Składniki ( 1poracja): 200 g filetu z piersi kurczaka 1 cały brokuł 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżeczka olejku kokosowego 3 plastry serca żółtego, ja użyłam goudy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, przełóż do miski dopraw solą i pieprzem zagotuj w sporym garnku wodę
Oka w rosole czyli KaFka gotujepodzielić czymś smacznym. Od kiedy mam czas przygotować sobie normalny obiad czy kolację i jeszcze móc zaprosić kogoś bliskiego... jestem wniebowzięta! Składniki (na 2- 3 porcje): 1 duża pierś kurczaka 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 mały batat garść żurawiny suszonej 1 szklanka zaparzonej czarnej herbaty świeży tymianek szalotka czosnek oliwa i masło
Mango Papajacieszyć lekką egzotyką z łatwo dostępnych produktów. Mimo uproszczenia, nie brakuje mu aromatu, słodko-pikantnych smaków i bogactwa składników. Składniki (na 3-4 porcje): 500g filetów z udek kurczaka lub piersi duża czerwona papryka duża żółta papryka 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 średnia cukinia 2 cienkie marchewki około 12 suszonych moreli 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego(...)cynamonu łyżeczka mielonego kuminu 1/3 łyżeczki chili w proszku 3 łyżki oleju 250ml bulionu drobiowego natka pietruszki do posypania Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy 2 łyżki oleju oraz po połowie wskazanych w przepisie przypraw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania
Smaczna Stronaserowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Składniki : Farsz : pieczarki - 380 g filet z piersi kurczaka - 550 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki sól i pieprz przyprawa do kurczaka - 2 łyżki Placek serowy : ser gouda - 270 g jajka - 3 szt majonez
Kuchnia DanusiSKŁADNIKI: - makaron pełnoziarnisty - (50g) - filet z piersi kurczaka - (100g) - brokuł - (100g) - cebula czerwona - (30g) 1/2 szt. - czosnek (3g) - 1 ząbek - olej kokosowy/ masło klarowane - (3g) WYKONANIE: Ugotować makaron al'dente. Brokuła podzielić na części, ugotować. Kurczaka pokroić w kosteczkę i przyprawić wedle uznania (u mnie sól himalajska, pieprz czarny, imbir). Cebulę i czosnek pokroić, podsmażyć na oleju kokosowym lub maśle
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 2 porcje) - kasza gryczana – ½ woreczka (50 g) -filet z piersi kurczaka – (130 g) - oliwki czarne – 15 szt. (45 g) - ser bałkański 18% (30 g) Wykonanie: Kurczaka poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i pokrojone oliwki. Podduszać chwilę, na koniec dodać pokrojony w kosteczkę ser. Przyprawić wedle uznania. Mieszać aż ser się zetnie. 443 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - ryż basmati – (40 g) - filet z piersi kurczaka (140 g) - pietruszka (10 g) - pomidorki koktajlowe – 3 szt. (50 g) -przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, sól himalajska. Wykonanie: Mięso pokroić w drobną kosteczkę, przyprawić i poddusić na patelni pod przykryciem, do gotowego mięsa dodać ryż sypki. Zalać wodą (1/2 szklanki) Całość wymieszać. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. W razie potrzeby
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 3 porcje) - kasza gryczana – 2 woreczki (200 g) -filet z piersi kurczaka – (400 g) - oliwki zielone – (60 g) - papryka czerwona (135 g) Wykonanie: Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania, wyłożyć do głębokiej patelni. Do kurczaka dodać sypką kaszę gryczaną. Zalać 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem ok 13 min, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 4 porcje) - kasza gryczana – 1 woreczek (100 g) - płatki gryczane (50 g) - jaja – 2 szt. - filet z piersi kurczaka (120 g) - pieczarki (100 g) - cebula czerwona (50 g) - ser żółty - (100 g) - masło klarowane (5 g) - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować. Farsz: Cebulę, pieczarki i mięso drobno pokroić. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: - makaron pełnoziarnisty – (60 g) - filet z piersi kurczaka (130 g) - serek wiejski (50 g) (śmietanka odlana) - szpinak mrożony (50 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Z serka wiejskiego odlać śmietanką. Mięso pokroić w kosteczkę, poddusić w głębokiej patelni razem ze szpinakiem(bez dodatku olejo). Do mięsa i szpinaku dodać ugotowany makaron, wymieszać. Przyprawić wedle uznania (sól himalajska, pieprz cytrynowy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSkładniki: (na 8 porcji) - filet z piersi kurczaka (400 g) - papryka czerwona (125 g) - szpinak, liście (100 g) - ser mozzarella lekki- (125 g) - mąka pszenna razowa (5 g) - otręby żytnie- (50 g) - jaja – 2 szt. - woda – 100 ml Wykonanie: Mięso pokroić w kosteczkę, przyprawić, poddusić na patelni teflonowej. Szpinak oczyścić, poddusić. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Ser mozzarella zetrzeć
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspodwyższony poziom cukru we krwi, polecany dla osób zmagających się z cukrzycą. A o to mója jedna z wielu propozycjii przyrządzenia: Składniki: - makaron pełnoziarnisty – (50 g) - filet z piersi kurczaka (100 g) - pieczarki (75 g) - papryka czerwona (50 g) - ser feta (25 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pieczarki pokroić w plasterki a paprykę w kosteczkę. Mięso pokroić w kosteczkę
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasmoże bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol lub lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu
Smaki Na TalerzuSkładniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka / 500 g chicken breast mix sałat / mix lettuces sos winegret / vinaigrette przyprawa do kurczaka / seasoning for chicken sól / salt 8 sztuk truskawek / 8 pieces of strawberries 2 kromki chleba tostowego / 2 slices of toast 100 g sera pleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość
Projekty ze smakiemMust have sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na klasycznym grillu lub patelni grillowej. Czas przygotowania nie uwzględnia marynowania
Milion Smaków