystania długo już zalegających owoców, mleka czy jogurtu naturalnego. Makaron/kasza/ryż – idealnie komponują się z rozmaitymi warzywami oraz owocami
moj przepis napłatki jęczmienne na waniliowym mleku sojowym z tartym jabłkiem (w środku), jagodami inkaskimi i masłem orzechowym~ Po raz pierwszy jadłam płatki jęczmienne i bardzo mi posmakowały :) Są zupełnie inne niż owsiane, ugotowały się "na sypko" i były bardziej wyczuwalne podczas jedzenia. Na pewno na stałe wprowadzę je do mojej diety! :) Jagody inkaskie również jadłam po raz pierwszy i również
breakfast of dreamszapewne zauważyliście w tym miesiącu na blogu pojawiają się przepisy na mleka roślinne. Ten post poświęcam mleku migdałowemu. Tak jak poprzednie : ryżowe i owsiane nie zawiera laktozy. Jest bardzo bogate w witaminę E, zawiera sporo minerałów takich jak mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń. Uwaga! Niestety nie jest to produkt niskokaloryczny, ale chyba z tych, jakie do tej pory(...)migdałowe - mleko podgrzewam, dodaję łyżeczkę cukru z wanilią i łyżeczkę kakaa ( proporcje oczywiście dowolne zależnie od ilości mleka - tu proporcje na 1 kubek ) Do płatków śniadaniowych, wypieków, ciasta naleśnikowego itp. Podobnie jak mleko ryżowe czy owsiane należy zużyć w ciągu 5 dni i przechowywać w lodówce. Moi domownicy póki co na te " wynalazki " patrzą raczej niechętnie, ale się nie zniechęcam
apetytnapieczeniepuszyste, słodkie i tak przepięknie pachnące! Idealne na śniadanie lub podwieczorek, szczególnie jedzony na świeżym powietrzu. Uwielbiam :) 2 garście płatków róży kopiasta łyżka cukru trzcinowgo 2 jajka 3 łyżki twarożku (nie musi być mielony) 3/4 szklanki maślanki szklanka mąki owsianej bg łyżeczka proszku do pieczenia truskawki olej kokosowy do smażenia syrop klonowy do polania Umyte i odsączone (najlepiej
Mienta blogrodzynków ( nie lubię ale te greckie olbrzymy są niezłe) garść żurawin garść daktyli Bio Planet garść suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli Bio Planet płatki migdałów do dekoracji Wszystkie bakalie posiekaj. Ciasto kruche: 300 gram mąki owsianej ( u mnie bezglutenowa) 180 gram oleju kokosowego z lodówki/masła zimnego 1 łyżka nasion babki jajowatej 3-4 łyżki sproszkowanych daktyli(...)mnie 5 łyżek). Do bezy dodać bakalie i delikatnie przemieszać. Nałożyć na podpieczone kruche ciasto. Pieczemy w 170˚C jeszcze 20 minut. Wierzch posyp cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałów
AZgotuj!średniej dyni Hokkaido 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 50 g nerkowców 200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina) lub wybranego napoju roślinnego 2 czubate łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego
Zdrowie na języku :Pbyło innej opcji, każdych płatków musieli spróbować osobiście :) A teraz kilka słów na temat tych płatków... Mlekołaki Miodo kółka - płatki, które zdecydowanie smakowo najbardziej przypadły nam do gustu. Masa: 250g Skład: mąki 76,8%: pełnoziarniste 60% ( pszenna , owsiana ), kukurydziana, ryżowa; cukier, syrop glukozowy, miód 5,5%, skrobia ziemniaczana, tłuszcz palmowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, sól, barwniki: karmel, karoteny; emulgator(...)cukier, syrop glukozowy, kakao 5,4%, tłuszcz palmowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1,5%, sól, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty Corn flakes klasyczne- najbardziej popularne wśród wszystkich płatków. Masa: 250g Skład: mąka kukurydziana 92%, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, barwniki: annato, karmel amoniakalny; regulator kwasowości: fosforany sodu. Produkt
Z miłości do słodkości