pieczenie - 19054 przepisów (strona:2/1271)

Pieczeń z kukurydzą i marchewką 199

Pieczenie domowe są pyszne. Możemy je przyrządzać na różne sposoby. Ja tym razem dodałam marynowaną kukurydzę mini kolby oraz mini marchewki z puszki. Pieczeń wyszła smaczna i fajnie wyglądała w przekroju. Składniki: 800 g karczku 1 cebula mniejsza 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z jajkiem 229

Pyszna pieczeń z jajeczną niespodzianką w środku. Pieczeń idealna na Wielkanoc gdy jajek na naszym stole sporo i pod różną postacią. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka(...)masy. Od jajek ugotowanych na twardo odkroić piętki (ja odkroiłam same piętki żeby jedno jajko dobrze przylegało do drugiego ale można odkroić więcej tak aby było widać żółtka wtedy pieczeń ładniej prezentuje się po przekrojeniu) i ułożyć na środku w rządku. Przykryć pozostałą częścią mięsnej masy. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z makaronem 164

przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i mieszamy go z oliwą z oliwek i przyprawami. Nacieramy mięso marynatą. Odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie firmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem.   Naczynie   żaroodporne firmy Termisil bardzo(...)łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona pokrywka ułatwia późniejsze przechowywanie potraw w lodówce

Aga w kuchni
Pieczeń rzymska z czubrycą 201

Pyszna i aromatyczna pieczeń nie tylko na wielkanocny stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól(...)formy wyłożyć  1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać ziołami (ja posypałam czubrycą). Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 191

Chantel zdecydowałyśmy się na szarlotkę, jako że sezon na jabłka w pełni.Myślałam, że długo będę szukać przepisu, który mnie zainteresuje, ale kiedy otworzyłam na pierwszej stronie gazetkę Pieczenie jest proste, nr 5/2010, moim oczom ukazała się wspaniała tarta. Właściwie taki wzbogacony o orzechy apple pie, bo całość jest przykryta płatem kruchego ciasta. W oryginale byłą jeszcze(...)sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba raz w życiu nie podpiekłam przed pieczeniem, i w niczym mu to nie zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu.Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych.Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczeń z cukinią i bobem 206

pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka(...)czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma

Ala piecze i gotuje
Domowe pieczenie 198

ciasto, jak to drożdżowe ma w zwyczaju, potrzebuje nieco czasu na wyrośnięcie. Z racji panujących temperatur, tym razem poszło zaskakująco szybko. Później już tylko wałkowanie, smarowanie, zwijanie, krojenie i pieczenie. Chwilka dosłownie. Choć, żeby być zupełnie szczerą muszę nadmienić, że nawet w okolicach północy zdrowo się przy tym spociłam. Cóż - warto było! Ciasto jest delikatne, a jednocześnie przyjemnie(...)rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka, dokładnie rozsmarować cytrusową posypkę. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, pokroić na 1,5-2 centymetrowe kawałki.Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. 10-15 minut.Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.Smacznego!Powoli godzę się z myślą, że jutro muszę być w pracy na szóstą. Cóż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 200

Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego kalendarza. I tylko smutno mi się robiło za każdym razem, gdy czytałam o boskich słodkościach, które wszyscy razem przygotowywali...Kiedy jednak zobaczyłam sernik czekoladowy w październikowych propozycjach wiedziałam, że choćbym na głowie miała stanąć(...)oczom ukazały się sernikowe rożki...Po pierwsze - wygląd. Prezentują się zachwycająco, wyglądają, jakby ich przygotowanie stanowiło nie lada wyzwanie. Hmm... Najtrudniejsze w całej sprawie jest odpowiednie zwinięcie papieru do pieczenia, a właściwie opisanie tego procesu (mam nadzieję, że mi się udało). Potem idzie już gładko. Serniczki co prawda są dość czasochłonne, bo trzeba osobno przygotować każdą warstwę, a potem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klops, pieczeń z oscypkiem 185

jajka, dokładamy bułkę tartą i do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy rękami zgrabną pieczeń i układamy na blaszce. Pieczemy w tem 180-190C przez ok 90 min. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać polewamy nim pieczeń z góry. Gotowy klops wyciągamy na półmisek. Mięso jest równie smaczne na ciepło jak również na zimno. Może być

Apetyczna babeczka
Pieczeń a'la Orloff 210

razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami

Mania Gotowania
Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami 284

Pieczeń wieprzowa  z szynki z duszonymi warzywami jest bardzo smaczna. Mięso delikatne i   mięciutkie . Podałam z kluskami śląskimi i surówką z młodej  kapusty.Było pysznie. Składniki: 3 plastry mięsa wieprzowego z szynki 1 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól,pieprz kolorowy do smaku margaryna bulion warzywny mąka pszenna

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z rostbefu na różowo. 124

marynowania wyjąć i lekko oprószyć mąką. Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec krótko, ok. 30 minut. Wyjąć i odstawić, by soki wewnątrz pieczeni rozeszły się równomiernie. Podawać na ciepło lub pokrojony w cienkie plasterki na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Gryczana pieczeń 197

pieprzem oraz majerankiem i wyrabiamy. Masę przekładamy do keksówki, wierzch smarujemy olejem i pieczemy 1 godzinę. Sos pieczeniowy rozrabiamy w dwóch szklankach wody i podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy nim pieczeń by nie była za sucha

Zainspirowana w kuchni
WSPÓLNE PIECZENIE #1: RÓŻOWA BABKA MAJONEZOWA. 599

babci modyfikowany i ulepszony/ 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklanki cukru (u mnie ksylitol)  4 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat arbuzowy barwnik różowy w proszku  lukier: cukier puder mleko Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania porcjami cukier. następnie dodaję po jednym(...)delikatnie razem łącze z masą jajeczną. Na samym końcu dodaję majonez, aromat i barwnik, mieszam dokładnie szpatułką i przelewam na natłuszczonej formy do babki z kominkiem, wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 50 minut. Studzę. Wystudzoną babkę pokrywam lukrem i zostawiam na około godzinę, by lukier stwardniał. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pieczeń boczkiem wędzonym otulona z paprykową salsą 166

tego samego :) Jeśli zabraknie Wam pomysłów, spróbujcie mojej pieczeni z mielonej łopatki wieprzowej - jak na zimę przystało - otulonej w płaszczyk z boczku. Tylko gdzie ta zima??? :) Składniki na pieczeń: 70 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - zawsze mielę sama :) 1 lub 2 bułki (w zależności od rozmiaru, najlepiej dać bułki poznańskiej), 200 ml mleka, 1 duża cebula(...)Mięso układamy warstwami: 1/3 mięsa mielonego, papryka, kolejna część mięsa mielonego, papryka i na koniec reszta mięsa. Sposób układania papryki pod względem kolorystycznym jest oczywiście dowolny :) Wierzch przykrywamy boczkiem. Pieczemy w temperaturze180 ° C przez 1-1,5 godziny. Proponuję podać z purée ziemniaczanym i salsą paprykową, na którą przepis podaję poniżej. Życzę smacznego :) Salsa z papryki: 1/2 papryki czerwonej

Delicious Titbits