Lukier przygotowuje się z białek, cukru pudru i soku z cytryny, taki lukier jest śnieżnobiały, szybko zastyga i jest bardzo wytrzymały. Idealnie nadaje się idealnie do sklejania np. choinek, świątecznej szopki, lub do precyzyjnego zdobienia pierniczków. (na porcję 1 szklanka cukru pudru ubita z 1 białkiem, gdy jest za gęsty dodajemy trochę soku z cytryny, gdy za płynny dosypujemy cukru(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 0,3-0,4 cm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy z ciasta różnej wielkości gwiazdki Piernikowe gwiazdki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy pierniczki ok. 15 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, uważamy aby się nie przypaliły. Na drugi dzień formujemy i dekorujemy choinki zaczynając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZnana i lubiana babka łaciata w świątecznej odsłonie. Jej smak idealnie umili i wprowadzi nas w ten magiczny czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika 1 łyżka olejku pomarańczowego Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić(...)ostygnięcia. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę - lekko wymieszać i dodać olejek pomarańczowy - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie utrzeć na jednolitą gładką masę. Keksówkę o wymiarach 27x18 cm posmarować masłem i posypać bułką
Ciastka - domowe słodkościIm bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są
dolcevitainmykitchenciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej...;). Polecam z całego serca na świąteczny stół :). PS. Przepraszam Was za słabą jakość zdjęć...Wyjątkowo robione telefonem. Składniki: 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki ) 70 g zmielonych migdałów ( u mnie zmielone płatki migdałowe(...)cukru 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara ) opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić ) 3/4 szklanki suszonych
Opowieści z piekarnikaMoją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a
Różne smaki w kuchnidziś wiadomo, że połączenie czekolada&pomarańcze jest genialne. Mi od zawsze ten zestaw kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia - a druga połowa listopada zobowiązuje już do świątecznych wypieków. Dwie warstwy mocno czekoladowego ciasta przełożyłam dżemem z pomarańczy, a wierzch dodatkowo polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypałam płatkami migdałowymi. Mój brat żałował, że ciasta wyszło 'tak mało' ;) Składniki Brownie(...)gorzkiej czekolady 70% 200 g masła 3 jajka 180 g drobnego cukru lub cukru pudru 120 g mąki Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, uważając aby nie podgrzać za bardzo masy, ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem (około
Słodkie inspiracjeBabka ucierana z dodatkiem kisielu cytrynowego. Przepis ze starego numeru Poradnika Domowego. 4 jajka 125 g margaryny 2 duże opakowania kisielu cytrynowego (na 3/4 L) 2
Praktyczna plŚwięta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla
peanutbuttermonsterPrzygotowania do świąt ruszyły pełną parą, więc i śniadanie dla mojej siostry też musiało być w świątecznych smakach :)~ Granola z miodem i przyprawą do piernika ~Składniki:(1 porcja)6 łyżek mieszanki różnych płatków łyżka siemienia lnianegołyżka sezamułyżka wiórek kokosowychkilka orzechów laskowychkilka nerkowcówkilka rodzynekłyżeczka przyprawy do piernikałyżka mioduPłatki, orzechy i nasiona prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. Dodajemy(...)resztę składników i grzejemy jeszcze przez kilka minut. Całość możemy od razu przełożyć do miseczki lub rozłożyć na papierze do pieczenia i zostawić do przestudzenia. Gdy wystygnie, będzie bardzo chrupkie, łamiemy je wtedy na płatki typu crunchy i przekładamy do miseczki z jogurtem
Kuchenny Skrawek Niebasię, że tradycja to rzecz święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J Po świątecznej uczcie lub w trakcie proponuję jedną pastylkę Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli w pełni cieszyć(...)równe części, jedną zostawić białą do dwóch pozostałych dodać po kilka kropelek barwników, wymieszać. Każdą masę przełożyć do osobnych worków cukierniczych z ozdobną tylką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 24 cm, wyciskać ozdobne rozetki z kolorowej piany, tworząc okrąg. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp
Wanilia i KardamonAby pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :)Składniki:- 125 g miękkiego masła- 1/2 szklanki cukru- 1/2 szklanki płynnego miodu- 2
Zainspirowana w kuchniWiosenny, świąteczny torcik w kolorach zielono żółtym. Tort pod motylem i jajkami z mango curdem i kisielem zielone jabłuszko. Jest bardzo prosty do zrobienia. A smak, nie można się od niego oderwać. Jest puszysty, kwaskowy, rozpływa się w ustach. Jeden z lepszych które robiłam. biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2 kisiele zielone jabłko / 60g/ 3/4 szklanki(...)mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielony barwnik mango curd: 500 ml pulpy z mango/ 2 duże mango/ 2 łyżki masła 1 pomarańcza 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki śmietana: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 ml śmietany kremówki poncz: 1 cytryna 100 ml wina białego 50 ml wody pozostałe
wesoła kuchnianiezły kocioł bo cała rodzina się zjeżdża ale zawsze jest potem co wspominać. W tym roku będziemy serwować musy Świąteczne, które świetnie sprawdzą się jako pasty kanapkowe na śniadania Świąteczne. Pierwsza już dziś :) To mus buraczany z bardzo aromatyczną pomarańczą i orzechami włoskimi oraz pinii, delikatnie podsmażany na równie aromatycznym oleju Rydzowym od SEMCO . Składniki: 1 duży burak(...)garść orzeszków pinii garść orzechów włoskich 3 łyżki oleju Rydzowego od SEMCO sól i pieprz do smaku Przygotowanie: buraka myjemy, osuszamy i owijamy folią aluminiową następnie pieczemy w 200 C przez godzinę. Na patelni wlewamy olej i podsmażamy czosnek, do tego wrzucamy obranego i pokrojonego w większą kostkę buraka, następnie podsmażamy ok 4 min i zalewamy wszystko
Niezły MłynekŚwiętach, ale jeszcze zależało mi na tym, żeby dodać tą pyszną, pachnącą, niezwykle mięciutką babkę. Do jej przygotowania użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Jest to ostatni przepis w tej współpracy. Tym razem udało mi się wykonać 10 pysznych przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie(...)cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Pieczenie: Formę na babkę ( taką większą z kominem ) smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczmy w temperaturze
Izabelawkuchnilodówki. Po tym czasie z ciasta urywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować rękami w kulki, lekko rozpłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 10-12 min. Ostudzić. Krem 100 g gorzkiej czekolady 50 g śmietany kremówki szczypta cynamonu szczypta ostrego chilli w proszku Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Śmietankę(...)doprowadzić do zagotowania!), zalać nią czekoladę i odstawić na chwilę, by się roztopiła. Dodać cynamon i chilii, wszystko dokładnie wymieszać. Przekładać kremem upieczone ciasteczka. Smacznego! :) źródło: gazetka "Ciasta świąteczne
Słodkie inspiracjegodzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ślimaczki smarujemy białkiem i pieczemy na złoto-brązowe przez 12-14 minut. Podajemy wystudzone. Smacznego :) Jak już napisałam - przepis pochodzi z książki "Kuchnia polska(...)jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów zbierzecie 6 naklejek - każda za zakupy w Lidlu na 50 złotych (liczą się też
Moje Kuchenne Rewelacjepełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :) Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 6 żółtek Beza: 6 białek (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wkładka jabłkowa: 350 g musu jabłkowego * 1/2 szkl gorącej wody 50 g galaretki cytrynowej (2/3 opakowania) Krem budyniowo-jabłkowy
Nastoletnie WypiekanieDelikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa (Makowiec(...)Biszkopcie) - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: 3/4 szklanki maku 125 g margaryny 2 małe jajka łyżka mąki ziemniaczanej niepełne pół szklanki cukru (lub mniej) 2 krople aromatu migdałowego ok. 100 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru
Słodka StronaDelikatny biszkopt,pyszna warstwa jabłek w galaretce przykryta masą budyniową - rewelacyjne ciasto zarówno do niedzielnej kawusi jak i na świąteczny stół. Uwielbiam to ciasto więc co najmniej raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi(...)mojej mamusi i w takiej wersji go podaję. Składniki na blachę 20x30 : Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia 1 łyżeczka octu Białka ubić na sztywno,dodać cukier oraz żółtka wymieszane z octem. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać,wylać na formę
Niespełnione zdolności kulinarneSporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe, to są pyszne. Jaglane i bezglutenowe to lekkie i kruche ciasteczka, a te z batatów przypominają bardziej tradycyjne pierniki i potrzebują nieco więcej czasu, aby zmięknąć. Myślę, że o aromacie nie muszę już wspominać(...)zapach rozchodzi się po całym domu podczas pieczenia, a później uwalniany jest przy każdym otwarciu puszki z pierniczkami ;) Pierniczki jaglane 50 g miodu naturalnego 40 g masła 1 łyżka cukru lub cukru palmowego 150 g mąki jaglanej 130 g mąki gryczanej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka karobu 1 jajko 1/2 łyżeczki sody Masło roztopić w niewielkim garnuszku
FitKotCzekolada zawsze w modzie ! ;) Dlatego dziś, tak jeszcze przed świątecznie, aczkolwiek już w scenerii nieco wiosennej, mam dla Was przepis na klasyczne babeczki czekoladowe. Ale żeby nie było nudno, proponuję dodać im nieco kunsztu i jeszcze więcej słodyczy i udekorować kremem orzechowo-czekoladowym. Składniki na ciasto: ( na 12 dużych lub 24 małe babeczki ) 150 g czekolady gorzkiej 90 g masła(...)jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem orzechowy: 200 g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 150 ml śmietanki 30% WYKONANIE: Czekoladę połamać. W garnku zagotować wodę, na ganku z gotującą się wodą ustawić miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę. Dodać mało - pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę nieco
kolorowotorcikowotemat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki startej(...)posiekanych orzechów włoskich1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych śliwek lub innych ulubionych bakalii⅓ szklanki wiórków kokosowych⅓ szklanki kakao1 łyżeczka cynamonu⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliKrem:1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej)50 g czekolady100 g miękkiego masła1/5 szklanki kakao1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:W misce mieszamy ze sobą
Mania GotowaniaJednym z moich ulubionych świątecznych ciast zaraz po pierniku jest keks. Aromatyczny, rumowy, pełen bakalii, jakoś w ciągu roku nie jadam go tak często jak w okresie świat. Co tu dużo pisać, polecam ten przepis. Dla lubiących większe dawki słodyczy polecam dodanie kawałków czekolady, bardzo dobrze smakuje z białą. Składniki:2 szklanki mąki4 jajkaszklanka bakaliipół szklanki orzechów drobno(...)posiekanychszklanka cukru150 g margarynyaromat rumowy lub kieliszek rumułyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: białka ucierany z cukrem na biały puch. Dodajemy rozpuszczoną margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy bakalie i posiekany orzechy. Możemy wcześniej zamoczyć bakalie w rumie ale należy następnie oprószyć je mąką gdyż w przeciwnym wypadku opadną na dno ciasta. Gotowe
ciastkarnia na kruchym spodzielampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą wypatryać w oknach tej pierwszej, najjaśniejszej gwiazdki. To wszystko jes równoznaczne z ty, że idą święta. Czyli czas pomyśleć o świątecznych przygotowaniach. W kuchni już pachną przyprawy korzenne, pomarańczowa skórka. Co to oznacza? Pyszne, delikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą(...)szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 jajka 200ml maślanki 110g masła szczypta soli Masło roztapiam w rondelku i zostawiam do ostygnięcia
W kuchni Karmel-itki