otrzymujemy pozbawiony substancji stałych, najzdrowszy tłuszcz, który nie jełczeje i może być używany do wszelkich celów kulinarnych. * SKŁADNIKI / 2 porcje 2 kotlety z udźca cielęcego lub opcjonalnie 2 piersi kurczaka sól, pieprz 3 łyżki mąki 1 jajko + 1 łyżka mleka 2/3 szklanki bułki tartej około 4 łyżki masła klarowanego 2 cienkie plasterki masła cząstki cytryny do wyciśnięcia * więcej(...)klarowanym maśle możecie przeczytać TUTAJ WYKONANIE Cielęcinę lub piersi kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Z obu stron doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i ostrożnie rozbijamy na grubość 3 mm. W głębokim talerzu widelcem roztrzepujemy jajko z mlekiem. Do drugiego talerza wsypujemy mąkę, a na płaski
cool and mintyparę liści sałaty/garść mix sałat 100 g wędzonej piersi kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 5 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek Kromki kroimy w kostkę. Na rozgrzana patelnie wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy patelnie przeciętym ząbkiem czosnku. Wrzucamy chleb i rumienimy. Do umytej sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, pomidorki i czosnkowe grzanki. Polewamy łyżeczka oliwy
Atlas SmakówSkładniki Mix sałat z rukolą kilka sztuk pomidorków koktajlowych cherry pierś z kurczaka pół papryki żółtej świeży koperek sól morska i pieprz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Tak przyrządzonego kurczaka ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć bez dodatku tłuszczu(...)stron. Mix sałat wysypać na talerz, dodać pokrojoną w paski paprykę, przekrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz posiekany koperek. Na wierzchu ułożyć grillowaną pierś z kurczaka i polać ulubionym sosem ( ja użyłam dressing z musztardą i octem balsamicznym ) Podałam sałatkę z jajkiem sadzonym i bagietką - pycha
The Sweet Damselsmakowała im, dlatego też dzielę się z Wami tym przepisem. Zapiekanka ryżowa z maślakami. Składniki: 1 szkl. ryżu; 150 g sera żółtego; 200 g maślaków (mogą być inne grzyby); pierś kurczaka; papryka zielona; papryka czerwona; cebula; sól, pieprz, papryka w proszku. Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy(...)naczynia żaroodpornego. Na ryż układamy plastry sera żółtego; posypujemy papryką. Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby z cebulką pokrojoną w kostkę - smażymy chwilę razem. Dodajemy papryki pokrojone w paski, mieszamy i ściągamy z ognia. Wykładamy wszystko na ryż z serem. Przykrywamy ponownie serem i posypujemy papryką. Pieczemy w piekarniku
MiksturownikDoskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda(...)chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski
Smakowity Blog Kulinarnytarta z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. To sycące danie będzie doskonałe także jeśli pieczarki zastąpisz mieszanka leśnych grzybów. Według mnie obie wersje smakują wyśmienicie i gdy tylko nadchodzi sezon na kurki i podgrzybki, wykorzystuję je w tym przepisie. Zobacz, jak przygotować tartę z kurczakiem i pieczarkami. Tarta z kurczakiem i pieczarkami(...)kurczaka (najlepiej z tzw. hodowli zagrodowej) 400 g pieczarek 50 g startej mozzarelli 3 jajka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia pieprz i sól do smaku Tarta z kurczakiem i pieczarkami – przygotowanie Planując przygotowanie tarty z kurczakiem
Rozdomowionacałym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego energii. Postawiłam na kolory jesieni! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Sos: 250 g fileta z piersi kurczaka Słodka czerwona papryka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula ½ czerwonej papryki 1 batat ½ cukinii (bez skórki) 6 brukselek 7 pieczarek 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 150 g makaronu spaghetti Lubella 1 duży arkusz ciasta francuskiego 150 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i filet z kurczaka. Przesmażamy przez kilka minut
VioletoweKucharzenieNiebanalne połączenie w sam raz na kolację we dwoje. Makaron lasagne podany z pysznym, domowym pesto na bazie suszonych pomidorów oraz delikatnymi pulpecikami z piersi kurczaka. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, których podniebienie jest bardzo wybredne. Składniki (na 2 porcje): 10 płatów makaronu lasagne 10 suszonych pomidorów 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów cebula czosnek natka(...)pietruszki pieprz Pulpeciki drobiowe: 300 gram zmielonej piersi kurczaka 1 jajo 2- 3 łyżki otrębów owsianych 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia mix sałat do dekoracji Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony
Mango PapajaŁodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam z mielonej piersi kurczaka z przyprawami i podałam go właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki(...)porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz, majeranek 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego olej do smażenia burgerów Placki ziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli
Mango PapajaSzybka w przygotowaniu i aromatyczna zapiekanka pachnąca pomidorkami, ziołami i serem feta. Idealna na obiad lub kolację. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 czerwona cebula 6 pieczarek 150 g makaronu ryżowego 3 jajka 5 pomidorków koktajlowych 60 g sera feta Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka oregano Masło do formy Natka pietruszki do posypania Filet(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawa do mięsa. Cebulę kroimy z kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Szklimy na rozgrzanej patelni, dokładamy mięso. Podsmażamy do miękkości. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Mieszamy razem z przesmażonym kurczakiem. Gdy całość przestygnie wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i lubczykiem. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem formy
VioletoweKucharzenieChyba, że okrasimy ją sosem tatarskim, to wtedy zmienia się w bombę kaloryczną, ale kto przy świątecznym stole przejmowałby się kaloriami :-). Świąteczna galantyna drobiowa Składniki: 1 duża podwójna pierś kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu 1,5 litra bulionu ( robię przy(...)odcedzamy do miski z miarką i sprawdzamy ile zostało nam płynu. Do gorącego wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy mieszając wywar. Wywar przyprawiamy sola i pieprzem. Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, jajka i marchewkę kroimy w plasterki, groszek odcedzamy z zalewy. Na dnie naczynia, w którym będzie zastygać galaretka układamy plasterek jajka, kawałki kurczaka, marchewkę
Kulinarne przygody Gatitysmakoszy kaparów Składniki pierś kurczaka 1 szalotka pół czerwonej cebuli cytryna 2 czubate łyżki kaparów 1 łyżka masła 2 łyżki oleju oregano sól biały pieprz Przygotowanie Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię. Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę. Kapary po osączeniu posiekałem(...)Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku. Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G KitchenSkładniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć
W kuchni u MonikiSkładniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie makaronu fettucionne Czaniecki, 1 podwójna pierś kurczaka, 3-4 suszone pomidory suszone w oleju, 1/2 sera feta, 500 g świeżego szpinaku, 300 ml kremówki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną pierś kurczaka i przyprawioną. Następnie dodajemy opłukane liście
Aga w kuchnitalerzu i dokładnie ostudzić. Można także wykorzystać ryż pozostały z obiadu, który np. gotowaliśmy dzień wcześniej. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 torebka (100 g ) ugotowanego i ostudzonego ryżu 1 pierś kurczaka 1 mała marchewka starta na tarce 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka 2 łyżeczki oleju sezamowego 25 g masła(...)łyżka oliwy sól morska, pieprz czarny, szczypta chili DODATKOWO: garść świeżych kiełków np. brokułu, pokrojona na cząstki limonka OPCJONALNIE: 1/2 szklanki mrożonego groszku WYKONANIE Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Wkładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy masło
cool and mintyKruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 125 gram masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko Nadzienie: 1 kg grzybów, najlepiej czarne łebki 300 gram piersi kurczaka 1 mała czerwona cebula masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek(...)celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Grzyby kroję drobniej i smażę na maśle z cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Pierś kurczaka marynuję w soli, pieprzu i majeranku. Grilluję po minucie z każdej strony. Jaja, sos ciemny Łowicz oraz śmietanę mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem. Na dno tarty nakładam smażone grzyby
Mango PapajaCieniutkie, długie kawałeczki z piersi kurczaka marynowane w zalewie na bazie sosu sojowego. O lekko słodkim smaku z rozgrzewającą nutą imbiru. Mięso należy pokroić na cienkie długie paseczki, wtedy ładnie się skręcą podczas smażenia. Dobre na przekąskę, do obiadu lub domowej tortilli. 40 dkg mięsa z piersi kurczaka Marynata: 50 mml jasnego sosu sojowego
Maślane ciasteczko