filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony(...)marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały
mojewypiekiinietylkoKolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło(...)olej sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone
mojewypiekiinietylkodokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy(...)świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym
mojewypiekiinietylkokorzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto: - 2/3 szklanki mąki tortowej - ½ szklanki mąki kukurydzianej - 1 szklanka startego(...)gazowanej wody z lodem - olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia) Składniki na sos: - majonez - czerwona pasta curry - pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :) Zapraszam :) Składniki : Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewki Kawałek pora 1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju 5 ogórków korniszonych Sos pieczeniowy Winiary Vegeta Przyprawa naturalna Piątnica Przyprawa do kurczaka Piątnica Pieprz(...)ziołowy Piątnica Wykonanie; Piersi umyć i pokroić w paseczki . Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Ogórki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki . Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć. Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić
Sama słodycz i szczypta chiliprostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra. Sałatka winogronowa z kurczakiem: pierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry(...)proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona
Poezja smakukrewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 200 g dyni, 2 liście jarmużu, cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka, 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone), 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka(...)zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki
SzczyptaSmaQnawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :) Roladki nektarynkowe Składniki na około 12 szt: filet piersi kurczaka 500 g musztarda słodka
głodny alergikZapraszam na kolejną kolorową sałatkę z sałatą lodową. Są też pomidorki, serek i kurczak a więc smacznie i pożywnie. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g serka sałatkowego ziołowego 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia Sałatę lodową porwać na małe kawałki(...)miski. Ser sałatkowy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe, dałam żółte i czerwone, przekroić na pół. Połówki suszonych pomidorów przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki dodać do porwanej sałaty. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć słodką papryką i solą oraz pieprzem. Usmażyć na patelni i przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać, skropić olejem z pomidorków, ewentualnie doprawić jeszcze
Monia miesza i gotujeramach poznawania nowych mięs Małżon mój kochany zakupił dwie piersi młodej gęsi owsianej. Niestety mrożone. Początkowo byłam przerażona ich wielkością. Po rozmrożeniu okazało się, że nie dwie a cztery, bo każda "jedna" to dwa cycuszki razem z korpusem :) Cóż miałam robić? recyklingowe myślenie poszło w ruch, piersi zamarynowałam i w weekend będę piec a z korpusów ugotowałam pyszny bulion
Dzieje kuchennej Wiewiórywykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę(...)startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić i usmażyć w przyprawie gyros. Ogórki, paprykę i ser żółty pokroić w kosteczkę. Sałatę lodową porwać palcami. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać keczup rozbełtany z majonezem, wymieszać razem. Posypać serem żółtym
Kto ugości moich gości?roszponka albo rukola) ok 10 pomidorków koktajlowych 3 rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki(...)soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki, ogórek, pomidory, ser, paprykę, ananas - kroimy w paseczki, połówki albo w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na naleśniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda łyżka oleju 2 czubate łyżki płatków owsianych składniki na farsz: 2 piersi z kurczaka 3 serki topione śmietankowe (kwadraty) pół pora sól, pieprz 10 dag mozzarelli albo żółtego sera 4 orzechy włoskie łyżka płatków owsianych olej do smażenia Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta. Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz
Bon Appetit Małgorzatymięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło) Składniki: około 10 dużych pieczarek 2 piersi z kurczaka 1 ugotowana marchewka 1 duża cebula por - zielona część natka pietruszki sól, pieprz 100 ml śmietany Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, piersi w mniejsze części oraz
Bon Appetit Małgorzaty