Puree wykorzystuję do przygotowania dań słodkich jak i dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się w pączkach, drożdżówkach, ciastach ale również w sosach do makaronów, zupach oraz jako dodatek do puree ziemniaczanego. Puree robię zarówno z dyni zwyczajnej jak i z dyni piżmowej. To przygotowane z dyni piżmowej jest mniej słodkie niż to z dyni zwyczajnej przez co sprawdza się lepiej(...)lodówce. Ja zawsze wkładam puree do małych, plastikowych pojemników i trzymam je w zamrażalniku. Szukasz przepisów na dania z dyni? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzę z dynią . The post Puree z dyni appeared first on MeCooks Blog
MeCooksprzepisem ⇩ Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 200 g kajmaku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g kajmaku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% popcorn bez soli Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym(...)przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: kajmak oraz śmietankę. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) na około
Kuchnia MagdaLenyprzepisem ⇩ Składniki: Spód: 100 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 3 jajka 200 g kajmaku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 200 g kajmaku 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki 30% popcorn bez soli Wykonanie: Spód: Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym(...)przenosimy do miski i miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy kolejno: kajmak oraz śmietankę. Po każdym dodanym składniku masę krótko miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia składników. Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) na około
Kuchnia MagdaLenyWszystko dobre zawsze szybko się kończy. Tak jak miniony tydzień spędzony na działce w ciszy i spokoju. Z rosą o poranku i misternie uplecioną pajęczyną. Z
Wiem co jemformę 24x24 cm Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia/gotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta kurkumy 200 ml mleka roślinnego 75 g oleju 1 łyżeczka soku z cytryny Poncz: 50 ml wody 1 łyżeczka cukru pudru(...)czekolady 20 g margaryny roślinnej (lub masła w wersji niewegańskiej) 1 łyżka cukru pudru przygotowanie Na początek przygotuj ciasto – w jednej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę kurkumy. W drugiej misce wymieszaj mokre składniki – mleko roślinne, olej i sok z cytryny. Następnie do mokrych składników wsyp w 4 partiach suche składniki
Via Gustoszkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 1/2 szkl herbaty 1 łyżeczka cukru frużelina: 300 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru duża łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona(...)takiego kremu posmarować wierzch i boki tortu, następnie odłożyć do stężenia w lodówce. Masę cukrową przygotowałam sama, wg tego , sprawdzonego przepisu. Barwiłam ją jadalnymi barwnikami. Łodyżki wycinałam nożykiem do pizzy, kwiatuszki wycinałam specjalnymi foremkami. Całość spryskałam jadalnym brokatem
6niebotego dnia stosujemy legalny cheat day. Co prawda nie jest tak, że dzień rozpoczynamy w McDonald'sie, czy w KFC, śniadanko jemy normalne, zaś później idziemy na największą pizze z podwójną ilością sera, burgery lub inne mało zdrowe jedzenie. Później stawiamy na desery, na które nie zdecydowalibyśmy się każdego innego dnia. Samo jedzenie sprawia mi ogromną przyjemność, lecz później dociera(...)wyjątkowych okazji! :) Składniki na bezę: - 4 białka (4 żółtka pozostawiamy do sosu Custard) - 180g miałkiego cukru (cukru pudru lub lekko zmielonego zwykłego) - szczypta soli *opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka dokładnie oddzielamy od żółtek (ani kropla żółtka nie może dostać się do białek!). Białka umieszczamy w czystej i suchej misce, a żółtka odkładamy na później. Piekarnik nastawiamy
Be Fit Be Strongmożna świetnie się bawić ze znajomymi na domówkach, a o jedzenie się nie martwcie, bo specjalnie wybrałam dla Was the best of 2016 na karnawałowe szaleństwa! Zapomnijcie o mrożonej pizzy na telefon czy sałatkach pełnych niezdrowych dodatków. Życzę Wam udanego Karnawału 2016 i smacznego! Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Chrupiąca sałatka z rukoli(...)rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami
Moja smaczna kuchniaW kuchni bardzo lubię improwizować a wy? Kiedyś tak nie było, ale spontaniczność i wiedza co z czym połączyć przychodzą z czasem i doświadczeniem. Staram się
Dorota SmakujeDzisiaj mam dla Was przepis, którym zainspirowała mnie przyjaciółka Barbara. Ona natomiast nabrała na niego apetyt, kiedy oglądała jeden z odcinków Doradcy Smaku . To ona przekonała
Trufelkowoprzygotowania: 30 min Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Naleśniki: 100 g mąki pszennej 230 ml mleka (ewentualnie wody) 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Po 20 minutach rozgrzej patelnię – jeśli używasz(...)tort z kremem budyniowym i owocami Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem! Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza
Via Gustooregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka(...)czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z soczewicy z czerwoną cebulą Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną
Moja smaczna kuchniaczasie możesz spakować ubrania do walizki, a przekąska na wyjazd zrobi się sama! Po pieczeniu, oprósz je świeżo mieloną solą. Ślimaczki z ciasta do pizzy Przygotuj gotowy blat ciasta do pizzy, wysmaruj go serkiem śmietankowym i rozłóż równomiernie pokrojoną szynkę. Posyp całość suszoną natką pietruszki i zwiń ciasto w rulon. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ślimaczki ułóż na blaszce(...)malinami i serkiem homogenizowanym Do tego przepisy wystarczy Ci opakowanie gotowego ciasta francuskiego, garść malin i mały serek homogenizowany waniliowy. Owoce dokładnie rozgnieć widelcem, a następnie dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Najlepiej je zagotować i odstawić. Na blacie ciasta francuskiego rozsmaruj najpierw serek, potem wyłóż owoce i podziel na równe paski. Następnie zwiń na dwa razy gotowy pasek i dobrze
RozdomowionaLangosz ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz(...)Langosze pędzlujemy miksturą wodno-czosnkową, smarujemy śmietaną ,posypujemy startym serem, raczej ostrym, składamy na pół i „Jo etuagyat!” Można jeść tylko z czosnkiem, ale też „na bogato” tak jak pizzę. Langosze możemy podawać z widelcem i nożem . Langosz nadziany kapustą. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Szczypta cukru sól Olej Nadzienie. 80dag
Kulinarny karnet Christophera