Pizzę jadamy zazwyczaj w letnim czasie urlopowym po grzybobraniu. Najbardziej nam smakuje na świeżym powietrzu w ogrodzie. Dzieci wyciągają nas na ławki nawet wtedy, gdy pada
Weekendy w domu i ogrodzieJuż jakiś czas zbierałem się, żeby zrobić cannelloni z pora i wczoraj udało mi się go uparować :) Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na
Parowar FacetaSkładniki: 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula biała 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 duże dojrzałe pomidory 10 pieczarek olej pietruszka – natka
MojaQchnia.plChyba każdemu czasem zdarza się ugotować za dużo makaronu do zupy. Przedstawiam prosty sposób na jego wykorzystanie. Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym
BullioAromatyczna, maślana kasza gryczana. Plasterki pieczarek, pióra cebuli i kosteczki papryki. Jajka sadzone i ciągnący się ser mozzarella. Wierzch oprószony szczypiorkiem. Pyszny obiad pełen zdrowia. Zapraszam! Składniki: 200 g kaszy gryczanej; 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 duża, czerwona papryka; 3 jaja; Pęczek szczypiorku; 150 g startego sera mozzarella; 2 łyżeczki majeranku; 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Gospodyni MiejskaPapryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami to moja propozycja jesiennego dania. Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoich bliskich naleśniki na słodko pomyślałam, że sobie przygotuję inne danie. Miałam po prostu ogromną ochotę na coś z makaronem i moimi ukochanymi pieczarkami. A że niedawno kupiłam pyszne mleczko kokosowe, postanowiłam połączyć te smaki. Mój obiad był idealnym spełnianiem smakowej zachcianki. Spróbujcie, bo warto. Mleczko kokosowe nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Składniki: * 10 sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała
Słodkie okruszkipieprz czarny - do smaku Przygotowanie skladników Ziemniaki ugotować w całości - lecz obrane ze skórki - na półtwardo. Ja użyłam nieutłuczonych ziemniaków, które zostały mi po obiedzie z poprzedniego dnia. Po wystudzeniu, pokroić w plastry. Pieczarki umyć szczoteczka pod bieżącą wodą. Pokroić na drobne kawałki. Podsmażyć na patelni do odparowania wody. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w plastry
Grunt to przepis!pieczarki duszone w całości w czerwonym winie i aromatyzowane czosnkiem to świetny dodatek do mięsnego obiadu. Również może to być samodzielne danie z pajdą chleba z masłem. Składniki: • 500 g małych pieczarek • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy • 2 ząbki czosnku • 1/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego • 2 łyżki soku z cytryny
To co kochamOpis: Zupa pieczarkowa kojarzy się nam ze smakami dzieciństwa. Mi kojarzy się ona z ciepłem rodzinnym i wspaniałymi obiadami, które przygotowywała mi mama. Zupa jest lekka, ale również bardzo sycąca. Składniki: 500 g pieczarek białych 1,5 l bulionu 2 cebule Natka pietruszki 4 łyżki śmietany kremówki 30% 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy, myjemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelasagne w wersji bożonarodzeniowej . Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest(...)Włoszech lasagne tradycyjnie była traktowana jako danie na specjalne okazje, takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas. Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc
Chilli Czosnek i OliwaJeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu
Ugotowaćpół cebuli łyżka masła olej pieprz ziołowy, sól świeża kolendra Pieczarki obrać z błonek przy ogonkach. Ogonki oderwać. Na oleju usmażyć pieczarki (w całości) i ogonki. Gdy puszczony przez pieczarki sok wyparuje, dodać cebulę (z puszczonym sokiem) startą na drobnych oczkach (tarka jak do czosnku, gałki muszkatołowej lub ta do tarcia ziemniaków). Podsmażyć lekko, ale uważać, żeby nie zbrązowiała. Dolać(...)szklanki wody. Gotować ok. kwadransa z odrobiną soli. Gdy sos się zredukuje, dodać masło. Wymieszać, by powstał jednolity sos. Doprawić pieprzem ziołowym. Podawać z posiekaną kolendrą np. do obiadu. U mnie z upieczonym wczoraj i podgrzanym dziś na parze królikiem
Weekendy w domu i ogrodziePost Krokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePyszny gulasz z soczystą piersią z kurczaka, pieczarkami, paprykami, ogórkiem kiszonym i cebulką. To tzw. szybki obiad :) Doskonale smakuje podany z ryżem czy kaszą gryczaną albo z ziemniakami. Do tego pyszna surówka albo mizeria i jest smaczny obiadek, który z pewnością posmakuje całej rodzinie :) Do gulaszu wykorzystałam aromatyczne przyprawy Skworcu . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka(...)mniejsza papryka czerwona * 1 mniejsza papryka zielona * 1 cebula * 2-3 ogórki kiszone+ 2 łyżki soku z ogórków * 7-8 pieczarek * sól * przyprawa do kurczaka (użyłam Skworcu) * przyprawa do gulaszu (użyłam Skworcu) * pieprz cayenne (użyłam Skworcu) * 1 kostka mięsna Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec podsmażania
Zrób to smacznie