jeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula liść laurowy ziele angielskie woda mały pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony. 2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy
Kuchnia domowa Animięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek. Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka pietruszki -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -bułka tarta -sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej(...)Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów
Maminek kulinarnyfrancuskiego. Ciasteczka z wróżbą. PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ: Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami i bazylią Marchewki z ciasta francuskiego Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką Tortilla
Kulinarne PrzebojeDodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowania Z kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar
Stare Garyptaszyska faszerować a chcemy tylko zrobić roladę, pozbycie się kości jest znacznie łatwiejsze. Używamy ostrego noża do filetowania. Można perliczkę rozciąć od strony pleców ( film 1 ) lub piersi ( film 2 ) . Metoda nie ma znaczenia - ja robiłam wg pierwszej. Skrzydełka wyłamać a następnie odciąć , mięso można wybrać lub zostawić na wywar. Udka pozbawić kości , a tzw pałki odciąć(...)efekcie otrzymujemy płat skóry z mięsem (piersi i udka) zbliżony kształtem do prostokąta. Mięso z nóżek i ew skrzydełek posiekać grubo i pouzupełniać nim mięsne braki na skórze. posolić, popieprzyć , przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Na tak uformowanym płacie mięsa ułożyć plastry szynki , jeden obok drugiego, na to wyłożyć równomiernie farsz. Zwinąć w rulon : zacząć od strony
Stare Garyrezerwą ponieważ nikt z nas nie jada wędlin z dodatkiem drobiu - nie lubimy - a tu niespodzianka! Było bardzo dobre, polecam:) Robiłam z połowy porcji. Składniki 1300g łopatki wieprzowej, 700g piersi z indyka, 20g soli peklowej, 1 łyżeczka miodu lub cukru przyprawy 1 łyżeczkę zmielonych ziaren kolendry, 1 łyżeczką białego pieprzu świeżo mielonego, 1 łyżeczkę pokruszonych płatków chili, 3 duże(...)czosnek granulowany 20g żelatyny + 2 łyżeczki, + 250ml lodowatej wody. osłonki białkowe lub barierowe (o średnicy 5,5 cm, lub większej) nadające się do parzenia. przygotowanie Dzień pierwszy: Pierś z indyka pokroić w niedużą kostkę. Mięso wieprzowe po oczyszczeniu z niepotrzebnych zgrubień, błon oraz nadmiaru tłuszczu zmielić w maszynce z sitkiem 8mm. Wymieszać dokładnie z solą peklową i miodem
Stare Garywykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki(...)Olej do smażenia sól przygotowanie Jeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko
Stare Garyskrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę(...)piec kolejną godzinę. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 - 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko
Stare Garyboskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej, albo imprezowej- jak kto woli... ;) Porcja na 6 szaszłyków: * pierś z indyka/kurczaka- 2 szt.(około 400g) * świeża bazylia- 2 gałązki * kasza manna- 1/3 szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki(...)tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm. Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.) Umyte i osuszone piersi z indyka zmielić w maszynce. Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem. Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać. Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha
Kraina Miodem Płynącacukrowym i dodatkowo szpinakowym makaronem. Smakowo to wyśmienite danie, a te różne odcienie zieleni pięknie i apetycznie prezentowały się na talerzu- no, przynajmniej ja wraz z rodziną tak stwierdziliśmy :))) * pierś z indyka- 300 g * cebula- 1 szt. * cukinia- 1 spora sztuka * groszek cukrowy- 100 g * makaron szpinakowy- 120 g * sos sojowy- 3 łyżki * czosnek- 1 ząbek * suszona papryczka chili(...)ebulę pokroić w talarki i zeszklić ją na głębokiej patelni z olejem. Na patelnię z cebulą dodać pokrojoną w cienkie paski- doprawioną sosem sojowym, chili oraz pieprzem i czosnkiem- pierś z indyka i chwilę podsmażyć (1-2 min.). Cukinię również pokroić w paski, wrzucić na patelnię i s mażyć na średnim ogniu około 1 minuty, często mieszając. Ugotowany makaron wraz
Kraina Miodem Płynącakojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 10 ogórków korniszonych 2/3 piersi z kurczaka 2 cebulki Sól selerowa Skworcu Przyprawa do gyrosa Skworcu Pieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku Ketchup Majonez Kawałek pora Wykonanie: Piersi i cebule pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chilipowoduje wiekszy pobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina. A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania. Skladniki : -2 piersi z kurczaka -2 cebule -2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka -sol,slodka papryka w proszku -pieprz czerwony -1/2 lyzeczki cukru -1 lyzka ciemnego octu winnego -maslo klarowane(...)papryke czerwona.Cebule kroimy w grube polksiezyce,papryke w paseczki.Podsmazamy na rozgrzanej patelni.Gdy zacznie zmniejszac objetosc ,zsuwamy na bok patelni i obsmazamy teraz mieso.Po kilka minut z kazdej strony.Dodalam do piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic caly,zmiazdzony zabek czosnku.do cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cale clou dania to przyprawy miedzy innymi :garam-masala z cebula,ktore tworza niezwykle pyszny aromatyczna sos.Poleca,bo pracy niewiele,a efekt znakomity. Skladniki na 4 porcje: 4 duze piersi z kurczaka 4 duze cebule 1,5 lyzeczki posiekanego imbiru 1,5 lyzeczki mieszanki przypraw garam-masala 1,5 lyzeczki swiezo wycisnietego czosnku 1 lyzeczka chili w proszku-dla amatorow(...)rozgrzanym oleju,a do zrumienionej cebuli dodac garam-masale,imbir,czosnek,chil,kolendre i pieprz.Calosc dokladnie wymieszac,dodac przecieri caly czas mieszajac,smazyc na malym ogniu 5 minut piersi z kurczaka umyc,osuszyc,posolic i przekroic na pojedyncze kawaki.Polozyc na patelnie i obtoczyc dokladnie w przyprawach.Nastepnie wlac wode i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu okolo 25 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy: używam takiego ze słoików http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/2014/09/przecier-z-cukinii.html dodatki: 40 dag piersi z kurczaka puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 8 ogórków konserwowych- ja użyłam z chili 1 ser mozzarella classic Mlekovita 30 dag pieczarek pomidory z czosnkiem i bazylią- przyprawa Piątnica Wykonanie(...)Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju.Pieczarki kroję w plastry smaże na oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić w ciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję
Z Majeczką w kuchnipiwie Książęce chlebowo – miodowe zyskała fantastyczny wyrazisty aromat. Dodatek chunteya figowego i smażonych w gęsim tłuszczu ziemniaczków zrobił z niej danie iście królewskie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * pierś z gęsi – ok. 300 g * tłuszcz gęsi – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 200 ml + 200 ml * przyprawy: tymianek , majeranek , sól, pieprz, czosnek, rozmaryn ) * miód lipowy(...)lodówki na conajmniej 12 godzin! Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty. W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa. Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Od czasu do czasu obracamy
Ostra na Słodko