może by tak kurczaczka? Kurczak pieczony często gości na naszych stołach. Szybko,łatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli ją lubicie ;-)) Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona(...)prostu igłą z nitką lub spiąć wykałaczkami. Jeśli zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka. Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju. Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas powinno się go przekręcać. Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka
potrawyregionalneMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować(...)kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 80 min. Aby skórka na udkach była chrupiąca polecam
kulinarnyJaSoczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie. Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw(...)przykryciem, w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (grzanie góra - dół) około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca
Kuchcik gotujeSzybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć(...)pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety na drugą stronę, dodać pomidorki koktajlowe. Piec kolejne 10 minut lub do czasu
Moja Galeria Smakuzielonej fasolki, ½ łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 300 g smażonego lub pieczonego kurczaka połówka granatu Nastaw piekarnik na 180ºC. Podziel kalafior na małe różyczki.Ułóż na blasze wraz z fasolką. Wstaw warzywa i piecz przez 20 minut. Do małego słoiczka wlej oliwę
codojedzeniaMadzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego kurczaka. A ja uwielbiam kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka, mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak w ogóle to Madzia tego kurczaka zrobiła w garnku rzymskim. To takie fajne naczynie, o którym pisałem tutaj . Więc co będzie nam potrzebne oprócz kurczaka? Marynata: 2 łyżki miodu 6 ząbków czosnku(...)lodówki. W tej marynacie kurczak musi leżeć minimum 2 godziny, a dobrze by było gdyby nawet i całą noc w niej sobie popływał. A potem wkładamy kurczaka do naczynia, w którym będziemy go piec i zalewamy marynatą. Jak mówiłem my użyliśmy garnka rzymskiego . Jeśli również chcecie w tym naczyniu robić to przypominam, że najpierw trzeba ten garnek moczyć minimum
Marder&Marder ManufactureCiężko mi napisać coś więcej niż, że to danie jest pyszne. Co prawda kurczak piecze się około godziny, ale zaliczę to danie do szybkich. Wracam do domu przeważnie około 1,5 godziny przed moim mężem i udaje mi się zrobić tę potrawę, a przy naszej dwójce jest to danie na dwa dni. I muszę tu zaznaczyć, że w między czasie(...)jeszcze lepiej niż na świeżo. Jeśli chodzi o musztardę to polecam francuską czyli tę ziarnistą (w trakcie pieczenia ziarenka robią się chrupkie i niebiańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarepska, jeśli lubimy ostrzejsze smaki to polecam dijon. Nowy post Kurczak w sosie miodowo — musztardowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńcepiekarnika rozgrzanego do temperatury 210 - 220 stopni na 10 - 20 minut. Panierka musi stać się złota, a kurczak upieczony w środku. Podawać w towarzystwie salsy przygotowanej w trakcie pieczenia kurczaka i ćwiartek limonki. Można dodatkowo podać łyżkę słodko-pikantnego chutneya np. z mango, papai, papryki
zadanie-gotowaniePodoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Przepisy z sosem tzatziki: Pieczony kurczak i ziemniaki z pikantnym tzatziki Placki z cukinii i fety Pieczone bakłażany i tzatziki z czarnuszką Keftedakia z wołowiny Szaszłyki z halloumi i warzyw Keftedakia z kaszy jaglanej
Chilli Czosnek i Oliwamowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego. SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków) ciasto(...)łyżka wody zimnej szczypta soli farsz pół piersi z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz tymianek 1 -2 gałązki sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 3 plastry sera żółtego dodatkowo tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą) 1 jajko
Basia w kuchnirównież urozmaić piekąc domowego klopsa. Na pewno doskonały dodatek do codziennych kanapek. Prosty w przygotowaniu. Proponuję dzisiaj klopsik z mieszanym mięsem wieprzowo - indyczym i kawałkami piersi z kurczaka. Pieczemy w formie lub bez. W formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego 05 kg mięsa z udźca z indyk pół piersi(...)wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić. Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na 30 min. Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej. Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu
W kuchennym oknie Ewysoczystą pierś z piekarnika . A jak zrobić obiad z piersi kurczaka, kiedy nie mamy tyle czasu a kiszki marsza grają? Szybko – tak jak w dzisiejszym przepisie, smacznie – bo to że gotujemy szybko to nie znaczy, że byle jak, i pysznie – bo pierś dalej zostaje soczysta! Szykujemy sobie naczynie do pieczenia i patelnię. Piekarnik od razu rozgrzewamy(...)małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez 20-25 minut, w połowie czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI
Karo in the Kitchenpadło na suszone pomidory. Zapraszam do przepisu... Składniki: 4 podudzia z kurczaka 5-6 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju z pomidorów sól, pieprz słodka papryka mielona Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Następnie obtaczamy je w oleju z pomidorów i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory suszone kroimy w drobną(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy, podudzia polewamy sosem z dna naczynia i pieczemy jeszcze przez 10-20 min., już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie to pieczone zi emniaczki -> przepis
Kuchnia MagdaLeny