piersi z kurczaka (około 120 g) 1 łyżeczka oliwy (5 g) 1 duża garść makaronu pełnoziarnistego (50 g) 1/4 główki brokułu (100 g) dowolne przyprawy (u mnie: sól, pieprz, chili, słodka papryka, zioła prowansalskie) Kurczaka kroimy na małe kawałki, mieszamy z oliwą i przyprawami. Zagotowujemy wodę w garnku, lekko solimy, wrzucamy makaron, na górę kładziemy sitko z pokrojonym
Vroblewska-fitlifeSKŁADNIKI jedna nieduża pierś z kurczaka pół papryki czerwonej ogórek konserwowy 1/3 puszki kukurydzy liść czerwonej odmiany sałaty Czytaj więcej
Przepisy KulinarneLubię pierś z kurczaka dlatego, że ma tylko jedną wadę - jest sucha, ale z tym można sobie poradzić. Poza tym posiada same zalety: jest lekkostrawna, niskokaloryczna, można ją przyrządzic na mnóstwo sposobów, no i oczywiście często kupić po przystępnej cenie. Moja potrawka, to bardzo duża porcja smacznego, lekkiego jedzonka :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytykaszy manny 2 łyżki czosnek granulowany 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sól i pieprz przyprawy do kurczaka 1 opak PRZYGOTOWANIE Krok 1 Skórę z kurczaka nacinamy wzdłuż, zaczynając od piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok(...)FARSZ Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze, tak by wkoło i na środku skóry znajdowały się cienkie płaty piersi. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry
Kuchnia DanusiSkładniki: - 1 ugotowana pierś z kurczaka - 1/2 świeżego ananasa (ewent. z puszki) - majonez i jogurt naturalny - czerwona papryka - kukurydza (1 puszka) - 4 jajka ugotowane na twardo - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki kroimy w kostkę, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny przed podaniem. Smacznego!Więcej przepisów na sałatki znajdziesz TUTAJZAPRASZAM
SMYKWKUCHNICiekawa i szybka w wykonaniu propozycja na codzienny obiad. Mięso pozostaje soczyste i kruche a dzięki przyprawę całe danie nabiera intensywnego aromatu Składniki - 4 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka - 2 ogórki konserwowe - mąką pszenna - 10 dag żółtego sera - sól, pieprz - pieprz ziołowy, słodka mielona papryka - kurkuma - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)zewnątrz przyprawami według uznania. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Paprykę, ser i ogórki połączyć, powstałą masą nadziać piersi i śpiąc wykałaczką. Filet oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem 15 minut w temperaturze
Świat Smakukurczaka z grilla w marynacie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :) Do jego przygotowania oprócz podwójnego filetu z kurczaka (podwójnego), potrzebujemy marynaty, którą go doprawimy. Marynata (składniki dla podwójnej piersi z kurczaka): 5 łyżek oliwy z oliwek 2 - 3 ząbki czosnku koperek 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz, vegeta opcjonalnie: skórka otarta z połowy cytryny Wykonanie: Pierś okrajamy z tłuszczu i błonek
Taste Of My Daysałacie. Całość polana ulubionym domowym sosem czosnkowym. Aby sałatka była nieco mniej kaloryczna możemy też użyć kurczaka gotowanego a sos zrobić na bazie samego jogurtu. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól,pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia 4-5 gaści porawanej sałaty 250 g pomidorków cherry domowy sos czosnkowy Sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki(...)przegryzły. Każdą pierś pokroić w paski lub rozkroić wzdłuż na dwa płaty mięsa. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Potem kawałki mięsa panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku i odstawić do przestudzenia. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie mieszanka masłowej i strzępiastej z dodatkiem kilku listków rukoli. Usmażonego kurczaka pokroić w średnią
Monia miesza i gotujepotrawy użyłam mięsa z udek kurczaka, które są dostępne w Biedronce. Od dawna chciałam spróbować, gdyż słyszałam, że to mięso jest znacznie delikatniejsze i smaczniejsze w porównaniu do piersi z kurczaka. Nie wiedziałam, że różnica jest aż tak kolosalna! Mięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda
Cooking MonsterSkładniki: 200 g makaronu ( u mnie mini kolanka ) 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka, chilli w proszku 1 ogórek szklarniowy 4 ogórki konserwowe 1,5 stronka papryki (czerwone lub 1 czerwona i pół żółtej) 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypioru sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować w dużej ilości wody. Odcedzić, przelać(...)zimną wodą i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić chilli i przyprawą do kurczaka. Usmażyć i odstawić do wystygnięcia. 3. Kukurydzę odcedzić. Przełożyć do dużej miski. 4. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w sporą kostkę. 5. Ogórki konserwowe pokroić w półplasterki, a szklarniowego pokroić na mniejsze części. 6. Szczypior pokroić i dodać do warzyw
A Ty Smakuj Mniewracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny sposób się rozgrzać. Polecam! SKŁADNIKI NA ZUPĘ CURRY Z KURCZAKIEM: - curry indyjskie - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green(...)chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy je z garczka i odkąłdamy na talerzyk. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Nie może się zrobić brązowa, ma się tylko zeszklić, trwa to okoló
SMYKWKUCHNIznajdziecie również inne imprezowe przepisy, miedzy inny także sałatki. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania : 45 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 300 g ciemnych winogron 1 puszka kukurydzy 3 łodyżki selera naciowego sok z cytryny 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu typu greckiego sól morska pieprz olej do smażenia(...)Wykonanie: Pierś płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, solimy i pieprzymy. Smażymy z obydwu stron na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Odstawiamy do przestygnięcia. Winogrona kroimy na pół, kukurydzę odcedzamy, selera kroimy w plasterki, kurczaka w kostkę. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitytęsknicie za takimi potrawami, to polecam Wam ten przepis. Zapewniam, że nie pożałujecie. Ba! Niejednokrotnie jeszcze wrócicie do tego przepisu ;-) Smacznego! Na 5 dużych tortilli. SKŁADNIKI 500 g piersi z kurczaka olej rzepakowy opakowanie przyprawy Vegeta Natur do gyrosa 2 sałaty rzymskie mini lub 1 duża masłowa 2 duże pomidory 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 5 dużych placków tortilli
Passions hobbies lifedaniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy
Kulinarne przygody Gatitydaniu pojawiają się inne warzywa: marchewka, cebula i fasolka szparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy
Kulinarne przygody Gatity