prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier puder (na wierzch) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy(...)cukrem na puszysta masę.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem i płatkami migdałów.Dodajemy olej.Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i pokrojone w kosteczkę jabłka.Pieczemy ok.50 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy wierzchu posypane cukrem pudrem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytszarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI 125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany cynamon mielony kawałki grubo startej czekolady(...)ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego dnia. Następnego dnia ubić śmietanę, dodać kawałki czekolady i rozprowadzić
W kuchennym oknie Ewypierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie
Ala piecze i gotujeszczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew - 1 l wody 2 łyżki soli, szczypta pieprzu, 4 ząbki czosnku) 50 ml octu winnego Umyte jabłka wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Korzenie pasternaku kroimy wzdłuż i również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy z osłonki, przekładamy do dużego naczynia i dodajemy koniak(...)cynamonu pół gałki muszkatołowej 75 g migdałów płatków 100 ml miodu wielokwiatowego 1 l mleka 0,75 kg jabłek 4 jajka 50 g cukru 1 szczypta szafranu Jabłka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 20 minut. Mleko doprowadzamy do temperatury około 90 stopni, dodajemy szafran oraz bardzo powoli kaszę manną intensywnie mieszając. Wędzone śliwki
Wiem co jemwaniliowego 4 duże jaja lub 6 małych 200 g masła ewentualnie: olej o łagodnym smaku szczypta soli pół szklanki cukru 4 słoiki wekowanych tartych jabłek cynamon Białka oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić na kawałki. Dodać do mąki. Wymieszać, by masło pokryło się mąką(...)mąki z masłem dodać żółtka i cukier puder. Zagnieść jednolite ciasto. Jeśli składniki nie będą się chciały połączyć, dolać olej. Ciasto włożyć do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka wymieszać z cynamonem. Ja dodaję go 2-3 łyżeczki. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać do piany cukier, wciąż ubijając. Pianę ubić ponownie na sztywno
Weekendy w domu i ogrodzieCook,please! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cynamonu 4 średnie jabłka Dekoracja: Za pierwszym razem po prostu posypałam cukrem pudrem , tym razem wypróbowałam polewy z podanego przepis: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany(...)część ciasta wałkujemy i przekładamy do blaszki i dokładnie ją rozkładamy. Układamy obrane połówki jabłek i popsujemy cynamonem. Następnie wałkujemy drugą część ciasta i przekładamy ją na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.35-40min. Polewa - Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i polewamy nią ciepłe ciasto. Jak napisałam wyżej - pierwszym razem ciasto jedliśmy bez polewy i też
Chocolate Stop Temptingjajko 0,5 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki wody mineralnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki stewi 1 jabłko Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz jabłka) miksujemy około 3/4 ciasta wylewamy do silikonowej okrągłej formy na ciasto wykładamy obrane i pokrojone w plastry jabłko resztą ciasta przykrywamy jabłka pieczemy 20-30 minut w temperaturze 190 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy(...)Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówcałości. 6 jabłek 6 jajek 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dużą prostokątną blachę wyzłoci papierem do pieczenia. Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne pokroić na ćwiartki, lub grubsze plasterki. Owoce ułożyć gęsto na blaszce (jeden kawałek jabłka powinien dotykać następny). Żółtka oddzielić od białek, z białek(...)puszystą masę, następnie dodać mąkę oraz proszek dopieczenia i dokładnie zmiksować na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, wyrównać tak aby owoce były przykryte ciastem, piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut. Gorące ciasto przełożyć na ściereczkę i zrolować (rolujemy tak aby ściereczka niebyła w środku biszkoptu, pomaga ona nam tylko
RAROSSAprzykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut . Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Podzielić na trzy części i każdą część [ osobno(...)wymieszać z galaretką. Na podpieczone ciasto układać według uznania kolorowe jabłka. Mąkę wymieszać z cukrem , margaryną i drobno posiekanymi orzechami , tak aby powstała kruszonka. Posypać kruszonka wyłożone jabłka. Piec około 25 minut w temperaturze około 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia
Moje domowe kucharzeniemasła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki owoce (my użyłyśmy 4 jabłek) cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużej misce miksujemy miękkie masło(...)cukrem, do czasu aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą, pieczemy
W kuchni Katiekieszeń' na drugie śniadanie, postanowiłam, że tym razem przyrządzę ciasto. Bo najlepiej będzie oddawało smak tych produktów. Podczas przygotowywania, nie użyłam miksera, tylko trzepaczki. Najwięcej zajęło mi obieranie jabłek i łuskanie orzechów, reszta trwała dosłownie chwilę. Zainspirowałam się tym przepisem. Zapraszam na Ciasto Orzechowo-Jabłkowe ."Składniki:200 g mąki pszennej 100 g cukru (ponad połowa szklanki(...)mieszając. Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki :) ( Nie mielimy, bo zależy
Słodkie Przyjemnościspróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser
Jadło i czytadłolubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone w kosteczkę jabłka. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 400ml mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy w proszku (40g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki soku
Mania WypiekaniaSkładniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier - do smaku żelki - pianki do grillowania(...)oprószyć mąką. Ciastem wykleić spód i boki formy, ponakłuwać widelcem. Podpiec około 10 minut w nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły. Ciasta z mąki jaglanej wymagają
głodny alergik