kulki mięsne i wymieszać. Całość dusić, aż do połączenia się smaków. Ewentulanie przyprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja zmieliłam filety z piersi kuraczaka maszynką do mięsa, ale można użyć gotowego drobiowego mięsa mielonego. Mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym - gotowym, kupnym czy też samodzielnie zmieloną łopatką wieprzową. Dla zapewnienia jak najlepszego smaku
Gospodyni Miejskakuminem. Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym. Smacznego! Składniki: 800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 400 ml mleczka kokosowego; 1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g); 125 g makaronu chow mein; 1 szalotka; 1 czerwona papryczka chili; 3 cm korzeń imbiru; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka mielonej
Gospodyni Miejskadopiero po całkowitym wystudzeniu. Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego, mielonego mięsa drobiowego dostępnego w sklepach. Dobre ugniecenie masy mięsnej w keksówce przed upieczeniem zapewni, że w pasztecie nie będzie szczeliny. Olej można zastąpić oliwą lub masłem
Gospodyni Miejskapaseczki czerwonej papryki, talarki pora. A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie. Podane z ryżem smażonym po chińsku . Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych); 2 białe części porów; 1 duża, czerwona papryka; 1 mała cukinia; 1 średnia marchewka; 1 czerwona papryczka chili; Szczypta soli; Pieprz syczuański
Gospodyni Miejskakonserową czy brzoskiwniami z puszki. Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę. Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną pierś kurczaka i szczypiorek. Sałatka nie wymaga dodawania żadnych przypraw. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaprzyprawienia mięsa. Najlepiej użyć mleka o 2 lub 3,2 % zawartości tłuszczu. Schab nie przesiąka smakiem mleka podczas pieczenia. W ten sam sposób można także przygotować filet z piersi indyka. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaponownie warzywa, przecier i warstwa makaronu. A wierzch oblany sosem śmietanowym z serem, czosnkiem i natką pietruszki. Pyszna, domowa zapiekanka. Duża porcja. Smacznego! Składniki: 400 g filetów z piersi kurczaka; 500 g makaronu penne; 700 g cukinii (waga przed obraniem); 1 duża, czerwona papryka; 1 duża, żółta papryka; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 500 ml przecieru pomidorowego
Gospodyni MiejskaMajonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować z jego dodatku. Mięso z rosołu można zastąpić ugotowaną lub wędzoną piersią z kurczaka. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni MiejskaOdstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Gęś włożyć do brytfanki (piersią do góry) , nakryć pokrywką lub folia aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie
SzczyptaSmaQprzygotowania: 15 minut Porcje:2 Składniki: 1 puszka białej fasoli, 1 granat, 3 liście jarmużu, 10 brukselek, Płatki chili, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki cukru, Kilka plastrów pieczonej piersi z gęsi lub półgęska. Dresing: Sok i skórka z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, Łyżka syropu z czarnego bzu lub miodu, Łyżka musztardy miodowej, 2 fileciki anchois, Kilka listków Bazyli
SzczyptaSmaQsmak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę lub ma swoje ulubione warzywo może go wykorzystać do podbicia smaku. SKŁADNIKI: - 1 kg kurczaka (mój miał 1,3) - 0,4 kg piersi z indyka - 3 płaskie łyżeczki peklosoli - 1 plaska łyżeczka cukru pudru - 1 płaska łyżeczka białego pieprzu - mały ząbek czosnku - 3 płaskie łyżeczki żelatyny - 1 łyżeczka mąki
Basia w kuchnitakie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski) mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbki cebulka
Basia w kuchnijednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania! Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób: 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 pierś z kurczaka, pocięta w cienkie plastry 3 liście limonki kafir, poszarpane* 1-2 łyżki pasty Panang 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego 1 łyżka oleju Dodatkowo
Tajskie smakitakże do wspólnego pieczenia . . Popularna dziesiątka listopada: Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Rogale"marcinskie" Orzeszki z masą z mleka w proszku Kinder pingui Gulasz z piersi kurczaka Sałatka z czerwonych buraków Mięso wekowane Pierniczki
Moje domowe kucharzenieDziś niestety bez zdjęć, bo obiad zrobiony w dość szybkim tempie, a żeby nie zapomnieć przepisu zamieszczam go tutaj;) Porcja dla 2 osób: 100 g makaronu ryżowego 400 g piersi z indyka łyżka prażonego sezamu zalewa do mięsa: 3 ząbki czosnku pokrojone w płatki łyżka jasnego sosu sojowego łyżka ciemnego sosu sojowego łyżka sosu Worcester 2 łyżki oliwy z oliwek
kuchcikownia