pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:372/865)

Pieczone bataty z rozmarynem 116

Batat, czyli wilec ziemniaczany, nazywany inaczej słodkim ziemniakiem czy też patatem będzie fajnym i smacznym zamiennikiem naszego poczciwego ziemniaka. Warzywo pochodzi z Ameryki Południowej, można go jeść po ugotowaniu lub pieczeniu. Dziś zapraszam na pieczone bataty z rozmarynem, podałam je z   sosem jogurtowo-ziołowym . Pieczone bataty z rozmarynem Czas przygotowania: 45 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone bataty 130

Wilec ziemniaczany-gatunek byliny znany również pod nazwą batat lub słodki ziemniak. Jego smak jest bardzo delikatny i słodkawy. Ja najczęściej robię je pieczone w postaci frytek lub w plasterkach z różnymi dodatkami. Świetny dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 3 średnie bataty 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki rozmarynu sól Wykonanie: Bataty obrać

O kuchni z uczuciem
Peczone bataty 135

ziemniaków ;) W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak, ale na to, że praktycznie same się robią ;)   'pieczone bataty' Składniki: - bataty (u mnie 1 na 1 osobę

CookYourself
Kurczak z rozmarynem i cytryną 227

każdej strony na rozgrzanej patelni. Pozostałą marynatę wymieszać z miodem. Cytryny pokroić na ćwiartki, czosnek w poprzek na pół. Podudzia ułożyć na podpieczonych ziemniakach, polać marynatą, obłożyć cytryną, dołożyć czosnek. Temperaturę zmniejszyć do 190°C, piec razem jeszcze 35 - 45 minut. Podawać z sałatą. Smacznego

Pełny talerz
Klops w śmietanie. 181

minut w temperaturze 180- 200 C. Upieczony klopsik odwinąć, włożyć do brytfanny, polać śmietaną wymieszaną z mąką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec, aby śmietana się zagotowała. Gorący klopsik pokroić na porcje.   Podawać z ziemniakami i sałatką warzywną np. zieloną sałatką.                         Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczane skąpane w grzybowym sosie 162

drobnych oczkach tarki, dodajemy do nich jajko, sól, pieprz i po trochu mąkę ( ilość mąki zależy od tego ile soku mają w sobie ziemniaki. Im więcej soku, tym więcej trzeba dodać mąki). Mieszamy, a następnie pieczemy placki obustronnie na złoty kolor. Ich wielkość zależy od Waszych upodobań, proponuję   nie piec zbyt wielkich, gdyż ciężko je wtedy przewrócić, by się

Smakowy Raj
Pyszne odsmażane, pieczone na patelni ziemniaczki 166

szybkie i bardzo łatwe w wykonaniu. Najbardziej mi smakują posypane zieloną cebulką i podane z maślanką. Ale pasują również doskonale do pieczonego i grillowanego drobiu i innych mięs. A z jajkiem sadzonym i kalafiorem też pyszota :) Składniki - ziemniaki - masło - sól Wykonanie Ziemniaki gotuję jak zwykle w osolonej wodzie. Kiedy są już prawie miękkie, odcedzam i studzę. Na teflonowej patelni

Kuchnia z widokiem na ogród
Spaeztle alpejskie z warzywami. 194

Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty

Kuchnia Beaty
Udka z kurczaka po królewsku. 167

ułożyć na kawałku foli aluminiowej. Na każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona karkówka z musztardą francuską 252

stron. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, które oprószamy solą. Na ziemniaki kładziemy plastry karkówki, na które nakładamy musztardę francuską. Tak przygotowane danie, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 40 minut. Podajemy z ulubioną surówką

Emcia Pichci
Wegańska Wielkanoc - MENU 164

bazie słonecznika z  z tego przepisu - buraczki pieczone w folii, utarte ze świeżym chrzanem - rzeżucha - oczywiście do jedzenia, nie tylko ozdabiania stołu ;) - ciasto francuskie z kapustą  żur w chlebie z tofu wędzonym - pasztet pieczony z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw - buraki z chrzanem powtórka - ziemniaki - oczywiście sałata :)) i grzyby marynowane na zagrychę - tort czekoladowo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 230

mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej papryki

Na słodko lub wytrawnie
Frytki z marchewki pieczone w piekarniku 216

Dzisiaj propozycja zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych frytek. Frytki przygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 4 marchewki 2 łyżki oleju Przyprawy

Kolizje Smaków
Zapiekanka czosnkowa z brukselką 170

śmietaną. Doprawiamy przepuszczonym przez praskę czosnkiem , solą , pieprzem i gałką muszkatałową. W natłuszczonym żaroodpronym naczyniu układamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa w kolejności ( ziemniaki, brukselka z marchewką - ja pomieszałam je wszystkie ). Zalewamy sosem , posypujemy serem. Pieczemy 25 minut w piekarniku o temp. 180 C .Przed podaniem dekorujemy szczypiorem albo natka pietruszki . Smacznego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania