Chodził za mną od dawna. ...i nie odpuszczał . Smak na piernik. Taki jak kiedyś. Piernik ze śliwkową marmoladą i polewą czekoladową. Smak dzieciństwa i ...świąt. Idealny. Wilgotny i aromatyczny. Drugiego dnia równie pyszny . Nie kruszy się. Polecam:) POTRZEBUJEMY (na podłużną formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado(...)masła 2 łyżeczki miodu 2 jajka szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową
WYSPA SZCZĘSLIWASkladniki 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru waniliowego 20 dag orzechów włoskich lub laskowych pół łyżeczki soli Polewa: 100 gr serka śmietankowego Almette 4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła Instrukcja 1. Jajka rozbijamy do dużej(...)osobnej misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy stopniowo do masy. Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż
Ukojenie Podniebieniatłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie(...)jako świeży korzeń. W polskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec
WojnaNaSmaki.plsobie myślę, że sokoro każdego poranka termometr wskazuje na przymrozek, a w kalendarzu za chwilę pojawi się grudzień, to czas najwyższy żeby zaproponować Wam coś świątecznego :-) Co powiecie na piernik? Trochę oszukany, ale za to niezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo(...)trochę zmieniłam polewę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na drobnej tarce 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyża kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z jednej pomarańczy (dużej i wcześniej sparzonej) Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady
Czary - gary w kuchniNiedługo święta, więc nie może zabraknąć pierniczków. Pierniki można również powiesić na choince tylko trzeba pamiętać żeby zrobić dziurki przed pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy
Kulinarne życieMoje świąteczne pierniki. Są bardzo pyszne i słodkie a w lodówce można je przechowywać do miesiąca. Składniki: - 150 g cukru pudru - 500 g mąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie(...)Cały czas mieszając dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Do miski wkładamy ¼ pokrojonego ciasta i wlewamy ¼ syropu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na kratkę do wystygnięcia. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią. Pierniki są słodkie i można część zamoczyć w syropie tylko z jednej strony lub dwóch. Życzę smacznego https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Kulinarne życiezmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :). Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon(...)mąki ryżowej 50 g mąki pszennej razowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju kokosowego 0,5 łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj ) 4 łyżki miodu Przygotowanie: Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie mąki łączymy ze sobą , pozostawiając
Łycha smakówJeśli zostało Wam coś pierników po świętach, to mam dla Was pomysł na ich wykorzystanie. Krem świetnie sprawdza się do naleśników, kanapek lub po prostu by powyjadać go łyżką ze słoika. Składniki: - 200 g pierniczków (ale bez lukru na wierzchu) - 25 g masła - 50 g mleka w proszku - 150 ml mleka - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: Pierniczki przekładamy(...)blendera i kruszymy wraz z przyprawą do piernika. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i masłem, podgrzewamy tak by się masło rozpuściło. Pierniczki zalewamy ciepłym mlekiem z masłem i całość blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przekładamy do słoika i trzymamy w lodówce do tygodnia
Zainspirowana w kuchniPiernikowe serca z marchewką, curry i owocowym maczkiem Z czym kojarzy się Wam curry? Założę się, że nie z piernikami. Ale jeśli choć raz spróbujecie tych ciastek tak właśnie może być. Chociaż curry nie jest tu dominujące. Nadaje piernikom nowego, trochę innego smaku. I jeszcze marchewka, dzięki której pierniczki nabierają dodatkowej słodyczy, a do tego są miękkie bez leżakowania. Całość(...)tutaj najbardziej polecam Wam właśnie mango. Składniki: 125 g masła 125 g cukru 300 g miodu 2 łyżeczki curry / garam masala w proszku (bez czosnku!) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 600 g mąki (plus dodatkowo do podsypywania) 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta 250 g ugotowanej marchewki , zmiksowanej na puree 1 jajo dodatkowo do dekoracji 2 opkakowania polewy
Pełny talerzserki homogenizowane (u mnie cytrynowo-ciasteczkowy i owoce leśne) 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 125 g serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek) A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki(...)mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka, a truskawkowa do serka owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia. Na dno 5 słoiczków wyłożyć owoce, a na pozostałe 5 pokruszony piernik. Owoce zalać warstwą tężejącej galaretki, a na piernik wyłożyć warstwę masy serowej. Słoiczki wstawić do lodówki, aby zawartość mocniej stężała. Słoiczki wyciągnąć i wlać kolejną warstwę, na przemian. Ponownie schłodzić
Kuchnia w opałachNarodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane(...)wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut
Bajeczna KuchniaSzybkie w przygotowaniu i pyszne babeczki z aromatem pomarańczy, cynamonu i piernika. Idealne na Święta i po Świętach :) Składniki: Babeczki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mleka 1 mniejsza pomarańcza 2 jajka(...)będzie do kremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta
Na Ciasteczkowych PapierachPomysł na ten piernik powstał już dawno tylko trochę za późno go zrobiłam bo w wigilie był jeszcze lekko twardy, ale smakował wyśmienicie ;) a chrupiąca skórka u góry zachęcała do szybszego skosztowania ;) Składniki na dwa blaty składane piernikowe z powidłami: 2 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 6-8 łyżek mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 jajko 1 słoiczek powideł 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania po wierzchu 1. Mąkę z kakao, proszkiem, sodą, cukrem pudrem i przyprawą do piernika przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, miód, mleko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30-40 min do lodówki aby odpoczeło
Gotowanie...to proste !szklanka płynnego miodu 120 g masła, roztopionego, ostudzonego 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól przesiać do miski. W misie miksera umieścić całe jajka z cukrem, ubić do otrzymania(...)oraz maślankę i wymieszać rózgą do połączenia. Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł
Moja Galeria Smakugronie najbliższych, sukcesów w życiu osobistym jak i zawodowym oraz samych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa mokre(...)łyżki cukru pudru zielony barwnik dodatkowo : cukrowe gwiazdki, śnieżynki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki