smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska.Przepis znalazłam tutajskładniki500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu2 lub 3 średnie ziemniaki1 por (biała część)1 średnia cebula4 ząbki czosnku2 jajka3 łyżki bułki tartejnatka(...)pietruszkiOlej do smażenia sólprzygotowanieJeżeli używamy świeżego mięsa, zacząć od gotowania piersi kurczaka i obranych ziemniaków w wodzie doprawionej solą i odrobiną oliwy z oliwek. Kiedy i ziemniaki i kurczak są miękkie, odcedzić je i odparować. Jeżeli używamy mięsa z rosołu, ugotować same ziemniaki. Ugotowane mięso posiekać na małe kawałki ( można w blenderze), a ziemniaki rozgnieść widelcem. Umieścić wszystko w misce.Z
Stare Garyrobię ich często, bo są bardzo pracochłonne. Postanowiłam je jednak odchudzić trochę z kalorii i dziś zrobiłam z mięsem drobiowym. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach) 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka lubczyku suszonego pęczek koperku drobno posiekanego 2 łyżeczki
Kuchnia Beatyużyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichciangielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu (200 g) Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać(...)rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś. Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać paprykę i dusić jeszcze nie więcej niż 5 minut. W międzyczasie można gotować ryż, w lekko osolonej wodzie, 15 minut
Kuchcik gotujeszklanki ryżu 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(...)Piersi kurczaka marynujemy w zalewie minimum 2 -3 godziny . Po 2 godzinach,lub po kilku, wyciągamy i układamy na kratce do osuszenia. Patelnie z grubym dnem wyścielamy , podwójną warstwą folii aluminiowej.Rozgrzewamy patelnie 5-6 minut. Na rozgrzana folię sypiemy 0,5 szklanki ryżu . Dla aromatu dodajemy, łyżeczkę czarnej herbaty, skórke z pomarańczy , ł yżeczkę cukru
w mojej kuchnikokosowego 400ml 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonej pasty curry pół cukinii lub zielonej papryki 6 pieczarek świeża kolendra Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cukinię (umytą wraz ze skórką) w półtalarki, Pieczarki kroimy na połówki. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, gdy się podgrzeje dodajemy pastę curry, kurczaka i gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki(...)Dodajemy cukinię, pieczarki i gotujemy jeszcze 5 minut. Danie podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym, posypane świeżą kolendrą. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniBardzo aromatyczny kurczak z moimi ulubionymi warzywami - cukinią, papryką i bakłażanem. Pachnący czosnkiem i rozmarynem, pyszny z ryżem na sypko lub kaszą, ale jak brakuje czasu (jak mi ostatnio) polecam z chrupiącą bułką. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka mały bakłażan średnia cukinia spora czerwona papryka średniej wielkości cebula 2 gałązki romarynu główka czosnku sól pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie : Warzywa
Kulinarne Inspiracjespotkaniem z innymi, nie ślęcząc zbyt długo w kuchni. Składniki (na dwie porcje): 200 g kaszy bulgur (możecie użyć innej kaszy lub ryżu; nie polecam ziemniaków) łyżka masła wrzątek kilka zielonych szparagów (dwa grube wystarczą) pojedyncza pierś kurczaka 4 garści szpinaku odrobina wody (ok. 50 ml) olej do smażenia pieprz sól ewentualnie: natka kolendry Kaszę przepłukać w kilku wodach. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieuwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję(...)różne słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania warzywek. Dobierzcie zatem czas duszenia
Mieszam w Garnkuzmodyfikowałam. Wszystkie podane proporcje są orientacyjne, każdy sam niech ją zestawi według swojego gustu.Składniki:upieczone i przestudzone mięso z kurczaka, najlepiej nadają się do tego celu dwie piersi, powinny być przyprawione według Waszego smakupuszka czerwonej fasoliugotowany i przestudzony ryż (mniej więcej około 1 szklanka suchego)ok.400 ml. kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtukeczup (kilka łyżek)majonez (2-3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennacebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko
GRUBY WAŁEKRisotto z kurczakiem o smaku borowikowym . Ostatnio kupiłam ryż z sosem i borowikami EXQOTTO Risotto Steinpitz w Kauflandzie Powiem Wam że jest bardzo pyszne i polecam wypróbować . Do risotta użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : 300 g Risotto Steinpitz EXQUSIT 1 podwójna pierś z kurczaka kawałek pora pokrojonego w półplasterki 2 marchewki obrane(...)dobrego bulionu z kurczaka 4 łyżki oliwy Wykonanie : Pierś z kurczaka , umyj , osusz ręczniczkiem papierowym i pokrój w kostkę.W dużym rondlu rozgrzej oliwę , przełóż mięso , startą marchewkę , pokrojony por i przyprawy , wymieszaj i duś na małym ogniu około 15 minut . Następnie wsyp ryż i wlej połowę bulionu , duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając
Sama słodycz i szczypta chiliMożecie polecić mi jakieś fajne pudełeczka na lunch do pracy? Bo moje jest toporne ;) Składniki: 50 g ryżu 1/2 filetów z kurczaka 1 łyżka oleju zioła prowansalskie 1 łyżka oliwy garść pokrojonych kolorowych papryk (u mnie mrożone) sól, pieprz curry chili Wykonanie: Pierś z kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, polać oliwą, posypać ziołami prowansalskimi i chili. Odstawić na kilka
Pasja Smakususzonych pomidorów 1 duża czerwona cebula makaron orzo 2 szklanki makaronu orzo (w kształcie ryżu) 15-20 pomidorków koktajlowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki tartego parmezanu /grana padano świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski
DefinicjaSmakupełnej miękkości, tak by zmiękł już w naszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy
Kulinarne zapędy Kokosa