piersi - 15384 przepisów (strona:385/1026)

Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 199

pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka: 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 całe jajka + 1 białko 8 łyżek mleka 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 14 listków świeżej mięty 1/3 łyżeczki czarnego(...)drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki (wielkość dowolna). Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek maczamy w panierce miętowo-bazyliowej, a następnie w mące pszennej. Smażymy na tłuszczu

Słodkie okruszki
Domowa wędlina z indyka! 150

wędliny w domowych warunkach.  Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy.   Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra     Mięso z indyka(...)odstawić do lodówki na min 12h. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka) w kolejności: na dół i samą górę część udźca (jest tłustszy), pośrodku wymieszane pierś z udźcem. Zamykamy szynkowar i parzymy mięso. Zasada jest taka: temperatura wody nie może przekraczać 95 stC a temperatura mięsa musi osiągnąć temperaturę 79stC. W praktyce zajęło mi to ponad

IzaGotuje
Sałatka dla nielubiących selera naciowego 377

cierpki smak selera i papryki. Na prawdę polecam :) Składniki na sporą miskę: 3-4 łodygi selera naciowego 2 wędzone udka z kurczaka (można użyć usmażonej w ulubionych przyprawach piersi z kurczaka) puszka czerwonej fasoli (odsączonej i opłukanej na sitku) 1 czerwona papryka 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżki majonezu pieprz (dość sporo) (ewentualnie sól jeśli ktoś lubi bardzo słone) Fasolę(...)odcedzamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą.  Jeśli chcemy zamiast kurczaka wędzonego dodać piersi z kurczaka, to najpierw je nacieramy dokładnie ulubionymi przyprawami, kroimy na bardzo drobno i smażymy (można pokroić również po usmażeniu, a nie przed). Jeśli używamy udek z kurczaka to również kroimy w kostkę. Selera i paprykę myjemy. Od łodyg selera odcinamy liście jeśli

Jedzeniomania
Makaron ze szpinakiem 154

Ciebie ! Połączenie tych 3 składników pasuje do siebie idealnie. Poste w wykonaniu w dodatku lekkie, sycące i smakuje wszystkim, pod warunkiem ze lubicie szpinak ! ;) Składniki: makaron np świderki 200g piersi z kurczaka 100ml śmietanki 30% - można użyć więcej paczka rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku sól, olej + starty żółty ser Przygotowanie: Szpinak należy rozmrozić. Makaron ugotować w osolonej(...)wodzie, zahartować i odcedzić. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie by kurczak nie był surowy. W garnku umieścić pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić. Jeśli cebula i czosnek będą zrumienione połączyć ze szpinakiem podgrzewać do odparowania płynu. Dodać śmietankę i podgrzewać do zredukowania. Doprawić solą. Podawać na makaronie. Można również

Garnkowe fanaberie
Chińska zupa ostro-kwaśna 255

Lekka, smaczna i bardzo prosta chińska zupa o specyficznym ostro kwaśnym aromacie. U mnie wersja z piersią kurczaka, który wegetarianie mogą zastąpić serem tofu. Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego pierś z kurczaka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka grzybów mun 50 g bambusa z zalewy jajko mała cebula 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu

wyzwania kuchenne
Makaron ryżowy z mieszanką chińską 335

czasu na przygotowywanie posiłku a jeść trzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet

paapilotkaa
Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem 236

Wyśmienita sałatka z kurczakiem i rukolą na kolacje. Sałatka z rukolą kurczakiem i słonecznikiem Składniki: piersi z kurczaka - 1 szt podwójna ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 0,5 szt papryka żółta - 0,5 szt rukola - 3 garście słonecznik - 2 łyżki przyprawa do kurczaka - 1 łyżka tłuszcz do smażenia SOS oliwa z oliwek - 4 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka(...)sól czosnek - 1 ząbek Sposób przygotowania: Rukolę umyć, osączyć na sicie, przełożyć do miski.  Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w słupki, wymieszać z przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut.  Następnie usmażyć na tłuszczu, ostudzić.  Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze paski.  Ogórka obrać, pokroić w słupki.  Kurczaka, ogórka i papryki

Kuchnia Danusi
Pierś z kurczaka w jogurtowym sosie z imbirem i cytryną 324

osób - 1 por - 2 marchewki - łyżka startego świeżego imbiru - sok z jednej cytryny - 150 g jogurtu naturalnego - 200-250 g piersi z kurczaka lub indyka - pół szklanki posiekanej natki pietruszki - przyprawy do mięs, sól, pieprz, liście laurowe 2 szt, olej do smażenia - 3-4 ziemniaki Wstaw obrane i pokrojone ziemniaki w osolonej wodzie na gaz. Piersi namocz w osolonej wodzie

Pasje Jolki
Pasztet z gęsi z żurawiną 130

zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi Normal 0 21 false false false PL X-NONE

królestwo garów
Zupa grzybowa na gęsinie 118

doprawić. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami  pierogi z gęsi z nutą pomarańczy gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka pierś gęsi w winie Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami Gęś kocha wino Pierś z gęsi   zastawa

królestwo garów
dania z kaczki 153

kaczki w żubrowej trawie   kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi na dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki

królestwo garów
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 113

robienia pierożków użyłam formy do małych pierożków. Niedawno kupiłam takie cudo. I muszę przyznać iż zdało egzamin.    zastawa z    Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście

królestwo garów
Czerwone curry z kurczakiem 171

Dania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając. 800 g piersi z kurczaka, 1 łyżka kolendry w ziarnach, 1 łyżka kuminu w nasionach, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru(...)pomidorów krojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek

królestwo garów
Przepiórki pieczone 153

Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Masło wymieszać z posiekaną pietruszką, skórką cytrusową i solą. Podważyć delikatnie skórę przepiórek na piersiach, włożyć tam masło ziołowe. Nóżki przepiórek związać. Przykryć udka plastrami słoniny ( udka przykrywamy aby ochronić je przed spaleniem i wysuszeniem )– ja użyłam wędzoną słoninę z dzika. Piersi posmarować tłuszczem. Wstawić

królestwo garów
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 101

powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek(...)Trąbski przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza a do niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli

królestwo garów