pierś - 15998 przepisów (strona:888/1067)

Dwa sosy z makaronem ( migdalowy i pomidorowy ) 177

makaronem.  Mimo że obiad wygląda na procochłonny-  przygotowuje się go w miarę szybko . Smak niepowtarzalny jak w pierwszorzędnej restauracji :) Zaczynamy Składniki na sos migdałowy: ok 400 gr piersi z kurczaka 55 gr masła 85 gr migdałów 300 gr śmietany sól, pieprz Składniki na sos pomidorowy: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 gr - pomidorów

Smaki Edyty
Kurczak z makaronem w sosie słodko kwaśnym II - sweet sour noodles with chicken 314

przepieknie się prezentuje. Smak...och niesamowicie niebiański..no I przede wszystkim mamy wiecej czasu dla siebie  :) Zaczynamy  Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego 1 cebula 4 piersi z kurczaka 1-2 marchewki 1-2 papryki 100 gr bambusa 55 gr nerkowca- cashew nuts  Składniki na sos: 200 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5 łyżek

Smaki Edyty
Pasztet z kurczaka z grzybami w posypce sezamowej 166

szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty" - leki i żadnego łażenia po sklepach. Wyszło więc tak , że wykorzystałam piersi z kurczaka i wątróbki. A żeby smak nie był za monotonny dodałam ugotowanych pokrojonych w paseczki grzybów i odrobinę smaku z ich gotowania. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pomidorowo-makaronowe placuszki 233

widziałam nigdzie czegoś podobnego. To był impuls. I muszę powiedzieć , ze bardzo smaczny impuls. Na przyszłość przewiduję robienie takich placuszków jako dodatku np. do gotowanego lub smażonego kurczaka( piersi). Czas: 10 minut Składniki: garść ( 6 łyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki drobiowe w herbacianej marynacie 270

zamrażalniku. Dotarłam do domu zmęczona okropnie. A tu jeszcze trzeba było poporcjować mięso i poupychać je w szufladach zamrażarki. Wyłowiłam przy okazji pół paczki kupnych frytek. Odłożyłam 1 pierś z kurczaka i wrzuciłam wszystko do ActiFry by się upiekło razem ( oczywiście kurczaka wcześniej wsadziłam w marynatę) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Prawie cordon bleu ( bez szynki ) wg Buni 394

sytuacji kiedy pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką. Ale co mi tam - zrobiłam bez .Tyle , że oryginał to nie był. Zjadł

Buniabaje w kuchni
Puree pietruszkowo-bananowe 169

Może się wydawać , że to ekscentryczne zestawienie smaków , ale zapewniam , że jest warte wypróbowania. Polecam do piersi z kurczaka gotowanej na parze ( lub w bulionie). Można też skomponować zestaw jarski - takie puree i gotowane warzywa o mało intensywnym smaku. Podaję ilość składników na 2 małe porcje. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z papryką 175

prostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała pojedyncza pierś z kurczaka i świeża papryka .Dalej poszło migiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane tymiankowym kurczakiem 145

zrobić z małą piersią z kurczaka albo małymi jej kawałkami których raczej nie użyjemy na sznycle czy roladki. Najczęściej robię z niej jakieś danie orientalne do którego i tak trzeba by mięso pokroić, pulpeciki itp. Ja dziś zrobiłam najprostsze danie - czyli faszerowane ziemniaki , a farsz doprawiłam tymiankiem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem 352

Malutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycle rezerwowe ( na wizytę wnuka ) 392

sznycelkami z piersi kurczaka to jest tak. W zasadzie powinny być w notorycznym zapasie w zamrażalniku. Jeszcze nie usłyszałam od wnuka innej odpowiedzi na pytanie co by zjadł na obiad jak to , że sznycle ( to znaczy jest uprzejmy i mówi ,, co zrobisz Babciu to będzie dobre" - ale tak na prawdę wiem , że to chodzi o sznycle ).Kiedy dzwoni telefon

Buniabaje w kuchni
Skrzydełka w marynacie teriyaki 182

skrzydełka z zupy nie muszą być nudne. A , że często gotuję zupy na kurczaku ( w zasadzie prawie wszystkie zupy gotuję na kurczaku ) to i kawałków gotowanego mięsa mam nadmiar. Piersi i udka ,,lądują,, w potrawce lub innym sosie , pałeczki i skrzydełka oraz ,, drobnica,, obrana z kostek kręgosłupa zostaje wykorzystana po zmieleniu na farsz . Ale czasem takie ugotowane mięso z pałek

Buniabaje w kuchni
Gęsio-kurczakowa galaretka 142

Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 162

wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar z parzenia białej kiełbasy zawsze przecież jest w Święta. Uważam , że taka odmiana w świątecznym menu mile zaskoczy domowników . Czytaj

Buniabaje w kuchni
Rosół z gęsi z kołdunami 186

Gotuję 2 szklanki mocnego wywaru na kośćcu ( mięska jest na nim całkiem sporo) pozostałym po wyluzowaniu połówek piersi z gęsi i podaję z kołdunami ( farsz z mięsa obranego z kostek). Na więcej osób by się nie udało ale na małe 2 porcje akurat starczy. Rosół jest bardzo smaczny. Jeśli komuś przeszkadza ,, tłustość " to można po ugotowaniu schłodzić

Buniabaje w kuchni