pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:106/267)

Pieczony łosoś z winnymi warzywami 190

słabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad.  Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju(...)pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut.   Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut.   Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem

Pasja Smaku
Pieczony olbrzym - Łosoś z piekarnika 172

rybę odkładamy do lodówki na min 2h, ja w tym przypadku odłożyłam na całą noc i mimo obaw iż ryba za bardzo przejdzie ziołami okazało się że wyszła idealnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy łososia i pieczemy 25 min. Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kolejne 10 min. Podajemy z sałatką z grillowanymi warzywami

Piekielna Kuchnia Pati
Dorsz pieczony w bekonie z sosem koperkowym 222

Dzisiaj na obiad dorsz- nie smażony , ale w bekonie. Myślę że smakosze ryb będą zachwyceni. Dodatek sosu koperkowego będzie uzupełnieniem przepysznego obiadu. Obiad robimy szybko i

Smaki Edyty
DORSZ Z PIECZARKAMI I SOSEM POROWYM 216

Dziś mam dla Was przepis na lekki, dietetyczny obiadek, na który mogą się śmiało skusić osoby będące na diecie.Pieczony w folii dorsz z dodatkiem podsmażanych pieczarek

Ostra na Słodko
Łosoś teriyaki z fasolką 198

tłustych ryb, jednak zwiera w sobie bardzo dużo niezbędnych i niezwykle zdrowych kwasów omega-3. Badania pokazują, że w naszej diecie powinniśmy co najmniej 3 razy w tygodniu spożywać rybę , a jedną z nich może być właśnie łosoś :) Składniki (2 porcje) 2 filety z łososia (po ok. 150g) 100g fasolki szparagowej 100g kukurydzy z puszki ryż sezam Składniki do marynaty(...)mieszamy ze sobą i zostawiamy na ok. 10 minut. Przepis na łososia teriyaki z fasolką Łososia marynujemy i odstawiamy na ok. 45 minut. Następnie układamy do na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 st. C przez ok. 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy fasolkę. Powinna być al dente. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w cieście 172

podpatrzyłam tutaj , tylko , że ja podałam bez sosu.. filety dowolnej ryby sok z cytryny  przyprawa do ryb 50 g mąki luksusowej Młynomag 75 ml wody 100 ml mleka 1 jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka odrobina soli i pieprzu  Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować

Moje domowe kucharzenie
Ostatni weekend przed świętami. 165

buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery(...)Pieczemy pijaka, rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś tort np czekoladowy. Obieramy ziemniaki i gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną. POWODZENIA

Kolizje Smaków
Fish and chips czyli angielski obiad u nas 215

cudo. Ja nie lubiąca ryby, ale ta pyszna panierka, te frytki i wszystko zapakowane w gazetę :) Ach, wspomnienia.  Fish and chips  75 dkg białej ryby ( może być dorsz a  u nas tym razem halibut )  1 szklanka mąki  1/2 puszki piwa  1 jajko  1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia  sól, pieprz

Kuchnia na wzgórzu
Łosoś na parze z pieczonymi burakami 205

kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych, ani smaku! Podobnie jak w przypadku pieczenia - pieczone buraki smakują zupełnie inaczej i milion razy lepiej niż gotowane! Sprawdźcie sami ;) Łosoś na parze z pieczonymi(...)przygotowaną marynatą. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w temp. 210 st., a następnie przez kolejne minimum 30 minut odsłonięte. To od nas zależy jak długo pieczemy buraki, ja piekłam przez godzinę i były lekko twardawe i chrupiące - bardzo smaczne i zdrowe :) Składniki na łososia: 1 filet z łososia przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, majeranek Łososia myjemy i osuszamy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
ŁOSOŚ PIECZONY Z ORZECHAMI, JABŁKIEM I SEREM Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ - szybki różowy "mężczyzna" na talerzu. 165

srebrny medal i czają się na pozostałych jako najgroźniejszy zawodnik. Słodycze nie muszą martwić się o pozycję i nie narzekają na II miejsce, a my... my kochamy łososia. Szlachetną rybę, która w gruncie rzeczy nie wymaga ani pracy, ani zaangażowania, ani czasu za wiele. Parę razy w tygodniu aplikujemy sobie endorfiny w królewskiej postaci. Największego kopa daje ta wersja - łosoś(...)Następnie kłaść po kawałku pleśniowego. Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki i układać na serze. Całość posypać orzechami. Zawinąć szczelnie papilot z folii. PIEC: 15-20 minut w temperaturze 150 stopni (góra-dół, z termoobiegiem). Serwując tą niesamowitą rybę zapraszamy na konkurs: TUTAJ . Nagroda spodoba się każdemu, tym bardziej, że idą Walentynki. Niby komercyjne święto, ale cholera, kto nie lubi dostawać

Wypisz Wymaluj
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 261

bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę. Niekoniecznie mam tu na myśli przeszczep, ale bardzo grubą

Karo in the Kitchen
Łosoś ze szparagami 244

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kotleciki z sumakiem 210

nazwy. Ma kolor mielonej kawy, pachnie lekko octem. Świetnie zastępuje cytrynę, czy rzeczony ocet w daniach, zatem będzie idealną przyprawą do ryb, drobiu, do sałatek, jako przyprawa do wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj wykorzystałam go do pysznych pieczonych kotletów. Poznaj recepturę

Pichceniomania
Warzywne frytki 166

Wykonanie: Warzywa pokroić w słupki. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem, suszonymi pomidorami i bazylią. Dodać oliwę i wymieszać. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Warzywne frytki podałam z rybą gotowaną na parze ale można podać je również z ulubionym mięskiem

Olga Piecze i Gotuje
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera 157

danie. W przepisie wykorzystałam sos uniwersalny jasny marki Łowicz. To świetna propozycja produktowa do stworzenia wielu smacznych potraw. Sos nadaje się do pieczenia, gotowania i duszenia. Jest doskonałym dodatkiem do dań z mięsem, z makaronem czy z rybą. Zapach i konsystencja sosu bardzo mi odpowiadają i przypominają wspomnienia z dzieciństwa i obiady u Babci. Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami

Pieguskowa Kuchnia
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 173

Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta

Zrób to smacznie
Łosoś w sosie szafranowym 157

kilka chwil. Do przygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu kubeczek śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym naczyniu układamy cienko pokrojone marchewki, dodajemy rybę i przyprawiamy. Śmietanę mieszamy z szafranem i rozmarynem i taką mieszaniną polewamy naszego łososia. Pieczemy ok 20 minut. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowym z pieczarkami 205

obsmażyć pieczarki. Smażyć tak długo aż woda z grzybów wyparuje. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Pyszne i proste

Kuchnia Pokoleń
Paluszki rybne 314

razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej panierki. Smażymy na patelni lub pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego

MarcinChef
Pieczony pstrąg tęczowy nadziewany porem. 205

tarce czosnek. Doprawiamy delikatnie do smaku solą i pieprzem. Mieszamy a następnie powstałym farszem napełniamy pstrągi. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem ( ryby się nam przykleją do dna) i układamy w nim pstrągi. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20-30 min. w 180C. Gotowe! Bardzo szybki obiad lub kolacja. Moje zdjęcia zostały zrobione ekspresowo i wieczorową porą dlatego jakość jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczony marlin z sosem béarnaise 187

Jest to danie kuchni francuskiej. Marlin jest rybą bardzo delikatną i bardzo smaczną, dlatego polecam gorąco. Przepis kuchni francuskiej z ulotki Biedronki. Pieczony marlin z sosem béarnaise. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 176

Każdy smakosz wie, że krewetki pieczone w całości – w pancerzach wraz z głową, mają zupełnie inny smak od tych wcześniej obranych. Są słodsze i

Poezja smaku
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem 211

Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki

Pyza i Surówka
Pieczony pstrąg łososiowy 179

filetach ułożyć  pokrojoną w plastry cytrynę (ja wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem), masło oraz bazylię lub natkę pietruszki. Zawinąć każdy kawałek ryby w osobny kawałek folii aluminiowej i dokładnie zawinąć a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym do ok 200*C piekarniku ok. 40 minut

The Sweet Damsel
Grillowany pstrąg w liściach kapusty 177

przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką startą z limonki. Ryby panierować w posiekanej zieleninie. Wstawić do lodówki na ok. 20 min. Każdą rybę ułożyć na 2 liściach kapusty ,obłożyć kawałkami pozostałego masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu

R'n'G Kitchen
Kostka rybna ze szpinakiem w cieście francuskim 200

francuskie podzielić na 6 kawałków. Podwójne posolone kostki rybne ułożyć na cieście francuskim a na nich rozłożyć szpinak. Pozostałymi kawałkami ciasta przykryć rybę ze szpinakiem i pozaklejać wzdłuż i na rogach. Ponakrawać wierzch ciasta w trzech miejscach. Piec w piekarniku nastawionym na 200-220 stopni ok 30 minut. Trochę martwiłam się czy 2 kostki rybne dojdą, rozmrożą się

MarciochaKucharzy
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 164

Gdy z Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z

Gosia gotuje
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 264

samym końcu poukładałam kawałeczki masła, żeby ser nam się ładnie i równo rozpuścił. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam ok 5 minut.Można zjeść brokuła jako starter, ale świetnie pasuje jako dodatek do ryby, czy drobiu. Smakowało bardzo :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Duszony łosoś z koperkiem 200

stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Warzywa korzeniowe z piekarnika 267

przygotowanych warzyw to prostota i praktycznie żadnego wysiłku,bo robia się same.Są świetnym dodatkiem do każdego obiadu,smakują wyjatkowo dobrze z rybami lub delikatną piersią z kurczaka.Przygotowałam je równocześnie z łososiem,na dolnej szynie piekarnika piekłam warzywa (przepis tutaj) na środkową szynę pod koniec pieczenia dołączył łosoś.Składniki na 4 porcje:4 duże marchewki2 korzenie pietruszki2 korzenie pasternaku2

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz z nutką musztardowo – chrzanową 142

chrzan i posiekany koperek.Mieszamy z miodem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Dokładnie mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę , a następnie pokrywamy przygotowaną bejcą.Odstawiamy do ” zamarynowania ” ( im dłużej , tym smak będzie intensywniejszy ).Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 180C piekarniku.Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Bułeczki łososiowe 214

posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę. Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję

prawdziwe jedzenie