Też tak czasem macie, że zostaje Wam kasza kuskus z obiadu i nie wiecie jak ją wykorzystać? Mam dla Was propozycję na przygotowanie warstwowej sałatki z kaszą kuskus. Doskonała na różne imprezy, do grilla czy na kolację. Sałatka powstała w potrzebie chwili, ze składników, które akurat miałam w lodówce. Wyszła pyszna i jest szybka w przygotowaniu. Kolejnym jej plusem jest(...)kaszy kuskus (już po ugotowaniu)(to będzie około 1/2 szklanki kaszy przed gotowaniem) * 3 jajka * 1/2 czerwonej papryki * 7 łyżek kukurydzy konserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 5-6 większych pieczarek * 1/2 czerwonej cebuli * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1 łyżka majonezu * 1 łyżka masła * sól i pieprz Wykonanie: Kaszę kuskus (około pół szklanki przed ugotowaniem, wsypać do miski, zalać wrzątkiem
Zrób to smaczniepiec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych kawałków mięsa czas może się wydłużyć). Dobrze jest w połowie pieczenia przemieszać mięso. 5. Mięso i pieczarki "wyłowić" z sosu, który wytworzył się podczas pieczenia, a ten przelać do rondla, zmiksować i zrobić z niego sos do mięsa. Ja wymieszałam go z gotowym sosem pieczeniowym (zrobionym z torebki - czasem(...)podałam z przysmażonymi kluseczkami i pysznymi, słodko-ostrymi ogórkami konserwowymi z chilli firmy Orzech - które naprawdę bardzo polecam - w święta wszyscy się nimi zachwycali, stanowiły nie tylko dodatek do obiadu ale i świetną zakąskę
Kto ugości moich gości?Kotlety mielone, to prosta potrawa, aby były naprawdę dobre trzeba znać kilka trików. Mielone powinny być: dobrze doprawione, miękkie i soczyste. Masę mięsną doprawiam solą
Codziennik KuchennyNa moim świątecznym stole na pewno nie zabraknie tej pieczeni. Polecam, bo robi się ją łatwo :) Będzie o niebo lepsza od tych"wynalazków" jakie mamy
Proste PotrawyŚwięta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim
Z Majeczką w kuchniDanie to przygotowuje się na początku w kilku garnkach, ale kończy się jednogarnkowo w naczyniu żaroodpornym. Uwielbiam dania, które są bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi
Zasmakuj KuchniWiem, że nie każdy lubi wątróbkę drobiową. Ja zdecydowanie należę do jej fanów. Chętnie zjadam ją pod każdą postacią, oprócz wersji na słodko z jabłkiem, rodzynkami
Passion of CookingPaprykowo – pieczarkowy pęczak Doskonałym dodatkiem do obiadu , a może nawet daniem głównym , może stać się pyszny pęczak . No tak , nie wszyscy temu przyklasną , część z Was stwierdzi ,że pyszny i pęczak , nie idą w parze . Nic bardziej mylnego , w tej postaci kasza przekona , każdego , nawet dzieci , jest naprawdę bardzo smakowita , przepięknie pachnie i co najważniejsze , prosta do wykonania . Warto(...)się zaszczepić w dzieciach odrobinę miłości do zdrowego odżywiana , tym bardziej warto Składniki : 2 szklanki suchej kaszy pęczak 1/2 czerwonej papryki ,świeżej 1 mała cebulka 6-7 pieczarek 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki – czubata 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki ( można więcej , lub mniej jak , ktoś lubi ) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cukru ( lub łyżeczka
Ogrodnik w podróżymomentu odparowania soku z pieczarek ( smażyłam około 5 minut ) . Po usmażeniu odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie masy na kotlety mielone : Do miski z namoczoną bułką tartą dodaję wystudzone pieczarki z cebulą , jajko , mięso , ketchup , koncentrat pomidorowy , ser żółty , doprawiam solą , pieprzem , majerankiem . Całość dokładnie mieszam aby składniki dobrze się połączyły , sprawdzam smak i jeżeli trzeba to jeszcze doprawiam(...)oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor ( po około 5 minut z każdej strony na średnim płomieniu ) - kotlety są gotowe . Kotlety mielone pikantne są gotowe można podawać do obiadu . Życzę smacznego Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeUwielbiamy z Piotrem to danie, które praktycznie robi się samo. U mnie w domu mówiło się na nie: Karkówka pod pierzynką. Czasami robię dodatkowo w plastrach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNiby drób, ale nie taki znowu zwykły. Najfajniejsza w tym dzikim ptactwie jest ich wielkość. Udko na jeden kęs i przepyszna mini-pierś. Chyba właśnie zostałam
Kuchenna KontrrewolucyaŁazanki to jeden z moich ulubionych smaków jeszcze z dzieciństwa i dlatego uważam że nikt nie robi ich lepiej niż moja mama. To jest jedno z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWspaniały przepis na filety z kurczaka, z wyjątkowym sosem z tamarandywca i sosem sojowym. Mocny i głęboki aromat kuchni z dalekiego wschodu. Polecam gorąco, jak dla
SMYKWKUCHNICzas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;) Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na
Czerwona PorzeczkaBlanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, stając się
PysiaGotuje.pl