Wielkanoc obowiązkowo robię z jajkiem w środku.Ten jest z przewagą mięsa indyczego gotowanego,dlatego też jest bardzo delikatny i lekkostrawny. 800 g filetu z piersi indyczej 2 duże udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera bułka namoczona w mleku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka surowe 8 jajek
Kolorowa kuchnia ElkiOstatnia sobota Karnawału to idealny czas na jego upieczenie. Pasztet drobiowy z pistacjami i morelami Proporcje na 3 foremki o długości 23 cm Składniki: 700 g piersi 700 g filetów z udka kurczaka 500 g wątróbki 1/2 szklanki bulionu 2 duże jajka 2-3 łyżki rozpuszczonego masła sól pieprz 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 garści pistacji
Kulinarne przygody GatityTo jest druga wersja tych klopsów. Mam już wystawione gotowane w sosie, teraz są smażone. Pyszne klopsiki. Można te klopsy upiec w piekarniku wtedy będzie wersja
Kuchnia Pokoleńobłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej
Mr. TasteByłam w odwiedzinach u dzieci, przygotowali pyszny obiadek. Bardzo mi smakowało, to było naprawdę pyszne. Można zrobić bardziej lub mniej pikantne. To jest duża porcja Na
Kuchnia Pokoleńindyka kroimy w średniej wielkości kawałki. W tym przepisie użyłem dostępnego w moim sklepie tzw. gulaszowego z indyka. Można jednak wykorzystać zarówno filet z udźca czy piersi indyka, a nawet filet z kurczaka. Sos sojowy, olej, kilka kropli octu, sporą szczyptę cukru mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia składników. Tak powstałą marynatą zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na około
Jacob TastesPrzepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny
Atlas Smakówwody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć i drobno
Sama słodycz i szczypta chiliprosty, ale potrawa wychodzi wyśmienita. W Armenii Hochop podają z gotowanymi ziemniakami, a sos zajadają z pieczywem. Uwielbiam ten smak. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 1kg kurczaka ( u mnie udka, pałki i filety z piersi) – 6 dużych cebul – 1 duży granat – sól i pieprz, ziarenka kolendry wg smaku – 100ml białego wina wytrawnego Cebule pokroić w cienkie pióra
Smaki Arminegroszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka marchewka. Prawdziwe comfort food w najlepszym wydaniu. Składniki: 1 kg kurczaka – najlepiej ćwiartki (nóżki z udami, ewentualnie piersi, ale trzeba uważać, żeby ich nie przesuszyć) 1 pęczek włoszczyzny 200-300 g ryżu ugotowanego „na klejąco” 2 łyżki masła 1,5-2 łyżki mąki
Pociąg Do Kuchniprzejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi. Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa, nacierało mięso
Karo in the Kitchenmarynowania , niestety musicie mieć świadomość , że nie koniecznie wyjdzie jak ,powinno Proste i smakowite w sam raz na obiad Składniki na 3 osoby : 3 ćwiartki z kurczaka ( lub innych , dowolnych części , byle nie piersi,są zbyt chude do tego przepisu ) marynata : 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka, mielonego chilli ( można mniej lub zmienić na ostrą paprykę ,my lubimy ogniście
Ogrodnik w podróżysklepie bee.pl . Oprócz tłuszczów jest też bardzo duży wybór zdrowej żywności, kosmetyków i suplementów diety. Składniki: 600-700 g piersi z indyka 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona(...)pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w pasterki. Papryki pokroić w większą kostkę. Cukinię i pieczarki w półplasterki
Ala piecze i gotujeSkładniki: 200g makaronu risoni 20g masła 200g młodziutkich liści szpinaku 1 cebula, drobno posiekana 6 suszonych fig (90g), pokrojonych w ćwiartki 250ml porto 250ml bulionu z kurczaka 20g masła, dodatkowo 4 filety z piersi kaczki 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 liście laurowe Przygotowanie: W dużym garnku z wrzątkiem gotujemy kluseczki. Po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy je do miski
Smakowity Blog KulinarnyUżyłam gotowych tortilli tacos, ale można użyć zwykłe tortille i podpiec wieszając je na raszkach w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie złożyć je na pół i nałożyć
Kuchnia PokoleńPieczone udka z kurczaka Dziś zapraszam na prosty i szybki obiad z kurczakiem, czyli pieczone udka z kurczaka . Przepis wymaga minimum pracy i składników - to idealny posiłek na te dni, kiedy nie mamy czasu gotować. Aby udka z kurczaka z piekarnika były soczyste i pyszne, wystarczy wysmarować je masłem i obsypać przyprawami. U mnie to przede wszystkim suszone zioła(...)naprawdę możecie wykorzystać większość swoich ulubionych przypraw lub ich mieszanki. Pałki z kurczaka upieką się w 45-50 minut. W przeciwieństwie do piersi dość trudno je przesuszyć, dlatego to świetny wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem :) Pieczone udka z kurczaka wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. Możecie wrzucić je na blaszkę z kurczakiem lub piec
Lekcje w kuchnipisane, szczególnie ci w Was, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój(...)blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy
Weekendy w domu i ogrodzieświeżo mielona do smaku, 400 g brukselki, 3 łyżki oleju rzepakowego, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Kurczak: Pieprz, kurkumę, curry i 1/4 łyżeczki soli mieszamy. Piersi, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na paski. Piersi obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej
Moniki Smakołyki