odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się na nazywanie tego tworu "plackiem"... 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 3 jajka 6 średnich jabłek (dość kwaśnych) garstka włoskich orzechów 2 łyżeczki sody Użyłam nieco ponad szklanki cukru pudru Jabłka kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyanaczynia i odstawiamy przynajmniej na miesiąc w ciemne, zimne miejsce. Po tym czasie wałkujemy je na grubość, która będzie nam odpowiadała (pięknie rośnie, więc niezbyt grubo, można upiec kilka placków i przełożyć powidłami) i pieczemy w temperaturze 150 stopni, do momentu, aż piernik będzie rumiany. Najlepiej jest upiec go tydzień przed świętami, ponieważ dopiero po takim czasie smakuje idealnie
Kuchenna KontrrewolucyaTe gofry to smak mojego dzieciństwa. Smażone na przywiezionej z ZSRR, niemal czterdziestoletniej gofrownicy. Nawet dżem z malin ten sam, od babci. Jak tu nie złapać
Kuchenna KontrrewolucyaGalaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śnieżkę ubić z mlekiem. Wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Spód biszkoptu posmarować wcześniej dżemem lub konfiturami. Na to wylać tężejącą masę. Przykryć plackiem z wyciętymi serduszkami. Drugą galaretkę także przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć łyżeczką wlewać ją w puste serduszka. Gdy galaretka stężeje za pomocą pędzelka na pozostałej części ciasta
My simple kitchenśmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy i wykładamy na masę rabarbarową. Przykrywamy drugim plackiem. Ciasto owijamy z wierzchu folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. W maju moją drugą słabością, oprócz
My simple kitchenSpodziewajcie się zatem dużo pysznych rzeczy, nawet każdego dnia :) A powyższe placuszki - lub jak kto woli - pancakes - to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie:) Składniki na około 10 placków: 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka oleju jagody Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką
My simple kitchenWrzesień!:D O tak!:D To chyba mój ulubionych miesiąc w roku :) I wcale mi kiedyś nie przeszkadzało, że właśnie wtedy musiałam wracać do szkoły;) A
My simple kitchenPannukakku to fiński naleśnik pieczony w piekarniku zazwyczaj podawany na słodko np. z cukrem pudrem lub dżem, jednak ja postanowiłam poeksperymentować i wykonać go w wersji
Symfonia smakowaKolejna propozycja placków ziemniaczanych. Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 marchewki, 1 cebula dymka, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i dokładnie utłuc. Dodać żółtko jajka, mąkę i przyprawy do smaku. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem
Tradycyjna KuchniaZapach w całym domu, smak niebiański, polecam placuszki. Miałam nadmiar sera twarogowego i dzięki temu placuszki powstały. Są pulchne, aromatyczne, jak je smażyłam to pachniało na
Moje Małe CzarowanieWczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie
Moje Małe CzarowanieW tym roku wyjątkowo pięknie kwitną kwiaty, drzewa i krzewy. Żal nie skorzystać z takiego dobrodziejstwa natury i nie usmażyć kwiatów tych czy owych w cieście
Moje Małe CzarowanieDzień dobry! Długi weekend sprzyjał wycieczkom rowerowym za miasto. Dzięki tym kilku wolnym dniom zebraliśmy wielki kosz kwiatów czarnego bzu, płatki róży (mocno różowe i bladoróżowe
Pora coś zjeśćM oja niezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi
SzczyptaSmaQzłoty kolor. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, (jeżeli mamy jabłka bardzo soczyste to musimy odcisnąć sok), przyprawić cukrem i cynamonem według uznania. Rozłożyć na podpieczonym i wystudzonym placku, przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta i upiec w temperaturze 170 stopni około 45 minut również na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchnia