Jest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)chce, można tylko polać polewą czekoladową u góry. Lub tak jak ja pokroić na kawałki i każdy kawałek obłożyć powidłami i polać polewą czekoladową ze wszystkich stron. Piernik jest pyszny, bardzo polecam
Kuchnia Pokoleńudostępniła :) Niestety nie jadłem tych pierników, ale na zdjęciach wyglądają niesamowicie! Boooosz, cudeńko! Jak ktoś jeszcze ma czas przed świętami to koniecznie zróbcie, już po wyglądzie widać, że nie mogą być niesmaczne. A Gosia napisała tak (właściwie to nie wiem, czy sama napisała, czy skądś miała ten tekst/przepis, ale mniejsza z tym): Pierniczki są pyszne. Ich zaleta polega również(...)EDIT (28.12.2011): Jednak dostałem kilka pierników na spróbowanie! Hurrra! I przyznam szczerze (zupełnie nie tak jak na spowiedzi), że pierników raczej nie lubię. Ale te były niesamowite! Mega pyszne, takich pierników nie jadłem jeszcze nigdy i mógłbym z przyjemnością jeść je każdego dnia. Właśnie siedzimy z Karuśką w pracy i obżeramy się nimi :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureprzeciąć na połowę i nałożyć krem budyniowy, przykryć drugą połową polewę przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować wierzch piernika i posypać kolorową posypką i odstawić w chłodne miejsce pyszny, łatwy piernik nie tylko na święta........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZapraszam na pyszny, korzenny piernik przełożony powidłami śliwkowymi. Bardzo aromatyczny, ponieważ dodajemy sporo przypraw, ale właśnie takie pierniki smakują mi najbardziej. Do tego polewa z gorzkiej czekolady i mamy idealny piernik. W przygotowaniu szybki i prosty. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak zwilgotnieje od powideł. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Mała Cukierenkaswój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjesienne dni nie może u mnie zabraknąć korzennych wypieków. Ten zapach unoszący się po cały domu… ach uwielbiam go. Wy też? Dlatego dziś zapraszam Was na pyszny domowy piernik z gruszką. Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy wszystko wymieszać i ułożyć skąpane w miodzie i cynamonie owoce. Potem już tylko chwila cierpliwości(...)pysznym deserem. Do tego ciepła herbata z miodem i imbirem i… nic mi więcej nie trzeba. Spróbujcie. Składniki: (na prostokątną blaszkę – u mnie 30×25) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukier trzcinowego około 200 g konfitury lub dżemu* 3 jajka klasy M 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżka ciemnego kakao 3 łyżki przyprawy do piernika
Słodkie okruszkidekoracji, a woreczek z dziurką jest nie dla mnie. Dziś też muszę się przyznać, że nie przykładałam sie zbytnio do dekoracji :p Ale zapewniam nawet niezbyt urodziwe pierniki są pyszne. Polecam Wam ten przepis, pierniczki są pyszne, mięciutkie, POLECAM SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuświąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem(...)czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu, a dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszne, staropolskie pierniki z dodatkiem mąki żytniej. Kardamon nadaje im aromatu i niezwykłego smaku. Osobom, które nie lubią pracować z lukrem polecam udekorować je białą czekoladą. Składniki 200 g mąki żytniej 600 g mąki pszennej 200 g masła 300 g … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyKiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy
nietylkopasta.plwiele jest piernikowych przepisów do wypróbowania :)! Na blogu już są pierniczki i piernik na piwie . Przepis na kolejny, tym razem szybki piernik, znalazłam u Anity na blogu . Piernik jest pyszny, a jego największą zaletą jest to, że jest od razu gotowy do jedzenia – tzn. po przestudzeniu…;) Jeśli nie zdążyliście upiec piernika wcześniej a chcielibyście, żeby znalazł się
UgotujmyTo.plUwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki: mąka pszenna(...)piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową. Przykryłam piernik kloszem na ciasto po 2 godzinkach jedliśmy
Różowa kuchniaroku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam wszystkim. Składniki: ciasto: 500 g mąki 200 g miodu 3 jajka 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach) pozostałe składniki: 500 ml mleka 100 g cukru 4 łyżki kaszy
Mama Gotujecoś na chłodne, nudne, jesienne wieczory.. ciasto z marchewką ...pyszne jak piernik, z chmurką puszystego kremu.. . ciasto: 2 jaja 200 g mąki 200 g brązowego cukru ( brązowego nie białego- nadaje specyficzny smak ciasta) 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75g mieszanki bakalii: ananasa, rodzynków i przede wszystkim skórki
Z Marcepanemwersji bez glutenu i zbóż, jajek U nas tradycją się staje, że dzieci same robią pierniki, wycinają je i zdobią. Bawią się w kuchni, przynajmniej jest chwila spokoju :). Pierniki są pyszne, pachnące i słodkie a przepis jest prosty, więc każdemu powinny się udać, trzeba tylko pilnować je w piekarniku bo łatwo się przypalają. Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe: Składniki
PaleoLife