Ciasteczka, które zachwycają smakiem, a na dodatek przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy zagnieść wszystkie składniki razem, żadnego rozdzielania białka od żółtka, czy czegoś w
charlotte gotujewydrążyć środek. Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym żółtym serem.Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.* źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego
charlotte gotujeściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy je na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Ponownie odstawiamy, aby nam podrosły.Smarujemy je wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. C przez 15-20 min.Smacznego
charlotte gotujeponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :)Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie)* Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :)Smacznego
charlotte gotujeplasterki o grubości ok 0,5 cm. Przekładamy je na blaszkę, pamiętając aby zostawić od siebie dość spore odstępy. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na jakieś 20-30min. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku przez ok 15-20 min.Smacznego
charlotte gotujeCiasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic
charlotte gotujeCałość kręcimy wokół własnej osi, a następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę.Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min.Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.Smacznego
charlotte gotujeślimaki tworząc rogi oraz tułów barana.Wciskamy rodzynki, które będą jako oczy. Całość odstawiamy na jakieś 10 min, a w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200st. C. Wkładamy naszą bułkę i pieczemy ok. 20 - 25min. Smarujemy całość żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy jeszcze na 1-2 min do piekarnika.Studzimy na kratce.Smacznego
charlotte gotujecałość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik.Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st. C ok. 20 - 25 min, a zależności od wielkości rogalików.Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.Smacznego
charlotte gotujetartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :) Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki ok 20 min (jeżeli za szybko nam się przypiekają z wierzchu to przykrywamy je folią aluminiową.Po tym czasie wyciągamy bułeczki i delikatnie studzimy, a następnie opcjonalnie polewamy lukrem.Smacznego
charlotte gotujeponownego napuszenia na ok. 20 min.Wyrośnięte bułeczki nacinamy dość głęboko wzdłuż lub dwa razy w poprzek. Składniki nadzienia dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy je w nacięcia.Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 20 min.Od razu po upieczeniu smarujemy bułeczki delikatnie wodą . Najlepsze są jeszcze ciepłe ! :)źródło : słodkie impresjeSmacznego
charlotte gotujeminut)Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;))Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego
Kitchens Alphabetsolą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując. Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka
Kulinarny karnet Christopheraformie. Ale pocieszam się, że przynajmniej nie mam aż takich worów pod oczami jak wczoraj ;DPo sukcesie chipsów z jarmużu, które zniknęły prawie od razu od wyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana
Kuchenny Skrawek Nieba