rabarbaru 2 pęczki dymki 2 łyżki oleju 100 g rodzynków 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki z tapioki 400 g filetów z piersi kurczaka 2 gałązki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm. Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut(...)pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł. Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu. Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około
R'n'G Kitchenpół szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 1/4 łyżeczki soli, - letnia przegotowana woda, na farsz: - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - filet z piersi kurczaka (ok. 100 g), - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok. 70 g), - ząbek czosnku, - pół papryki (ok. 75 g), - 5 pieczarek (ok. 100 g), - pół cukinii(...)Feta (ok. 90 g), - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka, bazylia, czosnek. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z łyżeczką oleju, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w łyżeczce oleju i ulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - ok. 150 g dyni, - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - przyprawy: kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Do cebuli(...)Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 10 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Do kaszy dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i dusimy ok. 15 min. 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, kurkumie, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do pęczotta z dynią dodajemy usmażonego kurczaka. Całość doprawiamy do smaku gałką muszkatołową
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/3 małej główki młodej kapusty (ok. 200 g), - 1/2 mniejszej cukinii (ok. 112 g), - łyżka szczypiorku (ok. 8 g), - przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 3. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 4. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 5. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)masło z dodatkiem zieleninki, dziś wzbogacony w szynkę i ser żółty. Składniki na 8 porcji: • 8 filetów z piersi kurczaka • 8 plastrów szynki • 8 plastrów żółtego sera • pół kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy
Podróż w kulinariaoraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz podsmażonej cebuli, czosnku i ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam(...)jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis. Składniki (na 3-4 porcje): Capuns: 20-30 liści botwiny 250 gram piersi kurczaka mielonej 250 gram ziemniaków 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz, majeranek 1 jajko 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Mango PapajaSkładniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony por, wyciśnięty przez
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka: - 1 papryczka chili - 1 papryczka(...)ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki bułki tartej - pieprz świeżo mielony Buraczki: - 6 buraków -2 łyżki miodu - łyżka octu winnego - oliwa Dodatkowo: musztarda Dijon Pierś z kurczaka podzielić na dwa filety. Każdy zanurzyć w marynacie i przechowywać w lodówce około 2 godzin. Po minionym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni. W tym czasie
Sajkofanka smakuSkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; Puszka ananasa w kawałkach w lekkim syropie (waga netto wraz z syropem - 565 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki chili w proszku; 1/2 szklanki zimnej wody; 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki kwaśnej, gęstej(...)śmietany 18 %; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę. Oprószyć słodką papryką w proszku (1/2 łyżeczki), szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na rozgrzany na patelni olej
Gospodyni MiejskaSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku(...)łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. 2. Kurczaka marnujemy w maślance, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli i pieprzu. 3. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. 4. Płatki wkładamy do foliowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPrzepyszne danie dzięki któremu przeniesiemy się do słonecznej Hiszpanii. Łatwe do wykonania, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest(...)momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
cool and mintySzybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam
Mango Papajałyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się, że jest(...)wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad. Przygotować większą patelnię i podsmażyć na niej (podlewając 2 łyżeczki oliwy) pokrojonego w plasterki pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora. Co chwilę mieszając smażyć przez
Świat Domowej Kuchnismakołykiem w przekąszaniu tradycyjnym. ;) Szybkie w przygotowaniu, podawane na kąski z sosem tzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz cytrynowy do smaku Kaszę gotujemy(...)kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy i awokado. Całość łączymy delikatnie, dodając po trochu przyprawy, mąkę kukurydzianą i proszek
Kuchenna Kontrrewolucyaużyciu odrobiny wyobraźni, można przyrządzić coś smacznego, pożywnego i z niewielka zawartością kalorii. Składniki na 1 porcję: 50g kaszy jęczmiennej (ważona sucha) - ugotować zg.z instrukcją na opakowaniu 100g piersi z kurczaka - umyć, osuszyć, pokroić w kawałki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma 2 łyżki(...)tego akurat 2 obiady. Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w posolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie gotowania kaszy i brokuła, przygotowywać potrawkę z kurczaka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małe kawałki. W miseczce wymieszać kurczaka z dowolnymi przyprawami i łyżeczką oliwy. Odstawić "do przegryzienia się" na 30 min. do lodówki. Następnie wrzucić
Grunt to przepis!