zdrowe a przy tym smaczne jedzenie. Teraz więc jedno z moich dietetycznych dań, które jak się okazuje smakuje wszystkim :) Zakupy: - ryż ( ja kupiłam w torebkach i użyłam jednej) - pierś z kurczaka - ananas krojony w puszce - 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Pierś z kurczaka myję, osuszam i smażę na patelni bez tłuszczu z odrobinką soli. Ryż gotuję jak w przepisie
Tanio smacznie i prostosmak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół
Smaki Przyprawy i Kolorysycący i z powodzeniem może posłużyć nie tylko za śniadanie, ale również obiad ;) OMLET PO CHIŃSKU Z KREWETKAMI, KURCZAKIEM I SŁODKIM SOSEM CHILLI Składniki: - 8 jajek - 250 gram gotowanej piersi kurczaka - 12 dużych oczyszczonych krewetek lub 300 gram koktajlowych - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 łyżeczki sosu sojowego (najlepiej jasnego, ja dałam grzybowy, bo akurat ten miałam pod ręką) - 1 łyżeczka
Życie zamknięte w smakuSycący i smaczny obiad, który warto zjeść od czasu do czasu. Moja wersja była z filetami z piersi z indyka, ale danie to można zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia
Passions hobbies lifenajbardziej w azjatyckiej kuchni. Pierwsza to smak, a druga to to, że zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka4 szalotki2 małe świeże czerwone chili 2 łyżki stołowe sosu rybnego.1 łyżeczka cukru2 łyżki stołowe soku cytrynowe20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół(...)posolonej wody. Dzięki temu nie stracą koloru. Należy je wysuszyć zanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi) podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie
Kulinarna rozmowamała kapusta pekińska1 selerugotowana pierś z kurczakaszczypiorekmajonezsok z cytryny sól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy.2. Selera obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn i skrapiamy sokiem z cytryny.3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.4. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Aniktóry się przeciągał ale najważniejsze, że już w niej pichcę :) Dziś szybka trzyskładnikowa sałatka. Zapewniam Was, że bardzo wciągająca :) Składniki: 0,5 kg kalafiora 30 dag piersi z kurczaka 5 plastrów ananasa 3 łyżki majonezuszczypiorek sól oliwa pieprz Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy pieprz. Smażymy na oliwie, a następnie studzimy. Kalafiora gotujemy w osolonej
Delicious Titbitspasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko. Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły. Składniki: wątróbka drobiowa 600 g pierś z kurczaka 400 g udka z kurczaka dwie szt marchew 200 g śliwki suszone podwędzane 20szt rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml sól do smaku pieprz mielony(...)wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki . Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko z udek kroimy i dodajemy do piersi. Smażymy jakieś 30 minut, oczywiście doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Zostawiamy do ostygnięcia
Różowa kuchniamojej porcji z ograniczoną ilością węglowodanów, zblanszować kalafior. Korzystałam z przepisu znajdującego się na stronie Kwestia Smaku , nieznacznie modyfikując. Polecam serdecznie :) Składniki: Marynata: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z ud kurczaka 1 łyżka startego świeżego imbiru (około 2 cm) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przyprawy garam masala 2 łyżki soku z cytryny/octu(...)wolnym ogniu. Po tym czasie sos zblendować na gładko. Do zblendowanego sosu dołożyć obsmażonego kurczaka, masło oraz śmietanę kremówkę, całość zagotować, zmniejszyć moc palnika i pogotować kilka minut - piersi z kurczaka wystarczy gotować około 3-4 minuty, mięso z ud kurczaka wydłużyć czas do 8-10 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać z ryżem, chlebkami naan
Kocham..lubię..gotuję..przygotować sobie wcześniej, potem tylko wrzucić na patelnię i obiad gotowy. Nie zajmie nam to dłużej niż gotowanie samego makaronu. Zapewniam, że posmakuje każdemu, nawet niejadkowi! 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 200 ml. śmietanki 30% brokuł makaron (np. świderki) pieprz sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, oprószyć solą i pieprzem i wstawić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewieprzowiny żona nie lubi. Dlatego trzeba było coś wykombinować z kuraka. Wyszło naprawdę spoko! Bez zbędnego pitolenia, od razu przechodzę do przepisu: Składniki (dla dwóch osób): dwie małe piersi z kurczaka 50g masła 250g pieczarek brunatnych natka pietruszki 100-150 ml wermutu łyżka stołowa musztardy dijon duży ząbek czosnku sól, pieprz Temat zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni(...)Poszatkuj natkę pietruszki, dorzuć i wymieszaj. Nie chcemy jej smażyć – dzięki temu smak będzie bardziej skoncentrowany w cząstkach liści i nie rozleje się po potrawie. Czas wyjąć kurczaka. Przełóż piersi na talerz i daj im parę minut na odpoczynek. W tym czasie przykryj je sosem z pieczarek, nałóż ziemniaki – ja podałem puree z tymiankiem (patrz tutaj ), nakryj
manslogblognajlepszych na świecie :). Mimo dużej ilości przypraw- potrawa jest bardzo prosta. I w miare szybko się ją robi. Zawsze można zamarynować kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :)Zaczynamy 4 piersi z kurczakaSkładniki do marynaty :200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany1 łyżka suszonego czosnku1 łyżka imbiru1/2 łyżeczki chilli1 łyżeczka suszonej kolendry1/2(...)łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kminku1/2 łyżeczki garam masala2 łyżki souk z cytryny Wykonanie:Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dodajemy wszystkie przyprawy I sok z cytryny. Mieszamy. Wkładamy piersi z kurczaka do marynaty. Przykrywamy szczelnie miskę I wkładamy do lodówki na min 3 h, a najlepiej na całą noc. Składniki na sos tikka:30 gr masła2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki
Smaki EdytyPrzepisem zainspirowała mnie Ania z aniagotuje.pl. Kotleciki są bardzo ekonomiczne, bo podwójna pierś z kurczaka wystarczy spokojnie dla 6 osób. Robiłam również wersję z pieczarkami i papryką i są równie pyszne. Można je modyfikować na wiele sposobów :). Składniki: 60 dag piersi z kurczaka (podwójna) 15 dag żółtego sera 2 duże cebule (ok 20 dag) 2 jajka 3 czubate łyżki mąki
Gotuj z AgnesRoladki z cukinii z kurczakiem Roladki z cukinii Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne
Miód i pieprzSzybki obiad z filetów kurczaka podsmażonych z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie duszonych w kremowym sosie z mleka kokosowego. Pierś z kurczaka przygotowana w ten sposób jest przepyszna, cudownie mięciutka, z dużą ilością bardzo aromatycznego sosu. Imbir dodaje pikanterii potrawie, ale dodatek mleczka kokosowego ją łagodzi. Danie pozostaje w klimatach azjatyckich, dokładnie dominuje w nim nuta indyjska. Proste, smaczne(...)posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!