ograniczenie soli. A co do płatków... Wybrałam te, które mają najkrótszy skład. Nie wszystkie muszą być źródłem zbędnego cukru i innych niepotrzebnych składników. (3 spore porcje) 3 filety z piersi kurczaka (pojedyncze; około 500g) Marynata: (*) 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska) 1 łyżeczka słodkiej papryki (płaska) pieprz Panierka: 1-2 jajka (w zależności od wielkości
Di gotujeBardzo lubię to danie , bardzo fajnie smakuje na ciepło bodź na zimno , można dodawać lubiane składniki , czasem robię to danie z piersią z kurczaka , a czasem z kiełbasą , ale w każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki 2 torebki ryżu 1 duża cebula 1 duża papryka
Mój Smakwarzyw. Jeżeli chodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko. Pasztet domowy Składniki: 2-3 duże piersi z kurczaka ok 1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs 1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek
Aromatyczne Podróżegarnek i najlepsze składniki. Poniżej znajduje się kilka wskazówek. Tak rosół gotuję ja, tak mnie nauczyła Mama. - Rosół gotujemy na kurze (lub kurczaku) wiejskiej, naturalnie karmionej. Nie używajmy samych piersi drobiowych. Jeśli chcemy mieć zdrowy, esencjonalny rosół, musi on zawierać mięso z kością. - Rosół gotujemy długo – nawet trzy godziny. Nie jest to tania zupa. Używamy najlepszych składników. Pamiętajmy jednak
Posadzone i zjedzoneŚwiąteczny pasztet 1 długa keksówka i1 krótka keksówka 300 g wołowiny zrazowej 300 g schabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej
Posadzone i zjedzoneksiążki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci z rysunkami Jana Marcina Szancera. Te ilustracje zapierają dech w piersiach, namalowane z niemiecką precyzją, dopracowane w najmniejszym szczególe. Wyobrażam sobie cukierników w bogatych dworach, którzy w białych wykrochmalonych fartuchach, w wielkiej kuchni, z wielkim piecem i wielkim drewnianym stołem
Posadzone i zjedzonedobrany, z lekka nutk ą pikanterii, ca ł ość jad ł o się wielce przyjemnie :) 201 6 : Jedyny mankament to niewielka ilość kury w potrawie - 3 kawa łki piersi z kurczaka, jakie przyozdabia ł y wierzch, wielkością nie oszałamiały... Kura jednak ostatecznie tu zwyciężyła! D anie zjadłam z wielk ą przyjemnością i smakiem. Dobrze wydane 10 PLN i pysznie
Grunt to przepis!myślałam – wyjęłam patelnię, pocięłam kurczaka w kostkę i szybko zamarynowałam. Przygotowałam szybką, sycącą sałatkę którą zawsze można zabrać ze sobą do pracy. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka (150 – 200 g) 4 śliwki węgierki 1 pomidora kilka liści sałaty 1 ogórka gruntowego sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Kurczaka myjemy, wykrawamy wszystkie błonki, które będą
Szybko Tanio Smaczniesera feta odkryłam jakiś czas temu. Świetnie komponuje się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem wykorzystałam go to roladek z kurczaka. Komponuje się wyśmienicie :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 500-600 gram) kilka suszonych pomidorów Pasta: 1/4 kostki seera feta 1/2 szklanki zielonych oliwek 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz odrobina rozmarynu Przyprawy
Tradycyjna Kuchniakolejnego dnia, także śmiało możecie zapakować je w pudełko i zabrać ze sobą do pracy. SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 400 g filetu z piersi indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 250 g kurek 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy 5 łyżek
Słodko-Słony Świat Ilonypokazać wam jedno z dań regionalnych tam skąd pochodzę. W dodatku kto z nas nie lubi spieczonej na kurczaku skórki? Składniki: 8-10 skórek kurczęcych ( są one zrywane z piersi kurczęcych) 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego :kurczęce ,indycze 1/2 szczypiorku pokrojonego drobno. sól, pieprz do smaku trochę tymianku i majeranku 2 jajka słodka papryka 1/2 średniej cebuli starkowanej 3 ząbki
Viola cooks with passionzwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;) Składniki: 1 jajko 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mleka sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra jeden duży filet z piersi kurczaka olej do smażenia 1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia kotletów
Gotowanie...to proste !oliwie dodaj kurkumę i pozostałe przyprawy. Potem kukurydzę, a na końcu kalafiora. Duś kilka minut. Zalej wrzątkiem. Gotuj do miękkości. Zblenduj. Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj. Podawaj z piersią kurczaka lub z duszonym porem. Posyp zieleniną
AZgotuj!Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3/4 szklanki letniej wody 25 g świeżych drożdży 3 łyżki oleju Wierzch: 250 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa 5 pieczarek 15 czarnych oliwek 4 pomidorki koktajlowe Garść sera 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżeczka
VioletoweKucharzeniepojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Dodatkowo: ryż Pierś pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem i obiema paprykami). Cebulę (pokrojoną w piórka lub drobno posiekaną) zeszklić na odrobinie oleju. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć (lekko zarumienić
Di gotuje