minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie caly placek przekladamy na druga strone i smazymy okolo 10 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkiserowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka. Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny. Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut. Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem. zrodlo "Pieprz i sol" sierpien
Przysmaki Karolkizrobilo sie cicho. Zamarlam z przerazenia, bo moje cudowne ciasto pieklo sie w piekarniku na prad wlasnie. Minelo dosc sporo czasu nim wszystko wrocilo do normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie
Przysmaki Karolkikawalki masa zagniatamy gladkie ciasto. Formujemy je w kule i odstawiamy do lodowki na godzine. Foremke do tarty lub tortownice smarujemy tluszczem. Schlodzone ciasto nalezy rozwalkowac na okragly placek nieco wiekszy niz foremka do tart lub tortownica. Przekladamy ciasto do foremki i wyklejamy wysoki brzeg. Spod ciasta gesto nakluwamy widelcem. Jablka kroimy na pol, po wykrojeniu gniazd nasiennych kroimy
Przysmaki Karolkiciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki o wysokosci 2cm kazdy. Ja uzylam dwoch keksowek do tego celu. Wylozylam je papierem do pieczenia i napelnilam ciastem. Ciasto pieczemy przez godzine w temperaturze 150°C. Ja pieklam
Przysmaki Karolkidodac odrobine wody zeby ciasto lepiej sie skleilo. Formujemy kulke i odstawiamy na pol godziny do lodowki. Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic
Przysmaki Karolkichce ze soba zabrac. Ubrania spakowane, ale stos zabawek, ktory ciagle sie powieksza, przeraza mnie i nadal czeka na swoja kolej. A piekarniku zas siedzi sobie w ciepelku placek, ktory tez powstal dosc spontanicznie. Ale jak tu odmowic dziecku, ktore prosi o cos dobrego na droge. Do tego ciasto tak pieknie pachnie, kusi tym aromatem, ze tym bardziej trudno
Przysmaki Karolkizebrałam i zrobiłam. Jako ze ostatnio używamy głownie mięsa mielonego indyczego postanowiłam go użyć zamiast tradycyjnego wp-wol, żeby było to danie lżejsze. Do tego pyszny kremowy, śmietanowy sos, placki rosti i żurawina. Było pysznieeeee... :) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzerwiec to dla mnie raj nowalijkowy, wśród których króluje botwinka. Ale ile można jeść z niej chłodniki, dlatego postanowiłam zrobić z niej coś innego. Wykorzystałam przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikWłaśnie się zorientowałam, ze na blogu nie pojawił się do tej pory ani jeden wpis poświęcony amerykańskim plackom czyli pancakes. A ze dzisiaj u córki nocowały koleżanki to utartym zwyczajem zawsze rano serwuje im pancakes. Córka ostatnio zarzuciła mi, ze gdyby nie one to w ogóle by ich nie jadła, bo jej to ja ich specjalnie nie robię, tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż zapewne wiecie ze często w naszym domu goszczą rożne gulasze. Lubię je robić, bo są niewymagające w składniki, z tego co akurat jest w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaki obiad nie zdarza się co dzień. Myślałam, ze tak ą kaczkę można zjeść tylko w chińskiej knajpce, a tymczasem okazuje się ze w bardzo łatwo
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiąg dalszy rozbierania naszej gąski na elementy. Tym razem na tapetę wzięłam piersi z gęsi i uwędziłam je chińską metodą w woku na herbacie. Podałam z
Bernika - moj kulinarny pamietniksię mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku . I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego
Bernika - moj kulinarny pamietnik