pierś z kurczaka z papryką - 5150 przepisów (strona:280/344)

Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 280

wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami(...)Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź po kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Kurczak tikka masala 261

Coś ostatnio mocno kuszą mnie kuchnie świata, a kuchnia indyjska szczególnie. Bardzo mi odpowiada kompozycja przypraw w tej kuchni. Podobnym do przepisu na kurczak tikka masala

dom-agi.pl
Menu na tydzień – leftovers 187

niedzielę upiekliśmy kurczaka i zjedliśmy pyszny obiad. Zostało sporo pieczystego (zjedzenie całego kurczaka we dwoje na raz to jednak byłby hardcore), które trafiło do pitty z sałatką tri colores zaplanowanej na środowy lunch. Chcieliśmy przygotować jak najwięcej dań i półproduktów w niedzielę, żeby nie martwić się za bardzo gotowaniem w tygodniu. Dlatego za jednym zamachem, razem z kurczakiem, upiekliśmy warzywa(...)sałatą Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu. Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia, nietuzinkowy sposób na upieczenie

Niedzielny kucharz
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 98

Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty, w dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z marynatą z kurczaka(...)Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka

Martyna Cooks
Sałatka z kurczakiem na ciepło z chrzanowym dressingiem 131

kurczakiem z dressingiem chrzanowym: ok. 300 g piersi z kurczaka 1 długi ogórek zielony ok. 8-10 pomidorków cherry 2-3 łyżki jogurtu naturalnego  1 łyżka majonezu (opcjonalnie) 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżeczka przyprawy włoskiej lub innej przyprawy ziołowej 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz  Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i pozbywamy się wszelkich chrząstek(...)wsypujemy sól, pieprz i przyprawę. Mieszamy dokładnie. Na patelnię wlewamy olej kokosowy i podsmażamy na niej kurczaka do uzyskania odpowiedniego koloru. Podczas, gdy na patelni podsmażamy kurczaka, ogórka obieramy i kroimy w kostkę, pomidorki przekrawamy na ćwiartki. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy usmażonego kurczaka. W szklance mieszamy jogurt, majonez (opcjonalnie) oraz chrzan, dodajemy sól i pieprz. Przelewamy dressing na sałatkę

Cooking Monster
PIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN 126

Kurczaka umyj, osusz. Posól, popieprz i odstaw na bok. W międzyczasie zrób marynatę – wszystkie składiniki umieść w słoiku, zakręć go i energicznie wstrząsając wymieszaj. Zamarynuj kurczaka w osobnej misce, im dłużej będzie leżał w marynacie tym lepiej. Warzywa umyj, pokrój wszystkie na dość spore kawałki. Wyjmij kurczaka z marynaty, w dużej misce wymieszaj pokrojone warzywa z marynatą z kurczaka(...)Kurczaka natomiast wypełnij świeżymi ziołami i połową cytryny pokrojoną w ćwiartki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka

Martyna Cooks
Wielkanocna terrina z jajkiem na twardo 269

wciąż tak samo i nie zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza(...)płynnej śmietanki 12 lub 18% 2 łyżki (16 g) żelatyny 100 g zielonego groszku (z puszki lub mrożony) 100 g kukurydzy (z puszki lub mrożona) 100 g świeżej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 jajka ugotowane na twardo przyprawy: sól, pieprz (by podkręcić smak, polecam dodanie sporej szczypty płatków chili) sałata, ogórek, rzodkiewka do dekoracji (lub inne świeże warzywa) Terrinę

