faktycznie trwa ;) Leczo ma też wiele oblicz. Można je przygotować w wersji wegetariańskiej, jak i dla mięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę
Życie zamknięte w smakumama tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ I CZOSNKIEM
Życie zamknięte w smakujajko ½ szklanki bułki tartej Igła, nitka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część
Smaki Ewykolejny przepis na kotlety z kurczaka, tym razem z maślanką. Kotlety są smaczne i proste w wykonaniu - idealne na szybki obiad. Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka maślanki mąka ½ do 1 łyżeczki soli ½ łyżeczki vegety 1 łyżeczka suszonej pietruszki ¼ łyżeczki pieprzu czarnego ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego olej Wykonanie: Filety z kurczaka kroimy
Smaki EwySezon cukiniowy w pełni, dzisiaj prezentuję cukinię w postaci zupy. Cóż więcej dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy
Smaki Ewygodzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy skórę przy łączeniu udek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki
Smaki Ewywyczarowania bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu no i jest smaczna. Polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże ) 150 szynki gotowanej 150 sera żółtego typu gouda Sól, pieprz czerwona słodka papryka Olej sznurek wędliniarski Wykonania: Każdy kawałek fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały
Smaki Ewypatelnię nalewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pora , przyprawiamy vegetą i chwilę smażymy. Pod koniec dojemy ok 150 ml wody i dusimy pod przykryciem. Na drugiej patelni obsmażamy nadziane piersi z kurczaka. Po obsmażeniu dokładamy je do pora i dusimy razem jeszcze 20 minut. Uduszone z porami filety zdejmujemy na talerzyk a całość z patelni wlewamy do naczynia i miksujemy. Ponownie
Smaki EwyPozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce ). Pieczemy w temperaturze 190 o C przez tyle czasu ile waży kaczka 1 kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie przewracamy i przez pozostały czas pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO
Smaki EwyEfektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Opakowanie mrożonki mieszanki chińskiej Słodko -pikantny sos tajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą
Smaki EwyCzas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy
Smaki Ewypieczony kurczak. Sposobów na zagospodarowanie takiego kurczaka jest sporo. Dzisiaj wyczarujemy smaczną sałatkę, z gwarancją szybkiego zniknięcia z miski. Składniki: Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( miałam całe udo i pierś ) 1 puszka kukurydzy 300 gram pieczarek 3 ogórki konserwowe Kilka kawałków papryki konserwowej Szczypiorek Olej do usmażenia pieczarek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju
Smaki Ewyzalewamy gorącą wodą aby zmiękły. Kurczaka myjemy i luzujemy ( proponuję łatwiejszą wersję z przecięciem kurczaka, ale jak zrobicie to w sumie bez znaczenia, ważne jest aby usunąć kości ). Część piersi odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki. Do filetów dodajemy mięso mielone, posiekaną pietruszkę i odsączone, pokrojone orzechy. Całość przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem ( trudno określić dokładnie ilość, gdyż mięso mielone
Smaki Ewyżyczenie jednego z domowników. Chyba posmakowała. Zawsze się cieszę jak komuś smakuje, aż serce rośnie. Dzisiaj Was zapraszam do przygotowania szynki z indyka w szynkowarze. Składniki: 600 gram piersi z indyka 450 gram mięsa z udźca z indyka 150 wołowiny 2 - 2 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml zimnej wody Pieprz kolorowy Chili Wykonanie
Smaki Ewy