pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:137/234)

Surówka z marchewki, jabłka i pora 174

Surówka z marchewki, jabłka i pora. Prosta, pyszna, idealna do drugiego dania. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię surówki z marchewki. Dzisiejszą podałam w

Słodkie okruszki
Placki z serka homogenizowanego 182

owocami, kukurydziane, jaglane, gryczane,z kurczakiem, na słodko, na słono...ale z serków homogenizowanych jeszcze ne było. Postanowiłam nadrobić tę lukę  i przedstawić Wam placuszki, które zdecydowanie najlepiej komponują się z ciepłym kakao Spróbujcie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 300g serka homogenizowanego (waniliowego) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia duża łyżka oleju 2 duże

ChilliJemy
Gołąbki w skórkach 260

kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze

Maminek kulinarny
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 134

przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze

Wędrówki po kuchni
Sałatka z kaszy i ciecierzycy 179

Wczoraj z kurczakiem , a dzisiaj ta sama sałatka z kaszy i ciecierzycy z jajkiem w koszulce i awokado. Uwielbiam sałatki na ciepło , które mogę kombinować na wiele sposobów. Sałatka z gryczanej kaszy z dodatkiem ciecierzycy to pyszne i pożywne danie. Podobną sałatkę robię z kalafiorem . Gryczana kasza świetnie pasuje do pieczonych buraków. Warto się przekonać do kaszy, bo jest

codojedzenia
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33662

prowansalskie Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma.  Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry. Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem. Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez około

na moim stole...
Skrzydełka z grilla 170

słodką, a także przyprawą do kurczaka lub grilla) i skropić oliwą z oliwek. Następnie każde skrzydełko zawinąć, aby podczas grillowanie żaden kawałek mięsa nie utknął na ruszcie (końcówkę skrzydełka przewinąć na drugą stronę, tak aby całość utworzyła trójkąt). Przygotowane skrzydełka wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki temu mięso przejdzie przyprawami.  Zamarynowane mięso piec na rozgrzanym grillu, tak długo

Ugotować
Udka z kurczaka pieczone w kombiwarze 624

surówką. Składniki - udka z kurczaka 3 sztuki - czosnek granulowany - domowa wegeta - papryka czerwona mielona Wykonanie Udka myję,odkrawam wszystkie zbędne części, obsuszam przy pomocy papierowych ręczniczków Posypuję z dwóch stron najpierw czosnkiem,potem wegetą i na końcu   papryką ( papryka nada im ładny kolorek). Tak przygotowane mięsko wkładam do kombiwaru na dolny ruszt. Piekę w 220 stopniach 50 minut. Wyjmuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Skrzydełka pieczone w soku pomarańczowym 200

myjemy i przyprawiamy przyprawą do kurczaka, ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Moje były dość mocno doprawione ponieważ lubię wyraziste smaki, ale ilość przypraw możemy dodać według swoich upodobań. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie skrapiamy dodatkowo oliwą z oliwek i pieczemy bez przykrycia przez 30 minut

VioletoweKucharzenie
Kotlety drobiowe z pieczarkami i serem 477

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, cebulą i żółtym serem. To pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Podałam je z 

Marta Gotuje
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą 329

pieprz do smakuPrzygotowanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy w poprzek, na trzy równe części ( powinno wyjść 6 kotletów). Kotlety delikatnie rozklepujemy, posypujemy solą i pieprzem. Na połowę kotleta układamy pokrojonego w paski suszonego pomidora, i łyżkę pokruszonego sera feta, zwijamy w roladę i zakończeniem do dołu układamy w naczyniu przeznaczonym do pieczenia. Roladki układamy obok siebie.Pomidory blendujemy na gładką

Niezły Młynek
Udka kurczaka z sezamem 159

imbirem.Marynata gotowaw marynacie obtoczyc kurczaka.Naczynie z kurczakiem i marynata przykryc folia spzywcza i umiescic na cala noc w lodowce.Dlugie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy,choc mozna rowniez marynowac 1-2 godzinynastepnego dnia piekarnik nastawic na 200°C i umiescic w nim naczynie zaroodporne z kurczakiem.Udka ulozyc skora do dolu.Kurczaka obsypac sezamem i piec 20 minutpo 20 minutach udka obrocic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 212

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet drobiowy 388

przepisu:Ja piekłam pasztet w keksówce o wymiarach 12x26 cm, ale jeśli ma być wyższy lepiej go upiec w nieco mniejszej formie.Pasztet należy wyjąć z formy i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Ja do pasztetu użyłam mięsa z ud kurcząt bez skóry i kości (dostępne w lidlu) i samodzielnie zmieliłam. Można także użyć mięsa z filetu z piersi kurczaka czy gotowego

Gospodyni Miejska
Pieczone samosy z kurczakiem 280

wiele różnych. Dziś samosy potrafię przyrządzić niemal z zamkniętymi oczami, zjadłam ich tysiące, usmażyłam i upiekłam jeszcze więcej. Nauczyłam się przepisu idealnego zarówno na smażone samosy, jak i te pieczone, gdyż wówczas ciasto musi być luźniejsze, by nie było zbyt twarde po upieczeniu. Świetnie smakują z sosami słodko- kwaśnymi, sosami miętowymi, jak i zwykłym jogurtem naturalnym z dodatkiem soli(...)szklanki oleju rzepakowego  1/2 szklanki wrzątku  szczypta soli  Farsz: 1 ziemniak  1/2 batata  1 marchew 1 szklanka mrożonego groszku  200 gram piersi kurczaka  1 cebula  1 ząbek czosnku  2 łyżki oleju rzepakowego  przyprawy, po pół łyżeczki: ziołowego pieprzu, papryki słodkiej, czosnku, curry, kuminu, mielonej kolendry, curry, kozieradki 1 łyżeczka soli

Mango Papaja
Sakiewki naleśnikowe 122

filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę że z powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep

cucinare
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 164

wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy

Ostra na Słodko
Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą. 186

następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce. 2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy

Izabelawkuchni
PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 161

wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy do miękkości. Tak usmażonego siekamy z ugotowanymi na twardo jajkami i smażoną cebulą z czosnkiem, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI: Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu, zlepiamy tworząc ozdobne wykończenia. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Smarujemy

Ostra na Słodko
Nuggetsy / filety w panierce z chipsów 470

łyżeczki pieprzu 1. Filety z kurczaka kroimy na nieduże paski. Chipsy umieszczamy w worku foliowym i drobno kruszymy z pomocą wałka. 2. Jogurt mieszamy z jajkiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Do powstałej marynaty przekładamy filety, zostawiamy w chłodnym miejscu na minimum 30 minut. 3. Filety obtaczamy w chipsach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym

Szefowa kuchni
Meksykańskie pierogi empanadas 358

mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierogi, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy lub nie sezamem/czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach

Mieszam w Garnku
Sakiewki naleśnikowe 166

filet z piersi kurczaka około 400 g po strąku czerwonej i żółtej papryki średni por 2 cebule 2 łyżki masła pieprz, sól oregano, cząber szczypior do związania sakiewek (niestety mój okazał się zbyt delikatny i musiałam poszukać czegoś innego, ale myślę że z powodzeniem możemy zastąpić go sznurkiem do pieczeni) Wykonanie: Jajka roztrzep

cucinare
Roladki z kurczaka z serem feta i suszonymi pomidorami 349

ostra 1. Filety z kurczaka cienko roztłukujemy. Każdy dzielimy na 3 części tak by można było zwinąć z nich roladki. Obsypujemy obficie solą, pieprzem i papryką. 2. Na środek każdego z kawałków fileta układamy suszone pomidory, ser feta pokrojony w słupki i szczypiorek. Zwijamy w roladki, układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez

Szefowa kuchni
Chicken burgery 225

sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery.Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym.Burgery można podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami czy nachosami.Dodatki do burgerów można zmieniać

Gospodyni Miejska