Ratunku obiad
Garden party 181

końcu zrobiłam zamówienie na ebayu. W zasadzie zapłaciłam mniej niż planowałam więc polecam takie zakupy. Jedną z sałatek podałam w słoiczkach weck ozdobionych różowym sznureczkiem. Przepis na sałatkę z papryką i avocado znajdziecie tu —>KLIK Zrobiłam też surówkę z czerwonej kapusty. Nie załapała się na zdjęcie ale zapraszam po przepis :) —>KLIK Rollsy z tortilli zrobiłam(...)KLIK ozdobiłam je kolorową, ozdobną taśmą klejącą. Moim zdaniem efekt jest mega uroczy :)  Na grillu było dla każdego coś dobrego :) Kiełbaska wiejska, łosoś i sola oraz piersi z kurczaka które przyprawiłam tak jak w przepisie który znajdziecie tu —>KLIK W torbach termicznych z wkładami chłodzącymi zabrałam kostki lodu ponieważ nie wyobrażam sobie ciepłych napojów w upalny dzień

Mienta blog
Piersi w sosie curry 185

kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.Do zrobienia sosu szykujemy:- 20 g przyprawy curry żółtej- małą cebulkę i niewielki kawałek pora- liść laurowy- sól, pieprz, kolendra sucha- mały banan, mały ząbek czosnku- szklanka śmietany słodkiej 12%- szklanka wody lub wywaru - olej do smażeniaPrzepis dla 2-3 osób.Jedną pierś podwójną(...)dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy.Mięso wyjmujemy z wody, osuszamy papierowym ręcznikiem.Lekko solimy, posypujemy szczyptą papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu.Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie.Możesz użyć dowolnych przypraw.Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu.Rozgrzewamy na patelni ponownie dwiełyżki oleju

Pasje Jolki
CZY ZDROWE ODŻYWIANIE JEST DROGIE? MOJE WYDATKI Z CAŁEGO MIESIĄCA 115

jest mięso. Odpowiednio przyrządzone i w optymalnych ilościach nie będzie wykazywało niekorzystnego wpływu na nasze zdrowie, ale należy mieć na uwadze że będzie zawyżać koszty odżywiania. Kilogram mięsa z piersi kurczaka kosztuje ok. 20 zł,  natomiast kilogram soczewicy ok. 7 zł. Jeśli jesteśmy mięsożerni, warto sobie to równoważyć i od czasu do czasu sięgać po alternatywne źródła białka(...)konkretny cel (np. uzupełnienie niedoborów danej witaminy). Niektóre składniki można wymieniać jeśli akurat trafimy na promocje, np. maliny z truskawkami, jagodami, borówkami, wiśniami; cukinia z bakłażanem; pomidory z papryką; rukola ze szpinakiem, jarmużem lub roszponką.  Zdrowe odżywianie rożni się nieco zimą i latem. Latem mamy całą paletę świeżych, sezonowych owoców i warzyw, natomiast zimą musimy korzystać z kiszonek, mrożonek

Powiedz dietom nie
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 108

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki

Martyna Cooks
Sałatka superfood z indykiem i "Noce w Rodanthe" 144

wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić na ok. 20 minut. Komosę przetrzeć(...)nadmiar odparuje, po czym zdjąć rondel z palnika. Do komosy dodać sorgo i czarnuszkę, wymieszać i przykryć garnek pokrywką na ok. 10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Indyka i paprykę pokroić w kostkę i dodać do sorgo i komosy. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do sałatki. Całość wymieszać. Dodać majonez. Wymieszać. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Sól jest tu zbyteczna

Weekendy w domu i ogrodzie
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 132

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki

Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 128

chińskich” knajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu(...)everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki

Martyna Cooks
Makaron z pesto i szparagami 107

których można wykorzystać sezonowe warzywa. Kilka produktów i bez dużego wysiłku mamy zdrowy i smaczny posiłek. Jeśli zależy nam na bardziej kalorycznym daniu, można podać je z podsmażoną piersią kurczaka. Składniki: (na 3 porcje) 300 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów listki z małego krzaczka bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki dobrej oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny(...)mniejsze kawałki. Jak zrobić pesto z bazylii? Blenderem rozdrobnić listki bazylii z czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić odrobiną soli i pieprzem. Zobacz również: szparagi z jajkiem w papryce

Kuchcik gotuje