pierś kurczaka - 14133 przepisów (strona:49/943)

Kotlety siekane z piersią kurczaka, brokułami i żółtym serem 259

Czasem zrobiłoby się na obiad coś nowego, ale nie ma się pomysłu. Często na stole goszczą te same dania: schabowy, mielone, spaghetti, rosół itp.... Może zrobicie siekane kotlety z piersi kurczaka? Proste, szybkie do zrobienia, a zawsze jakaś nowa forma obiadu :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 200 g brokuła, 2 garście startego żółtego sera, kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło(...)łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie:  Brokuł gotujemy ok. 10 minut. Następnie kroimy go w małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką  na patelnię, nadając

Aga w kuchni
Grillowane zraziki z kurczaka 193

Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki: 1 pierś kurczaka oliwa do smarowania sól i pieprz odrobina czerwonej słodkiej papryki w proszku 0,5 cukinii 0,5 małej czerwonej papryki garść rukoli serek typu Philadelphia do smarowania(...)małej czerwonej cebuli wykałaczki do spięcia dodatkowo grillowany ser halloumi Przygotowanie:  Pierś kurczaka przekrój na 4 cienkie kotlety, następnie je lekko rozbij. Posmaruj oliwą i oprósz delikatnie solą, pieprzem i papryką słodką.  Cukinię pokrój w długie i cienkie plastry, następnie je grilluj z obu stron po 1-2 minuty. Na doprawioną pierś kurczaka ułóż po 2 plastry cukinii

Niezły Młynek
Pierś kurczaka z papryką, czerwoną cebulką i makaronem 166

Kiedy mamy mało czasu a głód jest silniejszy wybieramy szybkie opcje posiłków. Zazwyczaj jest to nie zdrowe jedzenie, które dostarcza pustych kalorii. Moją propozycją jest pierś kurczaka z papryką, czerwoną cebulką i makaronem. Danie, które przygotowuję się w mniej niż 20 minut. Składniki: 200g piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 50g suchego makaronu przyprawy: przyprawa do gyrosa, czosnek(...)postępujemy z czerwoną cebulą. Między czasie do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy pierś kurczaka i paprykę. Ugotowany i odsadzony makaron wrzucamy na patelnię. Pod koniec smażenia doprawiamy danie. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Kotleciki z piersi z kurczaka 129

Cześć Dziś będzie zaległy, nawet bardzo zaległy, przepis na kotleciki z piersi kurczaka. W mojej rodzinie różnie się na nie mówi, najczęściej, że są to tzw. podwójne kotleciki. Nazwa ta wzięła się z proporcji składników - podwójnych składników. W sieci i czasopismach kulinarnych spotkałam się natomiast z nazwą kotleciki szarpane. Przepis ten "przywędrował" do mnie przez łańcuszek osób. Ja wiem przynajmniej(...)recepturę dostałam od jednej z kuzynek. Ona natomiast przepis tę zaczerpnęła z wiedzy i doświadczenia jednej z weselnych kucharek, tzn. pań gotujących na wiejskich weselach. Kotleciki z piersi kurczaka Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, patelnię, łopatki do przewracania, papierowe ręczniki, płaski talerz. Przygotuj składniki: piersi z kurczaka lub podwójny filet, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

blog.moje-pasje.info
Proste obiady na 7 dni #9 - Plan z mięsem dla 2 osób - Obierz PDF z listą zakupów! 127

Składniki / na 2 osoby: 400 g ziemniaków 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka mielonej papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 1 pomidor garść świeżych listków bazylii 100 ml passaty lub przecieru pomidorowego (tej, która została) 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na półksiężyce. Wrzuć do brytfanki, polej(...)pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i łyżeczką suszonego oregano. Wymieszaj dłońmi, rozłóż ziemniaki równomiernie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 20 min i zajmij się kurczakiem. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek. Każdą z piersi ponacinaj ostrym nożem w 3 miejscach. Dopraw solą i pieprzem. Kulkę mozzarelli oraz pomidora pokrój na plasterki, następnie powtykaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej 264

Dawno już nie robiłam takiego obiadu. Pyszna pierś kurczaka w szynce parmeńskiej, faszerowana suszonymi pomidorami i serem camembert z pieprzem oraz zieloną papryczką pepperoni. Do tego młode ziemniaki i sałatka z pomidorkami cherry, rzodkiewką i czarnymi oliwkami. W sam raz na letni obiad   Do przygotowania tego dania użyłam filetów z piersi kurczaków Zagrodowych – więcej o marce Kurczak Zagrodowy(...)możecie poczytać na ich stronie internetowej. Ja ze swojej strony Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Filet kurczaka w sosie dyniowym 105

niesamowicie smaczne. Zachęcam do przygotowania   Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka w sosie dyniowym   SKŁADNIKI: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pojedynczy duży filet z piersi kurczaka lub dwa małe 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 marchew 200 g dyni piżmowej sól czarny pieprz mielony 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka curry 500 ml bulionu(...)marchew obrać, pozbawić dynię pestek. Warzywa opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Filet z piersi kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Rozbite mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie oprószyć mąką pszenną. Na patelni

WSZYSTKO SMACZNE
Pierś kurczaka w czosnku 286

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis. Kurczak jest soczysty i smaczniejszy niż z patelni, a przede wszystkim panierka nie jest nasiąknięta tłuszczem jak to się dzieje podczas smażenia. Gorąco polecam! Składniki: 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku 60ml (1/4 szkl.) oliwy(...)oliwek 25g (1/4 szkl.) bułki tartej 20g startego parmezanu 4 połówki piersi kurczaka Czosnek podgrzać w oliwie, aby powstała aromatyczna mieszanka czosnkowa. Tartą bułkę wymieszać z parmezanem. Piersi kurczaka obtaczać najpierw w mieszance czosnkowej, a następnie w bułce tartej z serem. Ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec 30-35 minut w temperaturze 220 stopni. Przepis znalazłam  tutaj

kuchnia doski
Sałatka "Gyros" 216

Sałatka "Gyros" Jedna z najbardziej popularnych sałatek warstwowych... Potrzebne będą: podwójna pierś kurczaka 7-8 ogórków konserwowych 2 czerwone cebule puszka kukurydzy kapusta pekińska majonez  ketchup przyprawa kebab-gyros Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Porządnie przyprawiamy przyprawą kebab-gyros, przesmażamy na oleju na złoty kolor. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, szatkujemy pekinkę. Układamy kolejno w równej, przezroczystej(...)misce: usmażona pierś kurczaka ketchup ogórki cebula kukurydza majonez ketchup pekinka

Pelusiowa Kuchnia
Grillowane tortille z serem korycińskim, kurczakiem i pieczarkami 185

filet z piersi z kurczaka, pieczarki, i papryka. Tortille podałam z kwaszonymi ogóreczkami. Było naprawdę pysznie. Spróbujcie i Wy. Składniki: 2 tortille pszenne 5 większych pieczarek filet wędzony z piersi kurczaka (około 100 g) 1/4 żółtej papryki kawałek sera korycińskiego (około 120 g) – u mnie naturalny Ser Koryciński Swojski Bielec sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do podsmażenia(...)farszu (polecam Woj-len ) Przygotowanie: Ser koryciński rozdrabniamy w dłoniach do miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki, wędzony filet z piersi kurczaka w paseczki lub kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Całość podsmażamy na patelni na oleju doprawiając wszystko solą (u mnie himalajska – nieduża ilość ze względu na słoność sera) oraz pieprzem. Następnie dodajemy nasz ser koryciński. Smażymy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Szaszłyki z pomidorkami cherry i kurczakiem w marynacie z olejem rzepakowym 222

Szaszłyki mają opinię dość pracochłonnej potrawy na grilla. Nic bardziej mylnego! Prezentowane szaszłyki, gdyby ominąć czas marynowania, są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka składników do marynaty, pierś kurczaka i opakowanie pomidorków cherry. Do marynaty jest dodany także pewien składnik, a mianowicie olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego bardzo często wykorzystuję go w swojej kuchni(...)przypadku do marynaty. Przed nami długie, letnie wieczory... Czas grillowania ruszy pełną parą! :) Składniki: opakowanie pomidorków cherry 1 pierś kurczaka 1 mały jogurt grecki garść listków bazylii garść listków oregano 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu winnego sól, pieprz chili papryka słodka Wykonanie: Pierś kurczaka oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Do mięsa dodać

Pasja Smaku
Wtorek: Idealnie upieczony filet z kurczaka w 3 krokach 131

soczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokij temperturze. Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Idealnie upieczony filet jest przypieczony z zewnątrz i soczysty, miękki w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To naprawdę(...)łatwe. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach. Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka dobrze jest polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia

Niedzielny kucharz
Tikka masala – eksplozja smaków 229

patelni . Curry przyprawiłam trochę inaczej niż zwykle. Dodałam cynamon i kardamon. Zazwyczaj przyrządzam tikka masala z odfiletowanych udek z kurczaka. Mięso z udek jest soczyste w porównaniu do piersi z kurczaka. Od pewnego czasu marynuję piersi z kurczaka w jogurcie z przyprawami, smażę, a następnie wrzucam na koniec do sosu. W ten sposób pierś z kurczaka jest równie soczysta(...)udka, a przy tym bardzo aromatyczna. Przepis na tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala

codojedzenia
Fasolkowo - kuskusowa sałatka 208

innego jak przerabiać i jeść. Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do wielu dań oraz sałatek. U mnie tym razem fasolka w połączeniu z delikatnym kuskusem i grillowaną piersią kurczaka. Pycha!!! Składniki: 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy 0,5 kg fasolki szparagowej 2 piersi kurczaka pęczek szczypiorku drobno pokrojonego 200 g kuskusu 1 łyżka musztardy rosyjskiej 4-5 łyżek oliwy(...)ząbki czosnku Wykonanie: Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić i dodać do papryki. Fasolkę przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby była jeszcze chrupka. Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni grillowej lub na grillu. Po przestudzeniu pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Pysznie & Pięknie
Leczo 120

Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:      Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)paseczki, a pieczarki w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce, piersi kurczaka w większą kostkę, a  parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz

Aga w kuchni