niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu. Jest on gruby na ok. 5 cm. Hiszpanie jedzą go na zimno i na ciepło(...)być samodzielnym daniem. Jeśli użyliście pikantnego chorizo, można podać z mizerią (Hiszpanie też jadają ogórki ze śmietaną). ------------ Podobne: Makaron w sosie carbonara Omlet ze szparagiem Kwiaty robinii w cieście Skoro wspomniałam wcześniej o Lloret de Mar na wybrzeżu Costa Brava i Barcelonie, to dołączam zdjęcia z tych miejsc. Panorama Barcelony; w centrum góruje Sagrada Familia Sagrada Familia -wciąż
Weekendy w domu i ogrodzieNaleśniki, jako dobro narodowe, przypisują sobie Francuzi, Włosi, Czesi i oczywiście Węgrzy. Trudno wskazać, kto pierwszy smażył cienkie placki, ale z pewnością te najsłynniejsze powstały na Węgrzech.Palacsinta czyli naleśniki to najpopularniejszy węgierski deser. Węgrzy podają je z owocami, konfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym(...)solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy
Smakowity Blog Kulinarnykuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie(...)smaku solą, pieprzem i cukrem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 220*C (termoobieg). Do ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę
Symfonia Smakówapetyczne potrawy bezmięsne, które posłużą nie tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. Znajdziemy w nim m.in.: tęczową surówkę, racuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie kurczaka(...)jagnięciny – czasami jagnięcina nie jest doceniana w taki sam sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić, że pieczeń jagnięca może być wyjątkowa. Przepisy: pyszny placek z jagnięciną, król burgerów itp. VI- dania z ryb – w tym rozdziale znajdziemy podpowiedzi jak wybrać sprzedawcę ryb i jak najlepiej przyrządzić świeże ryby. Tak jak w poprzednich działach znajdziemy
noteskulinarnyfigaSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne
Walijskie PichcenieAppetizers carnival. Karnawał w tym roku jest długi .Zaczął się od Nowego Roku lub wg innych źródeł 6-go stycznia ,Świętem Trzech Króli ,a zakończy
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj, jakby ktoś nie wiedział (nie uważam, że taka niewiedza to coś, czego należy się wstydzić - sama do niedawna nie miałam o tym pojęcia), jest Dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrze