taki obiad. Jako dodatek polecam surówkę z pomidorów, którą znajdziecie również na blogu. Dziękuję za komentarze i Wasze opinie na temat dań przygotowanych z moich przepisów. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 średnia cukinia 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach
O kuchni z uczuciemsałatka idealna nie tylko do pracy jako lunch ale świetnie sprawdzi się podczas imprez jak i rodzinnych spotkań. Zapraszam po przepis. Składniki : * 2 torebki ugotowanego na sypko ryżu * 2 piersi z kurczaka * łyżeczka papryki wędzonej, łyżeczka curry, sól i pieprz do smaku * łyżka oliwy * puszka ananasa w plastrach * czerwona papryka * puszka kukurydzy * garść słonecznika(...)łyżki majonezu * świeży koperek Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić. Usmażyć. Zimną dodać do ryżu. Pokroić resztę składników, dodać kukurydzę i majonez. Wymieszać. Posypać słonecznikiem i koperkiem
Magiczne Życie MartyNajlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2-3 porcje): 200 g kurek 1 duża pierś z kurczaka 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki listków świeżego tymianki około 600 ml bulionu warzywnego 1 oliwa(...)minuty. Kurki wyjmij łyżką cedzakową. Cały brud zostaje na dnie garnka. Czynność powtórz 2 – 3 razy. Mi wystarcza 2 razy. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Pierś z kurczaka pokrój w małą kostkę. W rondelku podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek wraz i 2 łyżki masła i podsmaż kurczaka. Dopraw go solą, pieprzem i 2 łyżkami świeżego tymianku
Moja pasja smakuSkładniki: 1 saszetka ugotowanego ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 50 g rodzynek ½ puszku ananasa 1 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Następnie kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowany ryż, rodzynki (można je wcześniej namoczyć w wodzie około 1h) i kukurydze
Smaki Nataliitakie obiady bo w swojej prostocie są obłędne w smaku. Uwielbiam szpinak więc staram się go przygotowywać od czasu do czasu. 250 g makaronu penne 1 pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku baby 1 cebula 250 ml śmietany 30 % 3 łyżki startego parmezanu masło klarowane sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki octu winnego(...)Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miseczki, posypuje sola, pieprzem, dodaję ocet winny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Makaron gotuję aldente według instrukcji opakowania. Na maśle klarowanym przesmażam drobno pokrojona cebulę, dodaję sprasowany czosnek, kurczaka i chwile przesmażam. Do kurczaka dodaję umyty i odsączony szpinak i przesmażam aż on zwiędnie. Wlewam śmietanę, dodaję ser starty
wesoła kuchniamojej Babci. ZAPRASZAM na gulasz drobiowy z boczkiem, grzybami i pomidorami. Opcjonalnie, obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy(...)minut do momentu wytapiania tłuszczu. Przekładam boczek do garnka. Na tej samej patelni, na powstałym tłuszczu smażę posiekaną cebulę. Gdy jest szklista i rumiana dodaję ją do boczku. Umyte piersi kroję na nieduże kawałki kostki i podsmażam na suchej patelni. Gdy soki się zamkną, przekładam mięso do garnka z boczkiem i cebulą. Na patelni przesmażam pieczarki posiekane wraz z namoczonymi
Zasmakuj Kuchniopiekaczu sprawia, że prosta sałatka staje się daniem obiadowym, smacznym zawiniątkiem do zgarnięcia do pracy lub na piknik. Składniki (na około 10 tortilli): 10 pszennych, dużych tortilli 2 duże piersi z kurczaka po połówce zielonej, żółtej i czerwonej papryki 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy połówka średniej kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka czerwona papryka, granulowany czosnek(...)oprószenia kurczaka Na sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 100g drobno startego sera żółtego sól i pieprz do smaku Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek i przekrawamy na pół – proponuje przekroić je wzdłuż tak aby kawałki były cienkie i dopiekły się w środku. Każdy kawałek kurczaka oprószamy z obu stron solą, pieprzem, czerwoną
Smaczna StronaJedna z setek wariacji na ten sam temat. Generealnie wszystkie przepisy każą rozciąć kurczaka – jedne od kręgosłupa, inne od piersi, stłuc na płasko a potem… W zasadzie jakie kto lubi przyprawy. W różnych przepisach pojawia się papryka, czasem bardzo ostra papryka, skórka z cytryny, szałwia, rozmaryn… Czasem kurczaka się marynuje w oliwie z mieszanką ziół. Czasem się(...)patelni… Nasza wersja jest minimalistyczna. Danie proste i bardzo smaczne (naszym zdaniem). Składniki: cały kurczak kawałek pora ząbek czosnku mąka pszenna sól pieprz liście laurowe Kurczaka położyć na piersiach i nożyczkami wyciąć kręgosłup. Przeciąć mostek. Odwrócić i porządnie stłuc czymś płaskim (może być specjalny, gastronomiczny tłuczek, ale rondel albo wałek do ciasta równie dobrze się sprawdzają). Na dużej patelni
stajnia gołębie od kuchniPyszne i proste danie które przygotujemy w krócej niż 20 minut :) Składniki na 2 osoby: 200 g makaronu tagliatelle około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1-2 ząbki czosnku 1/2 szkl śmietany 30 % 1-2 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy(...)należy się tym przejmować gdyż większa jej cześć w trakcie smażenia wyparuje. 4. W tym czasie gotujemy też makaron według przepisu na opakowaniu. 5. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka. 6. Do przesmażonej całości wlewamy śmietankę i zagotowujemy, następnie dodajemy musztardę i według swoich smaków albo jedną łyżeczkę albo dwie lub nawet więcej. Doprawiamy solą i natką pietruszki
Gotowanie...to proste !Parmeński” kotlet drobiowy Parmeński kotlet drobiowy , to fajne danie obiadowe . Smaczna , soczysta pierś z kurczaka nadziewana serem i szynką parmeńską . Palce lizać Moi chłopcy lubią takie dania , a do tego koniecznie frytki i surówka Proste i smaczne , zawsze się sprawdza , takie dania uważam za najlepsze Polecam szczególnie jeśli nie macie ochoty na wielkie wydziwianie w kuchni , lub macie stadko(...)Tadków Niejadków do nakarmienia Składniki na 2 osoby : 2 szt pojedynczych filetów z piersi kurczaka 2 plastry szynki parmeńskiej 2 nieco grubsze niż na kanapki , plastry sera o mocnym smaku np Radamer ,Mazdamer 2 ząbki czosnku – małe sól ,pieprz do smaku 1 -2 roztrzepane jajka – jak do schabowego 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżyprostu bajeczne w smaku, z dodatkiem awokado i świeżej kolendry, po prostu wymiata. Polecam bardzo gorąco. U nas danie dla 4 osób. Inspiracją był ten przepis Składniki: - 2 piersi z kurczaka (u mnie 500g) - 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 400g pomidorów z puszki ( u mnie domowa passata) - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 szklanki(...)pokrojoną w kostkę cebulę, gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso. Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę
Smaczne Zdrowezdrowa. To świetne urozmaicenie naszej diety. Lubię ją jeść z delikatnym dipem jogurtowym, ale bez niego też jest smaczna. SKŁADNIKI 1 kg buraków oliwa kilka gałązek tymianku 400 g piersi z kurczaka 10 liści buraków 300 g kaszy jęczmiennej 1,5 litra rosołu lub kostka rosołowa 200 g sera feta lub słonego sałatkowego pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo(...)rosołu (lub wody z kostką rosołową) i gotować 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarła do dna. Liście z buraka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w niewielką kostkę, po czym przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Do mięsa dodać pokrojone liście buraka i całość smażyć
Passions hobbies lifekaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same nogi lub piersi. Bardzo polecam! inspiracja: Kitchen sanctuary i A year of slow cooking składniki 1 kaczka do kaczki : 4 - 5 gwiazdek anyżku ok 3 cm imbiru główka czosnku(...)ruszcie. Użyłam rozkładanego wkładu na nóżkach, do gotowania na parze. Można zrobić ruszt z ziemniaków i drewnianych pałeczek, lub podłożyć pod kaczkę parę kulek z folii aluminiowej. Kaczkę układamy piersiami do góry, polewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Gotujemy w ustawieniu high 4 - 5 h, a w ustawieniu low 7 -8 . Czas zależy od wielkości i tłustości naszej
Stare GaryZapraszam na kotlety mielone z piersi indyka z dodatkiem startej marchewki oraz drobno pokrojonej dymki. W ten sposób przemycimy trochę warzyw do codziennej diety. Polecam Składniki: 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 2 średnie marchewki 2 małe dymki ze szczypiorkiem 1 jajko 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich olej
słodkie i nie tylko historie kulinarnedanie bardzo nam smakowało. Mięso ugotowane w ten sposób nie jest wysuszone, jest delikatne i soczyste. Podałam je z brązowym ryżem, sosem pieczarkowym i surówką 😊 Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g pieczarek 150 g sera pleśniowego Valbone 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka koperek Na sos pieczarkowy: 250 g pieczarek 2 cebule olej(...)sosu śmietanę 18%, zagotowujemy i sos gotowy. Dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś oczyszczamy, każdą dzielimy na pół, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja zawsze robię to przez folię spożywczą). Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką. Na każdej układamy podsmażone pieczarki, a na nich pasek sera pleśniowego
Walijskie Pichcenie