pieczenie - 19054 przepisów (strona:905/1271)

Tort makowy z masą kawową. 219

pulchna masę. Na żółtka wyłożyć pianę z białek ,mak ,tartą bułkę, osączone rodzynki, ziarenka wanilii, aromat i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do średniej tortownicy ,natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Piec w temp.180 stop. 40-45 minut. Biszkopt ,zimny, przekroić na 3 warstwy i przełożyć masą kawową. Wierzch i boki również posmarować masą i posypać zmieloną kawą , udekorować. Masa kawowa. Jaja ubić

Kulinarny karnet Christophera
Filet z kurczaka z kozim serem w cieście francuskim. 195

pomidory. Zwinąć jak de volaille. Rulony rozłożyć na cieście francuskim. Ciasto naciąć i na wierzchu zrobić z ponacinanego ciasta plecionkę. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Położyć na lekko wysmarowaną oliwą blachę. Piec 40 min. w temperaturze

Kulinarny karnet Christophera
Filo z kremem kawowym 207

cukru pudru 20 ml bardzo mocnej kawy 300ml śmietany kremowej Płaty ciasta pokroić na prostokąty jednakowej wielkości. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo i oprószyć    je cukrem. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche, brązowe i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Na krem-ubić masło z cukrem na puszystą masę, dodać kawę. Ubić śmietanę i ostrożnie

Kulinarny karnet Christophera
Deser pikantny w koszyczku. 178

ciasta pokroić w kwadraty  jednakowej wielkości po 4 sztuki na jeden koszyczek. Masło stopić ,posmarować nim płaty filo, nałożyć jeden na drugi ( 4 sztuki) i włożyć do foremek. Piec w temp.200stop. około 8 minut, aż ciasto będzie kruche  i chrupiące. Wyjąć i ostudzić. Śmietanę ubić i wymieszać z syropem chilli z lionką i kolendrą. Nałożyć do miseczek

Kulinarny karnet Christophera
Koszyk Alicji ze szpinakiem i serem favita. 198

deskę i szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę serem favita. Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować olejem, wykleić ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika  180oC i piec 15 minut. Podpieczone koszyczki  napełnić szpinakiem, udekorować pomidorkiem i orzechem  i zapiekać 30 minut w temp. 180oC

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 260

ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec 1 h w temp.180stop. Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę

Kulinarny karnet Christophera
Soupe d'amour - zupa miłości. 173

pieprz Wykonanie. Jajka ubić ,dodać przesianą mąkę ,wymieszać. Wsypać  parmezan , startą gałkę  muszkatołową ,natkę lubczyku , wymieszać. Doprawić solą i pieprzem .Blaszkę ,20X30cm,wyłożyć pergaminem ,wylać ciasto i piec w temp.180 stop. przez 10 minut. Wyłożyć na deskę ,zdjąć pergamin i po przestudzeniu pokroić w paseczki ,a może wykroić serduszka. Masz miłosne dylematy, hoduj lubczyk. Zupa idealnie nadaje się

Kulinarny karnet Christophera
Makaron w cytrynie i śmietanie. 205

dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.   Takie awokado może stanowić samodzielną ,bardzo pożywną przekąskę. U mnie dzisiaj zastąpiło jarzynkę do makaronu w cytrynie i śmietanie. Składniki. 1 awokado 40g sera Gorgonzola Dolce

Kulinarny karnet Christophera
Pide z mięsem mielonym. 166

czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić na 4 części, wywałkować  4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek. 202

wydusić ,aby ciasto wchłonęło masło. Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki. Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran

Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 188

drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem. Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem. Piec 35min w temp.180stop. Saha ła hana

Kulinarny karnet Christophera
Śliwki z jabłkami w „papilotach”. 144

plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym. Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc   „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut. Podawać w papilotach

Kulinarny karnet Christophera
Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. 174

kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą. Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi

Kulinarny karnet Christophera
Czas na sałatki. 2582

dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Rożki z filo z pastą łososiową. 206

łyżki jogurtu 1 łyżka koperku świeżego Wykonanie. Z ciasta filo przyciąć paski dostosowane do foremek-rożków. Każdy posmarować stopionym masłem, foremki też. Ciasto nawinąć lekko na foremki, przepędzlować masłem. Piec w temp.200stop.około 10min,aż się ładnie zarumienią. Płaty łososia pokroić i zmiksować z serkiem i jogurtem. Wymieszać z koperkiem. Pastą wypełnić upieczone, ostudzone rożki z filo i smacznego

Kulinarny karnet Christophera