kawałku, wówczas należy go zetrzeć na tarce o dużych oczkach) Najpierw przygotowujemy farsz. Pokrojoną cebulkę i marchewkę startą na dużych oczkach podduszamy na łyżeczce masła i przyprawiamy Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki i przekładamy do malaksera Do mięsa dodajemy podduszoną cebulkę z marchewką, czosnek, posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi(...)ewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comnajmniej pół kilo na każdy kilogram mięsa 100 g cukru 100 g soli zaprawa sól kamienna papryka słodka pieprz czarny czosnek suszony majeranek sposób przygotowania Piersi gęsie myjemy, nożem odcinamy nadmiar skóry i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w mięso. Miskę przykrywamy(...)przewlekamy przez powstały otwór sznurek, na którym powiesimy półgęsek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu) i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Po tym czasie półgęski zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym
Miód i pieprznadzieniem wg. mojego przepisu lub na przykład z masłem, wtedy uzyskamy klasyczne Devolaye. Zapraszam do wypróbowania. Mój sposób na idealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory(...)sekund. Rolady panierujemy. Możemy je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle tłuszczu. Pieczemy je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach. insertCookd("fbe59032bfd2fab5058af991459e022a
Mania Gotowaniasuszonych drożdży 2 łyżki oleju 250 ml ciepłego mleka łyżeczka soli można dodać ulubione zioła Farsz: 25 dag pieczarke 2 papryki 3 duże czerwone cebule (mogą być białe) 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (można zamarynować np.w jogurcie) 1 szklanki sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach pulpa pomidorowa/koncentrat/ostatecznie ketchup sól, pieprz ulubione zioła - u mnie bazylia(...)pulpą pomidorową i układamy na nim ok 1,5 łyżki farszu - dokładnie sklejamy - smarowałam brzegi ciasta woda aby dobrze się skleiły. Nasze pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni do zarumienienia - pierożki nie wyrastają więc można je układać w 2 cm odstępach. Idealnie smakują na ciepło podane z sosem czosnkowym
sierotka maRysia w kuchnikrótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś(...)jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej
Marder&Marder Manufacturemozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni) 1 podwójna pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów + dwie łyżki oliwy z pomidorów 1 duża kula mozarelli ( najlepiej bez zalewy) 250 passaty pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku(...)mocno zgęstnieje, a makaron wchłonie wodę i zmięknie. 5. Kurczaka usmażyć ( nie trzeba dodawać oleju, bo jest w marynacie). W środku powinien być mocno różowy, tak by w trakcie pieczenia się nie wysuszył ( 3-5 min powinno wystarczyć). 6. Muszle nadziewać kurczakiem wymieszanym z pomidorami. Najlepiej robić to przy pomocy łyżeczki od herbaty. Nadziane muszle układać w naczyniu żaroodpornym
DefinicjaSmakuciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny. Ten czas w zupełności wystarczy na przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego(...)prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania
I tu będę miała takie teCiasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej Dodatki: pół cebuli 2 ogórki konserwowe pomidor 2 pieczarki 150 g sera żółtego Sos: passata pomidorowa ok. 100 ml ząbek czosnku łyżka(...)Mieszamy. Resztę składników kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Układamy je na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy brzegi. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy warzywa, posypujemy startym serem, a na końcu układamy kurczaka. Pieczemy w temp 220 C przez ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnerzymskieg 1,5 łyżeczki ziaren kolendry 2 ziarna kardamony zielonego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1/4 łyżeczki kurkumy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pozostałe 1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm) 1 cebula 2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić(...)imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia. Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek
W kuchni wieczoremdynie powoli się kończy, więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 250ml bulionu 1 marchewka starty parmezan 1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego 1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprz Przygotowanie: Bulion : gotujemy bulion(...)Naczynie żaroodporne lekko smarujemy oliwą. Wykładamy kolejno ryż z dynią, na to pokrojonego, ugotowanego kurczaka (którego lekko pieprzymy), po czym danie posypujemy parmezanem (lub innym serem). Pieczemy w temp. 180'C przez ok. 15min (do momentu zarumienienia się sera). Nie wiem, które połączenie dyni (z winem czy mlekiem kokosowym) wygrywa, ale mówię Wam: niebo w gębie! Smacznego
Kitchens Alphabetszklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty ser do posypania (opcjonalnie) Ryż gotujemy 5 minut krócej niż mamy podane na opakowaniu. Studzimy. Pierś z kurczaka posypujemy curry i przyprawą gyros. Smażymy, ale dość krótko, staramy się nie doprowadzić do nadmiernego zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy(...)koniec dodajemy serek topiony, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Ułożenie: W naczyniu układamy farsz ryżowy, zalewamy go sosem. Na sos układamy kurczaka pokrojonego w plastry Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać startym żółtym serem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkajedynie do koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej(...)liście dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób) 1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować(...)Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce
Kto ugości moich gości?oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane różyczki wykładamy równomiernie na ruszcie, my polecamy jednak grillować je na specjalnej nadstawce do grillowania (Broil King Premium). Kalafior pieczemy przez około 20 minut aż będzie miał złoty kolor. Grillowany kalafior podajemy z sosem Panna, możemy również tego sosu użyć w trakcie grillowania kalafiora i go nim polewać w trakcie(...)Najlepiej stosować go chwilę po przygotowaniu. Sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Polecamy ten sos podawać z makaronami, grillowanymi mięsami; takimi jak kotlety cielęce czy grillowane piersi z kurczaka. Grillowany kalafior z sosem Panna is a post from: naRuszcie.pl The post Grillowany kalafior z sosem Panna appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciepięknie! szkoda, że trzeba chodzić do pracy;p Pomysł na zapiekane pieczarki podsunęła mi koleżanka, przepis zmodyfikowałam na lżejszą wersję ;) Składniki (około 5 pieczarek): około 5 dużych pieczarek 1 pierś z kurczaka + marynata (łyżka koncentratu pomidorowego + sól morska + pieprz + papryka czerwona + zioła prowansalskie) około 4 pomidorów z puszki około 0,5 szklanki kukurydzy około 5 cienkich plastrów sera feta(...)obtaczamy pieczarki ze wszystkich stron najpierw w jajku a następnie w płatkach owsianych przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywając górę folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut (aż pieczarki się zezłocą) SMACZNEGO ! ! ! :) Mój park
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość