ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą
Maminek kulinarnyzrobienia jako lunch w pracy, a z niebanalnymi dodatkami nada się także na spotkanie ze znajomymi. Makaron daje nam tyle możliwości :) Składniki na 2 porcje: 30-35 dag piersi z kurczaka 1,5 łyżki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 kostki brykietu szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 150 ml śmietany 18 % Opcjonalnie Tymianek Sól Pieprz(...)łyżka oleju 200-250 g makaronu Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać posiekany ząbek czosnku i szpinak i pastę z suszonych pomidorów. Podsmażyć chwilę do rozmrożenia brykietu i połączenia się smaków. Doprawić tymiankiem. Następnie połączyć ze śmietaną. Sos wymieszać z ugotowanym i odcedzonym
Fabryka pomysłówsię przepis na fajną, smaczną przekąskę. Kotleciki z kurczaka, na ciepło czy na zimno, z ziemniakami czy sałatką smakują wybornie. Szybkie w przygotowaniu, bardzo lubiane przez dzieci. Składniki: 2 piersi z kurczaka pieczarki 200 g cebula 1 szklanka mąki mleko jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Piersi kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki ścieramy na tartce razem z cebulą. Przyprawiamy
NA MOIM TALERZUDzisiaj przepis na proste danie, które Brasileiro wymyślił ot tak, czekając aż Polonesa zdoła przedrzeć się przez zakorkowaną w piątkowe popołudnie Warszawę. Składniki: pierś podwójna kurczaka pokrojona w nieduże kawałki 3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula garść świeżej mięty 1 cytryna sól kumin 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie(...)Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki. Gotowanie i duszenie: 1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też na głębokiej patelni, gdy już oliwa się nagrzeje wrzucamy kurczaka. Dodajemy cebulę i paprykę czerwoną. Dodajemy garść świeżej mięty
Smaki Brazyliimówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo wielu lat. Kiedy znudzą Wam się kury (piersi drobiowe), może nadejdzie pora na zmianę sposobu podania. Tak bynajmniej było u mnie, więc zrobiłam faworki drobiowe. Nie wiem komu, ale… dziękuję za inspirację. Składniki: - piersi drobiowe
mojewypiekiinietylkosobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami - na szpinaku. Składniki: - 2 duże pojedyncze piersi drobiowe - 2 banany - sok z cytryny - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - papryka wędzona - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem
mojewypiekiinietylkogrilla lub z piekarnika. Jak kto lubi, jak kto woli lub, jak… pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) - marynata: - olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe - pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli - 1 czerwona papryka(...)czerwona) - ok. 100g boczku wędzonego - patyczki do szaszłyków - oliwa w sprayu Wieczorem (dzień wcześniej) trzeba zamarynować mięso oraz namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków. Umyte i osuszone piersi drobiowe przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki
mojewypiekiinietylkofilety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony(...)marynatą. Woreczek zamykamy szczelnie (gumką recepturką), dokładnie rozprowadzamy marynatę i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Co jakiś czas mieszamy mięso z marynatą (oczywiście w zamkniętym woreczku). Zamarynowane piersi i udka przełkładamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na 25 minut. Tyle czasu potrzebują filety, udka musiały jeszcze ok. 20 minut się dopiec. Pozostały
mojewypiekiinietylkoKolejna potrawa „rolowana”. Tym razem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło(...)olej sezamowy - cytryna (skórka i sok) - sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi). Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone
mojewypiekiinietylkodokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy - sok z ½ cytryny - sól wędzona - papryka wędzona - chilli w płatkach - pieprz kolorowy(...)świeżo mielony Galaretkę rozpuszczamy w 280ml wrzątku, następnie dolewamy 230ml gazowanej wody mineralnej oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym
mojewypiekiinietylkokorzenie sięgają Portugalii. Do przygotowania używamy owoców morza, warzyw, grzybów… i nie tylko. Paski drobiowe w kokosowej tempurze, to danie na obiad, kolację lub jako przystawka. Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g) Marynata do mięsa: - olej sezamowy - sos sojowy - sok z cytryny - sól wędzona - pieprz syczuański Składniki na ciasto: - 2/3 szklanki mąki tortowej - ½ szklanki mąki kukurydzianej - 1 szklanka startego(...)gazowanej wody z lodem - olej rzepakowy do smażenia (może być arachidowy, ryżowy - ważne, aby miał wysoką temperaturę dymienia) Składniki na sos: - majonez - czerwona pasta curry - pieprz syczuański Umyte, osuszone piersi drobiowe kroimy na cienkie paski i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, sok z cytryny, sól wędzoną i pieprz syczuański. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 godziny (możemy zostawić
mojewypiekiinietylkoprzygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :) Zapraszam :) Składniki : Około 600 g piersi z kurczaka 3 duże marchewki Kawałek pora 1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju 5 ogórków korniszonych Sos pieczeniowy Winiary Vegeta Przyprawa naturalna Piątnica Przyprawa do kurczaka Piątnica Pieprz(...)ziołowy Piątnica Wykonanie; Piersi umyć i pokroić w paseczki . Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pora pokroić w pół talarki. Ogórki pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka marchewkę, por , pomidorki . Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć. Dolać około 2 szklanek wody lub bulionu warzywnego i dusić
Sama słodycz i szczypta chiliprostu danie kolacyjne. Warto spróbować – w końcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra. Sałatka winogronowa z kurczakiem: pierś z kurczaka (podwójna) ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka) ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej) 1 puszka kukurydzy majonez light odrobina soku z cytryny garść rodzynków curry(...)proszku sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona
Poezja smakukrewetki, łosoś, szynka długo dojrzewająca, sery pleśniowe, feta, smażone tofu itp.). Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4 Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 200 g dyni, 2 liście jarmużu, cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka, 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone), 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka(...)zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 20 minut. Usmażyć, pociąć w mniejsze kawałki
SzczyptaSmaQ